loader
Studiu Deloitte: 90% din companii considera ca tehnologia cloud este esentiala pentru dezvoltare, transformare digitala si competitivitate pe piata

Studiu Deloitte: 90% din companii considera ca tehnologia cloud este esentiala pentru dezvoltare, transformare digitala si competitivitate pe piata

Raportul subliniaza faptul ca investitia in tehnologia cloud creste eficienta si agilitatea, creeaza noi procese si fluxuri operationale si reduce riscurile legate de business si de reglementare

Noua din zece companii considera ca tehnologia cloud este esentiala pentru dezvoltare, mai ales atunci cand este utilizata impreuna cu alte tehnologii, cum ar fi inteligenta artificiala (AI), Internet of Things (IoT) si analiza datelor, conform celei mai recente editii a studiului Deloitte Future of Cloud. De asemenea, noua din zece respondenti (88%) vad solutiile cloud ca un element fundamental al transformarii lor digitale si cred ca acestea sunt vitale pentru generarea de venituri si consolidarea pozitiei in randul competitorilor.

Raportul subliniaza faptul ca investitia in tehnologia cloud creste eficienta si agilitatea (88% dintre respondenti), creeaza noi procese si fluxuri operationale (87%) si reduce riscurile legate de business si de reglementare (83%). Cu toate acestea, investitiile in cloud inca nu contribuie semnificativ la sustinerea inovatiei pentru a sprijini prioritatile strategice ale companiilor. Potrivit studiului, desi prioritatile strategice ale respondentilor sunt cresterea eficientei si agilitatii (89%) si generarea de noi idei, abordari sau metodologii (84), acestea nu sunt si domeniile in care cele mai multe organizatii inoveaza. In schimb, companiile participante la studiu au reusit sa stimuleze inovatia in domenii cum ar fi reducerea riscurilor legate de business si de reglementare (73%) si cresterea veniturilor din produsele sau serviciile existente (71%).

Organizatiile din intreaga lume si din Romania au facut pasi evidenti si semnificativi in adoptarea de solutii cloud, dar unele dintre ele inca nu cunosc cu adevarat diversitatea beneficiilor care decurg din acest tip de investitii. Majoritatea se concentreaza pe imbunatatirea vitezei si a eficientei, in general, si pe optimizarea costurilor, dar tehnologia cloud poate fi folosita in multe alte arii, cum ar fi managementul riscului, continuitatea afacerii sau dezvoltarea de produse. De asemenea, este important ca beneficiile reale ale cloud-ului sa fie resimtite de persoanele fizice si de companii in relatia cu autoritatile publice, iar dezvoltarea unui cloud guvernamental este cruciala in acest sens. De exemplu, tara noastra a adoptat un cadru legislativ care vizeaza crearea unei infrastructuri cloud la nivel national si aloca aproape 6 miliarde de euro in total domeniului digitalizarii, cu peste 370 de milioane de euro pentru investitii in infrastructura de cloud, prin Planul National de Redresare si Rezilienta”, a declarat Andrei Ionescu, Partener coordonator Consultanta si Managementul Riscului, Deloitte Romania.

Studiul arata ca cele trei domenii tehnologice in care companiile utilizeaza servicii de cloud sunt analiza datelor (86%), urmata de ingineria software (83%) si securitate cibernetica in cloud (82%). De altfel, numeroase organizatii beneficiaza de solutii de gestionare a riscului precum cele de securitate cibernetica in cloud, noua din zece companii participante la studiu (91%) declarand ca si-au actualizat strategiile de business si operationale pentru a imbunatati nivelul de securitate, pentru a gestiona riscurile si punctele de control in cloud. Studiul evidentiaza, de asemenea, ca imbunatatirea capacitatii organizatiei de a detecta si a raspunde la riscurile sau amenintarile de securitate (64%), urmata de eficientizarea procesului de conformare la reglementarile in vigoare (58%) si de crearea unei arhitecturi „zero trust” (49%) sunt cele mai importante obiective pe care organizatiile isi propun sa le atinga prin folosirea de solutii de securitate cibernetica in cloud.

