loader
Sondaj eJobs - 69% dintre companii ofera beneficii de Paste angajatilor

Sondaj eJobs - 69% dintre companii ofera beneficii de Paste angajatilor

Cele mai populare sunt primele in bani si tichetele/voucherele cadou, 37% dintre companii mergand pe valori intre 100 si 200 lei per angajat

Pandemia a schimbat topul beneficiilor extrasalariale pe care le ofera angajatorii. O parte dintre ele, odata populare, au fost inlocuite de altele care sunt mai usor de acordat, indiferent de locul de unde angajatii isi desfasoara activitatea, tinand cont ca o buna parte dintre companii lucreaza in continuare in sistem remote sau hibrid. In acest moment, 84% dintre angajatori ofera beneficii salariatilor, in timp ce 16% nu le au incluse in pachetele pentru angajati, arata datele celui mai recent sondaj eJobs, liderul pietei de recrutare din Romania.

In plus, 69% dintre antreprenorii, managerii si oamenii de HR intervievati spun ca ofera beneficii speciale cu ocazia Sarbatorilor Pascale. „Daca in anii anteriori pandemiei cele mai populare erau cosurile cu bunatati traditionale de Paste, in acest an, pentru ca in continuare nu s-a revenit complet la birou, acestea sunt abia pe locul 3, dupa primele in bani si tichetele/voucherele cadou. Totodata observam ca angajatorii profita de ridicarea restrictiilor pentru a-si aduce angajatii impreuna la petreceri si evenimente tematice, fie ca au revenit sau nu la birou”, spune Raluca Dumitra, Head of Marketing la eJobs Romania, cea mai mare platforma de recrutare din tara.

O treime dintre angajatorii participanti la studiu ofera cu ocazia Sarbatorilor Pascale din acest an prime in bani si putin peste un sfert isi recompenseaza echipele cu vouchere sau tichete cadou. Cosurile cu produse traditionale, odata preferatele angajatorilor, sunt oferite in acest an doar de 13% dintre acestia, in timp ce un procent egal de companii, respectiv cate 10%, vin cu zile libere suplimentare sau petreceri cu echipa. Sub 5% organizeaza tombole cu premii pentru angajati si tot atatea ii recompenseaza cu tichete de vacanta.

Cand vine vorba de valoarea beneficiilor de Paste de anul acesta, cei mai multi angajatori (37%) au alocat 100-200 de lei per angajat. 27% merg pe valori intre 200 si 400 de lei, in timp ce 21% ofera beneficii cuprinse intre 400 si 800 lei. Restul, de 15%, aloca peste 800 de lei per angajat.

Daca e sa facem comparatia cu beneficiile oferite anul trecut de Craciun, observam ca avem cu 8% mai putini angajatori care isi recompenseaza de Paste angajatii. Pe de alta parte insa, vedem o crestere a procentului de angajatori care ofera prime in bani, de la 28% la Craciun, la 34% acum. Totodata, sunt cu 8% mai putini angajatori decat la final de an care ofera zile libere suplimentare de Paste, in timp ce procentul celor care aleg cosurile traditionale se pastreaza similar, 13% acum versus 16% de Craciun. Faptul ca aproape 70% dintre angajatori ofera beneficii cu ocazia Sarbatorilor Pascale vine sa reconfirme ceea ce se reflecta si in cifre. E cat se poate de evident ca, in pofida razboiului din Ucraina, companiile se mentin optimiste, iar piata muncii e in continuare cat se poate de efervescenta: doar in prima jumatate a lunii aprilie au fost postate aproape 20.000 de joburi noi pe platforma noastra”, mai spune Raluca Dumitra, Head of Marketing la eJobs Romania.

Daca nu ar avea limite de niciun fel, angajatorii cred ca oferirea saptamanii de lucru de 4 zile ca beneficiu i-ar ajuta cel mai mult sa se diferentieze in piata si sa atraga candidati, insa cu scurtarea programului de lucru la 32 de ore pe saptamana, nu cu comprimarea celor 40 de ore in 4 zile in loc de 5, cum este in acest moment propunerea de lege. La fel de populare ar fi si extinderea pachetului de beneficii catre membrii familiei angajatilor si al 13-lea salariu. Alte beneficii pe care le-ar oferi angajatorii daca nu ar fi constransi de buget ar fi acoperirea cheltuielilor casnice ale angajatilor, asigurarea de menajere/bone pentru membrii echipelor, dar si oferirea unei perioade sabatice pentru angajati pe banii companiei.

Studiul a fost derulat in perioada 1-15 aprilie 2022, pe un esantion de circa 175 de companii, respondentii fiind oameni de HR, manageri si antreprenori. 

In acest moment, peste 38.000 locuri de munca pentru Romania si strainatate sunt disponibile pe www.ejobs.ro.

Despre eJobs

Lansata in 1999, eJobs este prima platforma de recrutare din Romania si liderul pietei locale de profil. Incepand cu anul 2012, este parte a grupului Ringier AG, compania internationala de media localizata in Zurich, Elvetia. eJobs.ro le ofera clientilor sai cea mai relevanta baza de candidati, pe care o pune la dispozitie prin metode eficiente, utilizand canale de media personale si cunostinte avansate de Performance Marketing si campanii de Employer Branding, precum si tactici de optimizare a rezultatelor de recrutare. Cele 4,6 milioane de CV-uri si cele peste 1,3 milioane de aplicari lunare constituie cea mai mare baza de candidati activi din Romania. Mai mult de 2 milioane de utilizatori unici folosesc in fiecare luna serviciile platformei eJobs.ro, iar zilnic sunt actualizate 7.000 de CV-uri.

Autori

foto
EJOBS GROUP SRL