Politia Romana, Directoratul National de Securitate Cibernetica (DNSC) si Asociatia Romana a Bancilor (ARB), prin intermediul proiectului national de constientizare #SigurantaOnline, vin cu o serie de recomandari esentiale dedicate utilizatorilor din Romania, pentru a-si proteja datele personale si financiare in sezonul estival. Oricine isi doreste o vacanta de vara lipsita de griji si fara incidente neplacute, dar pentru asta trebuie sa ne formam niste reflexe de securitate cu privire la datele noastre.
De la evitarea ofertelor prea frumoase pentru a fi adevarate pana la utilizarea unor parole complexe si autentificarea in doi pasi, aceste recomandari ajuta utilizatorii sa navigheze online in siguranta in timpul pregatirilor pentru vacanta:
1. Verificati site-urile web inainte de a face rezervari.
Inainte de a introduce date sensibile pe un site web, verificati daca site-ul este legitim. Cautati simbolul in forma de lacat in bara de adrese si asigurati-va ca adresa URL incepe cu "https". De asemenea, puteti verifica recenziile site-ului web pe internet pentru a vedea daca alti utilizatori au avut experiente pozitive sau negative.
2. Alegeti o agentie de turism de incredere.
Cand va planificati vacanta, este important sa alegeti o agentie de turism de incredere si cu o reputatie buna. Puteti cere recomandari de la prieteni sau familie sau puteti cauta pe internet agentii cu recenzii pozitive. Asigurati-va ca agentia este licentiata si ca are o prezenta online solida. Informati-va din mai multe surse, de preferat altele decat cele de pe site-urile proprii ale agentiilor.
3. Fiti atenti la ofertele speciale.
Daca vedeti o oferta de vacanta care pare prea buna ca sa fie adevarata, probabil este o inselatorie. Infractorii cibernetici se folosesc adesea de oferte irezistibile pentru a atrage victimele si a le fura banii sau informatiile personale. Fiti sceptici fata de ofertele care promit cazare de lux la preturi foarte mici sau excursii gratuite.
Evitati sa accesati link-uri, primite din surse necunoscute pe mail sau prin SMS, prin intermediul comunicarilor de pe social media, ori prin intermediul platformelor de tip chat (WhatsApp, Signal, Telegram etc.) si nu completati datele personale sau bancare la cerere pe acestea.
4. Folositi autentificarea in doi pasi.
Cand faceti rezervari online, utilizati o metoda de plata sigura. Asigurati-va ca aveti activata autentificarea in doi pasi prin utilizarea a doua elemente din urmatoarele categorii: ceva ce cunosti (codul PIN, parola), ceva ce detii (telefonul mobil, verificat prin parola transmisa prin SMS) si ceva ce iti apartine (amprenta, recunoasterea faciala).
5. Protejati-va dispozitivele.
Asigurati-va ca dispozitivele dvs. sunt protejate cu un software antivirus si anti-malware actualizat. De asemenea, utilizati o parola puternica pentru a va conecta la contul dvs. de e-mail si la alte conturi online.
6. Evitati utilizarea retelelor publice de WI-FI.
Retelele WI-FI publice pot fi nesigure, asa ca evitati sa le utilizati pentru a accesa informatii sensibile, cum ar fi contul bancar sau cardul de credit. Daca trebuie sa utilizati o retea Wi-Fi publica, utilizati o conexiune VPN (retea privata virtuala) sau va puteti configura propriul hot-spot wireless.
7. Manifestati o atentie suplimentara la platile efectuate cu cardul si la folosirea ATM-ului.
Alocati-va timp pentru a examina activitatea bancara si verificati tranzactiile suspecte. Daca depistati ceva ciudat la ATM, nu mai folositi acel aparat, nu permiteti fotocopierea cardului si acoperiti ecranul ATM-ului cand introduceti PIN-ul.
8. Fiti atenti la ceea ce postati pe retelele de socializare.
Nu postati informatii despre vacanta dvs. pe retelele de socializare si evitati partajarea locatiei public. Revizuiti setarile de confidentialitate pe conturile de social media. Infractorii cibernetici pot folosi aceste informatii pentru a va fura identitatea sau pentru a comite alte infractiuni.
9. Raportati frauda.
Daca sunteti victima unei fraude online, raportati-o imediat autoritatilor depunand o plangere oficiala la Politie. De asemenea, informati Directoratul National de Securitate Cibernetica fie telefonic la numarul 1911, fie prin e-mail la alerts@dnsc.ro, pentru a contribui la prevenirea unor astfel de incidente in viitor.
Proiectul national de educatie digitala #SigurantaOnline este menit sa ofere cele mai bune practici de securitate cibernetica, prin accesarea platformei sigurantaonline.ro, pentru a evita ca utilizatori din Romania sa devina victime ale fraudelor informatice. #SigurantaOnline este o initiativa a Politiei Romane, Directoratului National de Securitate Cibernetica si Asociatiei Romane a Bancilor, la care s-au raliat si alte entitati public-private.