loader
Afaceri pentru Viitor, sezonul 2: sustenabilitatea prin ochii IMM-urilor

Afaceri pentru Viitor, sezonul 2: sustenabilitatea prin ochii IMM-urilor

Dragos Holban, CFO Vrancart: „Cred cu tarie ca numai un business cu un leadership etic va putea dainui peste ani”

Etica este unul dintre factorii esentiali pentru ca o afacere sa dureze, considera Dragos Holban, CFO-ul grupului Vrancart, unul dintre cei mai importanti producatori locali de hartie pentru carton ondulat si ambalaje.

Cred cu tarie ca numai un business etic, un business cu un leadership etic si cu o cultura organizationala etica poate sa dainuie peste ani si ani, spre deosebire de un business orientat catre profitul imediat si pentru care perspectivele pot fi destul de neclare”, a declarat Dragos Holban in cadrul celui de-al doilea sezon al emisiunii „Afaceri pentru Viitor”, dedicat IMM-urilor, sustinut de ING.

Proiectul a fost demarat anul trecut de Ambasada Sustenabilitatii din Romania pentru a aduce fata in fata cei mai importanti lideri ai mediului de afaceri si cele mai importante teme privind dezvoltarea sustenabila.

La inceputul anului 2021, compania Vrancart a anuntat o investitie de 17 milioane de euro intr-un proiect de reciclare a deseurilor. Acesta va fi amplasat in Adjud (judetul Vrancea), pe platforma industriala a Vrancart si urmeaza sa fie finalizat anul viitor. Pentru acest proiect, compania a obtinut un ajutor de stat in valoare de 8,3 milioane de euro.

In opinia liderului Vrancart, sustenabilitatea presupune asumarea unor decizii de business tinand cont de impactul pe care acestea il au pe termen lung. „Pana la urma, sustenabilitatea ce inseamna? Inseamna niste decizii pe care le luam astazi, pentru a ne satisface niste nevoi, dar fara a afecta resursele generatiilor viitoare, care la randul lor vor trebui sa-si satisfaca nevoile cel putin in aceleasi conditii de astazi.”

Totodata, tranzitia catre un model economic sustenabil reprezinta o provocare, dar in acelasi timp, si o directie catre care toate companiile vor trebui sa se indrepte, mentioneaza Holban.

In ceea ce priveste modul in care arata managerul viitorului, capabil sa conduca o companie spre un model economic sustenabil, Dragos Holban considera ca trebuie sa incurajeze participarea la procesul de luare a deciziilor in cadrul companiei si sa dea dovada de agilitate si flexibilitate, intr-o lume aflata in continua schimbare.

Vad un manager multilateral dezvoltat, vad un manager care sa incurajeze participarea la procesul de luare a deciziilor. Vad un model de leadership participativ si consultativ. Mai vad o componenta importanta a managerului viitorului: agilitatea. Pentru ca businessurile se deruleaza atat de rapid in ziua de astazi, schimbarile sunt atat de rapide, oportunitatile apar si dispar, chiar si crizele. Eu cred ca acei manageri agili, orientati catre echipa si catre comunicare vor avea succes”, sustine directorul financiar al companiei Vrancart.

Nu in ultimul rand, managerul viitorului trebuie sa fie orientat catre sustenabilitate si este necesar sa ia decizii de business cantarind atent impactul lor asupra mediului si societatii. „Vad managerul orientat catre zona sustenabilitatii; atunci cand va pune pe masa decizii va trebui sa se gandeasca foarte bine si foarte atent la impactul acestor decizii, in ceea ce priveste partea de mediu, componenta sociala si bineinteles, modul in care urmeaza sa fie folosite si utilizate resursele companiei”, mentioneaza Dragos Holban.

De asemenea, el spune ca realizarea rapoartelor de sustenabilitate incepe sa devina o activitate din ce in ce mai importanta pentru departamentele financiare ale companiilor. „Tendinta pe care o vedem in zona aceasta de business si de raportare se translateaza usor-usor dinspre rapoartele financiare catre rapoartele de sustenabilitate, pentru ca este normal sa se vada si posibilitatile de continuitate a activitatii, in situatii in care accesul la resurse devine din ce in ce mai restrictiv, dar si costul acelor resurse creste din ce in ce mai mult”, adauga executivul.

Emisiunea integrala poate fi urmarita aici.

Despre Ambasada Sustenabilitatii

Ambasada Sustenabilitatii promoveaza modelul economic in care companiile, prin parteneriate, pot rezolva probleme sociale si de mediu fara a sacrifica eficienta economica (profitul).

Ambasada este o initiativa nonprofit, privata si apolitica.

Lansata oficial in 2018, organizatia aduce laolalta companiile responsabile si ONG-urile implicate pentru ca impreuna sa contribuim la apropierea momentului in care romanii traiesc intr-un mediu sanatos, o societate echitabila si prospera.

Website: https://ambasadasustenabilitatii.ro/

Facebook: https://www.facebook.com/AmbasadaSustenabilitatiiInRomania

LinkedIN: https://www.linkedin.com/company/ambasada-sustenabilitatii-in-romania/

YouTube: https://bit.ly/YouTubeASR

Autori

foto
AMBASADA SUSTENABILITATII IN ROMANIA (ASR)