loader
Studiu Amadeus – Airport 4.0 – transformarea digitala a aeroporturilor

Studiu Amadeus – Airport 4.0 – transformarea digitala a aeroporturilor

Concurenta intensa pentru cresterea economica intre actorii din industria calatoriilor distruge limitele concurentiale traditionale. Consecintele acestui lucru pentru aeroporturi si partenerii lor din ecosistemul aeroportuar au devenit vizibile la mai multe niveluri.

Aeroporturile care deservesc peste 25 de milioane de pasageri pe an se confrunta cu o concurenta sporita din partea aeroporturilor nationale, a centrelor regionale si a "mega hub-urilor" globale. La celalalt capat al spectrului, aeroporturile mai mici sunt adesea inradacinate in batalii regionale intense pentru a atrage si a retine companiile aeriene.

Tehnologia digitala ofera aeroporturilor o multitudine de noi oportunitati si modalitati de diferentiere fata de concurenti. De exemplu, noile fluxuri de venituri derivate din servicii premium, performantele operationale optimizate si o experienta mai buna a pasagerilor vor avea ca rezultat o propunere de valoare mai atractiva pentru clientii companiilor aeriene.” a declarat Margarita de Lucas, Head of Marketing & Communications, Airport IT - Amadeus.

Presiune pentru optimizarea infrastructurii aeroporturilor

Evolutia naturii concurentei intre companiile aeriene si modelele de afaceri in schimbare exercita o atentie sporita asupra modelelor aeroportuare stabilite. Asteptarile atat de la pasageri, cat si de la companiile aeriene, prin progresele rapide ale tehnologiilor mobile si digitale, prezinta aeroporturile cu un set fundamental diferit de nevoi fizice si digitale, in comparatie cu 10-15 ani in urma. In acelasi timp, aeroporturile raman organizatii care necesita investitii insemnate. Desi infrastructura aeroporturilor poate influenta perspectivele comerciale, toate aeroporturile sunt supuse presiunii de a face mai mult cu facilitatile actuale, optimizand in acelasi timp costul total al operatiunilor lor.

Impactul tehnologiei digitale asupra aeroporturilor

Exista mai multe incercari de a defini o abordare coordonata a digitalizarii. Un bun exemplu este initiativa NEXTT (New Experience in Travel and Technologies). Dezvoltat in cooperare intre IATA (International Air Transport Association) si ACI (Airports Council International), obiectivul NEXTT este gasirea unor modalitati potentiale de integrare a sistemelor si de imbunatatire a operatiunilor in maniera cea mai sigura, eficienta si durabila, in beneficiul pasagerilor si al industriei. Cu toate acestea, in cea mai mare parte, aeroporturile au fost lasate sa-si defineasca propriile foi de parcurs digitale. Modelele de afaceri existente in aeroporturi si infrastructurile fizice si IT conexe se confrunta cu un punct de criza, deoarece acestea pur si simplu nu au fost concepute pentru a gestiona volumul de pasageri sau diversitatea nevoilor clientilor pe care aeroporturile le intampina astazi.

Studiul <<Transformarea digitala a aeroportului: de la performanta operationala la oportunitatea strategica>> evidentiaza rolul pe care il pot juca tehnologiile Airport 4.0 nu numai pentru a ajuta aeroporturile sa optimizeze costul total al operatiunilor aeroportuare, dar si pentru a permite imbunatatirea serviciilor oferite.” a concluzionat Margarita de Lucas.

Descarcare studiu - realizat in parteneriat de Arthur D. Little si Amadeus:

https://amadeus.com/en/insights/blog/digital-maturity-airport-landscape#modal2127472996

 

Autori

foto
AMADEUS MARKETING ROMANIA SRL