Companiile sunt, de asemenea, in stadiu avansat in alte domenii tehnologice emergente, cum ar fi dezvoltarea de software folosind instrumente, servicii si metodologii specifice cloud, denumite „cloud-native” (73%), care ar permite crearea si implementarea de aplicatii care utilizeaza agilitatea naturala a cloud-ului. Principala nevoie de solutii „cloud-native” a organizatiilor este legata de gestionarea relatiei cu clientii (50%), inclusiv atragerea lor in diverse tipuri de interactiune, segmentarea lor si alte domenii conexe. Aceasta este urmata de managementul lantului de aprovizionare (42%), de operatiunile de baza (39%) si de aspectele financiare (36%).

Serviciile avansate de cloud, cum ar fi dezvoltarea de software specific cloud, o piata care va ajunge la 750 milioane de aplicatii cloud-native la nivel global pana in 2025, conform International Data Corporation, ar putea aduce schimbari semnificative in organizatiile care doresc sa creeze un cadru propice transformarii digitale, imbunatatirii proceselor orientate spre clienti si a celor de gestionare a relatiei directe cu clientii. Cu toate acestea, companiile ar putea intampina provocari, daca nu isi calibreaza eforturile in aceasta directie cu abilitatea de a inova in linie cu prioritatile strategice”, a declarat Emil Constantinescu, Consulting Senior Specialist Lead, Deloitte Romania.

Cea mai recenta editie a studiului Deloitte Future of Cloud este efectuat in randul a 500 de experti cu functii de conducere din SUA si analizeaza gradul de adoptie a platformelor si serviciilor cloud si modul in care organizatiile le utilizeaza pentru a-si imbunatati rezultatele, pentru a-si atinge obiectivele strategice si a inova.

Serviciile de cloud oferite de Deloitte Romania combina buna cunoastere a mediului de business cu o abordare centrata pe oameni, in demersul de a face cunoscute modurile inovatoare in care pot fi implementate solutiile cloud. Echipa de experti din Romania valorifica cunostintele profesionistilor din mai multe departamente, cum ar fi consultanta in tehnologie, in managementul riscului, in domeniile juridic si sustenabilitate, pentru a implementa proiecte care ajuta organizatiile sa obtina beneficii cat mai mari si mai diverse in urma folosirii tehnologiei cloud. In plus, cu ajutorul aliantelor cu marii furnizori de servicii cloud precum Google Cloud, Amazon Web Services si SAP, Deloitte Romania faciliteaza implementarea acestor solutii la scara larga si inovarea, ca raspuns la provocarile cu care se confrunta organizatiile.

La nivel global, Deloitte a fost desemnat lider global in serviciile de cloud dedicate anumitor industrii de catre IDC si, pentru al doilea an la rand, liderul pietei de servicii IT de cloud public de catre Gartner.

Deloitte furnizeaza la nivel global servicii de audit, consultanta fiscala si juridica, consultanta, consultanta financiara si managementul riscului catre aproximativ 90% din companiile prezente in topul Fortune Global 500® si catre mii de companii din sectorul privat. Expertii firmei contribuie la atingerea unor rezultate masurabile si de durata, care ajuta la consolidarea increderii in pietele de capital, care permit companiilor sa se transforme, sa prospere si sa deschida calea catre o economie mai puternica, catre o societate mai echitabila si o lume sustenabila. Cu o istorie de peste 175 de ani, Deloitte acopera peste 150 de tari si teritorii. Obiectivul sau este sa creeze un impact vizibil in societate cu ajutorul celor aproximativ 415.000 de profesionisti la nivel mondial.

Deloitte Romania este una dintre cele mai mari firme de servicii profesionale din tara noastra si ofera, in cooperare cu Reff & Asociatii | Deloitte Legal, servicii de audit, de consultanta fiscala, servicii juridice, de consultanta si managementul riscului, consultanta financiara, solutii de servicii si consultanta in tehnologie, precum si alte servicii adiacente, prin intermediul a peste 3.000 de profesionisti.

Pentru a afla mai multe despre reteaua globala a firmelor membre, va rugam sa accesati www.deloitte.com/ro/despre.

Autori

foto
DELOITTE CONSULTANTA SRL