loader

Sistemul bancar din Romania este unul solid

Mai multe banci care activeaza si pe piata din Romania au obtinut rezultate slabe la testele de stres ale Bancii Centrale Europene. Ce impact are acest lucru asupra sistemului bancar din Romania?

Adrian Crivii, director general al Darian DRS SA, este de parere ca sistemul bancar din Romania este unul solid, bine supravegheat de Banca Nationala, iar faptul ca o parte din grupurile europene care au filiale in Romania au picat testul de stres nu o sa influenteze foarte puternic piata bancara din tara noastra. Singurul impact va fi probabil ca aceste banci isi vor restrange activitatea, vor incerca sa vanda partea de active neperformante sau vor incerca sa intre in proces de consolidare.

Probabil sucursalele din Romania vor fi cumparate de alte banci. Daca bancile nu vor reusi sa faca majorari de capital pentru redresare intr-un termen rezonabil atunci vor fi nevoite sa-si vanda activele valoroase catre alte banci si sa se debaraseze de cele neperformante, caz in care vor inregistra pierderi.


Relansarea creditarii intarzie
In Romania, Banca Centrala are o politica constanta, observata pe parcursul intregului an 2014, de reducere a dobanzii de politica monetara si a rezervelor minime obligatorii in scopul incurajarii creditarii. Bancile insa nu raspund la aceste semnale. Adrian Crivii este de parere ca acesta este rezultatul unui cumul de factori: bancile nu au inca suficienta incredere in economia romaneasca iar bancile-mama se confrunta cu problemele legate de testele de stres ale Bancii Centrale Europene. Bancile-mama au asteptat sa vada rezultatul testelor de stres si, in functie de rezultatul obtinut, vor decide daca reincep sau nu creditarea in sucursale.

 

La acest lucru se adauga si faptul ca bancile romanesti nu au reusit sa faca o restructurare consistenta in perioada de criza. Institutiile bancare nu reusesc sa implementaze cu succes o politica de scadere a creditelor neperformante. Ele au continuat sa puna pe seama clientilor bun-platnici toate costurile suplimentare generate de criza fapt care a agravat si mai mult situatia.

 

Un leu puternic ar destabiliza economia
Recent, Guvernatorul Bancii Centrale a declarat ca nu este de dorit o apreciere a monedei nationale. Care este explicatia? Explicasia este ca un leu puternic va descuraja cel mai important motor al economiei romanesti, respectiv exportul. Economia noastra este una foarte deschisa la export. O apreciere a monedei ar incuraja importurile si consecinta nedorita de nimeni ar fi destabilizarea balantei comerciale externe.


Ne asteapta un an mai stabil din punct de vedere economic
Dupa un an electoral 2014, urmeaza, cel mai probabil, un an mai stabil si mai pregatit pentru cresteri economice mai substantiale. Insa, este foarte important de retinut faptul ca indicatorii economici ai Romaniei depind foarte mult de situatia din Europa care este amenintata din nou cu pericolul recesiunii. In acest moment, Romania nu are inca aprobat un buget pentru anul urmator.

 

Cu toate acestea, putem spune ca deficitul bugetar preconizat va fi strict controlat prin acordurile cu finantatorii externi si cu Comisia Europeana si suntem obligati sa fie mentinut in concordanta cu cerintele acestora. Trebuie retinut faptul ca un deficit bugetar foarte mic nu este interesant pentru Romania. Tara noastra are nevoie de un deficit mai mare pentru a-si putea finanta dezvoltarea. Acest lucru se poate intampla prin atragerea unor fonduri europene nerambursabile intr-un ritm mai sustinut si cu un procent de accesare mai ridicat.
 

Autori

foto
DARIAN DRS SA