loader
Sondaj eJobs - Curajul romanilor e la cote maxime: doar 15% dintre angajati nu si-ar schimba jobul in acest moment

Sondaj eJobs - Curajul romanilor e la cote maxime: doar 15% dintre angajati nu si-ar schimba jobul in acest moment

55% dintre cei hotarati sa-si dea demisia ar reconsidera decizia daca ar primi o marire de salariu

Deficitul de candidati se adanceste si mai mult odata cu revenirea pietei muncii la nivelul prepandemic. Doar de la inceputul acestui an pana in prezent au fost publicate aproape 165.000 de locuri de munca, cu 55% mai multe fata de aceeasi perioada a anului trecut si cu 71% mai multe comparativ cu 2020. In acest context, candidatii au devenit si mai curajosi sa faca schimbari in cariera, arata datele celui mai recent sondaj eJobs, liderul pietei de recrutare din Romania. Aproape 85% dintre respondenti spun ca fie isi cauta un job in acest moment, fie ca ar accepta un loc de munca mai bun daca s-ar ivi oportunitatea, chiar daca nu cauta activ un nou loc de munca.

Intrebati de ce ar schimba actualul job, peste jumatate (52%) mentioneaza un salariu mai mare, in timp ce 16% ar alege un loc de munca unde sa poata evolua in cariera si cu proiecte care sa-i motiveze. In acelasi timp, 15% ar schimba angajatorul pentru mai multa flexibilitate, iar 8,5% pentru mai multa stabilitate. De asemenea, 4,5% ar alege un job pentru mediul de lucru, manageri si colegi, iar 4% pentru mai multe beneficii extrasalariale.

Reanimarea pietei muncii a insuflat o doza suplimentara de curaj celor care aveau nemultumiri legate de jobul curent. In acest moment, piata este clar in favoarea candidatilor, ceea ce le ofera si legitimitate la negociere atunci cand isi schimba jobul, iar, pe de alta parte, pune companiile in mare dificultate in contextul unui deficit de talente galopant pe aproape toate domeniile si industriile. In continuare factorul financiar primeaza: un salariu mai mare e principalul criteriu care i-ar determina pe romani sa faca o schimbare de job. Poate si mai important insa e faptul ca o marire salariala e si prima care i-ar face sa reconsidere o eventuala demisie”, spune Raluca Dumitra, Head of Marketing eJobs Romania, cea mai mare platforma de recrutare din tara.

Daca la inceputul anului vorbeam despre The Great Resignation si de candidati tot mai dispusi sa-si dea demisia fara planuri de rezerva pentru ca stiu ca piata e calda, acum lucrurile nu s-au schimbat foarte mult, ba din contra, curajul acestora pare tot mai mare. Chiar si acolo unde decizia de a parasi o companie este luata, conform sondajului eJobs, exista totusi anumiti factori care ar putea sa ii intoarca pe angajati din drum. Astfel, peste jumatate dintre romani (55%) ar reconsidera decizia daca ar primi o marire de salariu la jobul actual. Cei mai multi dintre respondenti (67%) nu si-ar mai da demisia daca li s-ar mari salariul cu minimum 20%.

Un alt aspect interesant de luat in calcul in contextul revenirii la birou din ultima vreme e faptul ca flexibilitatea e al doilea lucru care i-ar intoarce din drum pe angajatii decisi sa-si dea demisia. Datele celui mai recent sondaj eJobs ne arata ca romanii isi doresc tot mai mult sa aiba controlul programului de lucru sau al locului de unde isi desfasoara activitatea, cresterea flexibilitatii la job fiind mentionata de 13% dintre respondenti drept un motiv pentru care ar decide sa ramana la locul curent de munca.

Daca ne uitam la cum definesc romanii cresterea flexibilitatii la actualul job, peste o treime din respondenti doresc sa pastreze programul de lucru traditional de 8 ore/5 zile pe saptamana, dar cu posibilitatea de a-si alege intervalele de lucru. Aproape 25% si-ar dori sa poata sa lucreze si de acasa cateva zile pe saptamana, in timp ce peste 20% ar vrea sa lucreze numai de acasa. In acelasi timp, pe 17% din angajati scurtarea saptamanii de lucru la 4 zile i-ar intoarce din drum daca ar fi hotarati sa-si dea demisia.

Candidatii au devenit mai selectivi cand vine vorba despre schimbarea locului de munca, avand in vedere ca au la dispozitie mai multe oportunitati decat aveau in perioada pandemica. Desi 59% dintre respondenti sunt calculati si fac schimbari profesionale doar cand au un plan de rezerva, trebuie sa tinem cont ca restul, adica 41%, prefera sa nu stea la un job care ii nemultumeste, chiar daca nu au o alta oportunitate pe masa pentru ca au incredere ca exista suficiente joburi pentru nivelul lor de experienta. E un procent enorm”, mai spune Raluca Dumitra.

19% dintre respondenti spun ca asteapta sa aiba mai multe oferte de job pe masa pentru a lua o decizie asumata, 14% spun ca au acceptat intotdeauna o oferta cu un salariu mai mare, iar 3% accepta o oferta de munca imediat, de teama sa nu o piarda. Sondajul eJobs mai arata ca 63% dintre romani pun semnul egal intre schimbarea jobului si curaj, 23% asociaza un loc de munca nou cu pragmatismul si 9,5% cu pasiunea, in timp ce doar 4,5% abordeaza procesul de schimbare a jobului cu timiditate ori plictiseala.

Sondajul eJobs a fost derulat in perioada 15 aprilie - 5 mai 2022, pe un esantion de 2.803 respondenti.

In acest moment, peste 36.000 locuri de munca pentru Romania si strainatate sunt disponibile pe www.ejobs.ro.

Despre eJobs

Lansata in 1999, eJobs este prima platforma de recrutare din Romania si liderul pietei locale de profil. Incepand cu anul 2012, este parte a grupului Ringier AG, compania internationala de media localizata in Zurich, Elvetia. eJobs.ro le ofera clientilor sai cea mai relevanta baza de candidati, pe care o pune la dispozitie prin metode eficiente, utilizand canale de media personale si cunostinte avansate de Performance Marketing si campanii de Employer Branding, precum si tactici de optimizare a rezultatelor de recrutare. Cele 4,6 milioane de CV-uri si cele peste 1,3 milioane de aplicari lunare constituie cea mai mare baza de candidati activi din Romania. Mai mult de 2 milioane de utilizatori unici folosesc in fiecare luna serviciile platformei eJobs.ro, iar zilnic sunt actualizate 7.000 de CV-uri.

Autori

foto
EJOBS GROUP SRL