loader
Studiu: 26% dintre angajati si candidati primesc cel putin o oferta noua de job in fiecare luna, iar 39% de cateva ori pe an

Studiu: 26% dintre angajati si candidati primesc cel putin o oferta noua de job in fiecare luna, iar 39% de cateva ori pe an

23% nu au fost niciodata abordati de recrutori fara sa aplice

65% dintre participantii romani la studiul anual realizat de Boston Consulting Group (BCG), The Network, The Stepstone Group si eJobs.ro, partenerul The Network pe piata din Romania, au declarat ca sunt contactati de cateva ori pe an de angajatori pentru a fi chemati la interviuri de angajare. Dintre acestia, 16% primesc astfel de propuneri lunar, iar 10% saptamanal. 12% spun ca li se intampla o data la cativa ani sa primeasca o oferta de angajare. 23% nu au fost sunati niciodata fara sa fi aplicat in prealabil.

Cu 26% dintre oamenii activi pe piata muncii contactati cel putin o data pe luna de un potential angajator, suntem inca intr-o zona in care piata este dinamica si in care se simte nevoia de candidati, cu toate acestea, procentul este in scadere fata de anul trecut, cand 39% dintre cei chestionati spuneau ca cel putin lunar oferte din partea companiilor. Este vorba de angajati care sunt abordati fara sa aplice la joburile respective. Angajatorii ajung la ei fie prin cautare directa pe platformele de recrutare, fie prin recomandari”, spune Roxana Draghici, Head of Sales in cadrul eJobs.ro, cea mai mare platforma de recrutare din Romania.

Intrebati cum isi evalueaza puterea de negociere a unei oferte de job, 25% se simt foarte increzatori in propriile abilitati de negociere, simt ca detin avantajul competitiv intr-o discutie cu un potential angajator si ca pot jongla cu succes intre mai multe oferte de angajare. Aproape la fel de multi (24%) se afla la celalalt pol al increderii in sine si cred ca puterea de decizie se afla exclusiv in terenul angajatorului.

Salariul ramane principalul criteriu in functie de care decid sa accepte sau nu un job, urmat de echilibrul dintre viata personala si cea profesionala, relatia cu managerul si siguranta jobului. Alte aspecte importante pentru candidati sunt relatia cu colegii de echipa, recunoasterea meritelor de catre managerul direct, dar si oportunitatile de crestere in cariera. „La nivel global, ierarhia se schimba putin. Astfel, daca pentru candidatii romani salariul conteaza cel mai mult, in alte tari vedem siguranta locului de munca asezata pe primul loc. Salariul coboara pe a treia pozitie, dupa echilibrul dintre viata personala si cea profesionala”, mai spune Roxana Draghici.

Sunt insa si elemente cu impact negativ asupra candidatilor, care i-ar face sa refuze o oferta de job atractiva. Astfel, 69% ar spune „nu” daca au avut o experienta neplacuta la interviul de angajare, 52% daca intregul proces de recrutare le-a lasat un gust amar, 41% daca angajatorul respectiv nu ofera un mediu de lucru incluziv si 35% daca angajatorul nu accepta munca remote. Alte lucruri care i-ar intoarce din drum sunt absenta beneficiilor extinse pentru toata familia sau beneficii de wellbeing si mental health.

Studiul a fost derulat in perioada octombrie-decembrie 2023 pe un esantion de 150.000 de respondenti din 185 de tari, printre care si Romania, care a furnizat raspunsuri din partea a 1.047 de participanti. Raspunsurile au fost colectate de The Network, alaturi  de platformele de recrutare afiliate la nivel international si prelucrate de Boston Consulting Group, companie de consultanta in management, cu sediul central in Boston, Massachusetts. Acesta este cea mai ampla cercetare de profil realizata pe o esantionare globala.

In acest moment, pe eJobs.ro, cea mai mare platforma de recrutare din Romania, sunt disponibile 28.000 de locuri de munca.

                                                                                                               ***

Despre eJobs

Lansata in 1999, eJobs este prima platforma de recrutare din Romania si liderul pietei locale de profil. Incepand cu anul 2012, este parte a grupului Ringier AG, compania internationala de media localizata in Zurich, Elvetia. eJobs.ro le ofera clientilor sai cea mai relevanta baza de candidati, pe care o pune la dispozitie prin metode eficiente, utilizand canale de media personale si cunostinte avansate de Performance Marketing si campanii de Employer Branding, precum si tactici de optimizare a rezultatelor de recrutare. Cu 4,9+ milioane de CV-uri, peste 2 milioane de vizitatori unici pe luna si 300.000+ companii care au beneficiat de serviciile lor, eJobs este cea mai mare platforma de recrutare la nivel local.

Autori

foto
EJOBS GROUP SRL