loader
Securitatea cibernetica ramane un risc major pentru bancile europene, pe fondul escaladarii tensiunilor geopolitice

Securitatea cibernetica ramane un risc major pentru bancile europene, pe fondul escaladarii tensiunilor geopolitice

Amenintarea conflictelor cibernetice intre state este din ce in ce mai reala

• 82% dintre managerii de risc (Chief Risk Officers sau CRO) din Europa considera securitatea cibernetica cel mai mare risc pentru companii in 2024

• 71% dintre managerii de risc europeni sunt preocupati de conflictele cibernetice intre state, pe fondul escaladarii tensiunilor geopolitice

• Principalele riscuri emergente pentru urmatorii cinci ani in sectorul bancar: riscurile climatice (76%), IA si machine learning (53%) si sistemele informatice depasite (47%)

Securitatea cibernetica reprezinta principalul motiv de ingrijorare pentru managerii de risc (Chief Risk Officers sau CRO) din sectorul bancar european pentru al doilea an consecutiv, conform studiul despre gestionarea riscurilor bancare, realizat de EY si Institutul pentru Finante Internationale (IFI).

Studiul analizeaza informatii colectate de la 17 mari banci europene si a constatat ca 82% dintre managerii de riscuri considera securitatea cibernetica cea mai mare amenintare la adresa organizatiei lor in urmatoarele 12 luni (fata de 73% la nivel global). Un procent de 71% considera ca amenintarea conflictelor cibernetice intre state este din ce in ce mai reala.

Mediul geopolitic dificil ii determina pe managerii de risc din bancile europene sa fie preocupati de sanctiunile globale si rezilienta operationala, iar 82% dintre ei considera ca riscurile geopolitice vor creste in acest an.

Gelu Gherghescu, Markets leader, EY Romania: „Tensiunile geopolitice, anticiparea rezultatelor alegerilor, continuarea razboiului in Europa si cresterea tulburarilor in Orientul Mijlociu adauga volatilitate unui mediu economic deja dificil. Prin urmare, nu este surprinzator faptul ca atat de multi manageri de risc (CRO) identifica si in acest an riscul cibernetic ca fiind cel mai important. Tot din sondaj reiese faptul  ca pozitia de CRO a  dobandit multe fatete noi, managerii de risc trebuind azi sa isi asume mai multe roluri pentru a putea identifica toate posibilele riscuri ce ameninta organizatia si pentru a le gestiona si raporta eficient".

Catalina Dodu, liderul departamenului de Consultanta, EY Romania, si Cybersecurity Leader EY South Cluster: "Cel mai eficient mod de a ne apara impotriva amenintarilor cibernetice este prin cresterea continua a rezilientei operationale. In acest sens, Legea UE privind rezilienta operationala digitala (DORA) joaca un rol esential, permitand companiilor sa reduca intreruperile, sa se adapteze la riscuri din ce in ce mai complicate si sa promoveze o stabilitate si o securitate sporite la nivel intern".

Riscurile climatice reprezinta cel mai mare risc emergent pentru bancile europene

Cand au fost intrebati despre riscurile semnificative din urmatorii cinci ani, aproape trei sferturi (76%) dintre managerii de risc din sectorul bancar european au declarat ca riscul climatic reprezinta cea mai mare amenintare emergenta la adresa operatiunilor, comparativ cu 56% la nivel mondial. La mica distanta in topul riscurilor, cu 53% din mentiunile respondentilor se claseaza riscul legat de inteligenta artificiala si machine learning. Un procent de 47% dintre respondenti au indicat in topul riscurilor emergente sistemele informatice depasite.

Managerii de risc din sectorul bancar european considera ca schimbarile climatice prezinta un nivel de risc atat de mare, incat mai bine de jumatate dintre participantii la studiu (59%) sunt de parere ca acest subiect impune atentia nemijlocita a consiliului de administratie.

Multiplele aspecte ale riscurilor climatice pe termen scurt in domeniul bancar, cum ar fi imperativele de raportare pe termen scurt, sunt inca de descoperit de catre managerii de risc. In ansamblu, rezultatele sondajului arata ca managerii de risc recunosc nevoia urgenta a unei mai bune intelegeri si a asumarii de actiuni in privinta riscurilor climatice si eforturi sporite pentru a elimina aceste decalaje.

 

                                                                                                                 ***

Despre EY Romania

EY este una dintre cele mai mari firme de servicii profesionale la nivel global, cu 395.442 de angajati in peste 700 de birouri in 150 de tari si venituri de aproximativ 49,4 miliarde de dolari in anul fiscal incheiat la 30 iunie 2023. Reteaua lor este cea mai integrata la nivel global, iar resursele din cadrul acesteia ii ajuta sa le ofere clientilor servicii prin care sa beneficieze de oportunitatile din intreaga lume.

Prezenta in Romania inca din anul 1992, EY furnizeaza, prin intermediul celor peste 900 de angajati din Romania si Republica Moldova, servicii integrate de audit, asistenta fiscala, juridica, strategie si tranzactii, consultanta catre companii multinationale si locale.

Avem birouri in Bucuresti, Cluj-Napoca, Timisoara, Iasi si Chisinau. EY Romania s-a afiliat in 2014 singurei competitii de nivel mondial dedicata antreprenorialului, EY Entrepreneur Of The Year. Castigatorul editiei locale reprezinta Romania in finala mondiala ce are loc in fiecare an, in luna iunie, la Monte Carlo. In finala mondiala se acorda titlul World Entrepreneur Of The Year. Pentru mai multe informatii, vizitati: www.ey.com

Despre studiu

Organizatia globala EY, in colaborare cu IFI, au intervievat firmele membre ale IFI si alte banci din fiecare regiune a lumii (inclusiv un mic numar de filiale importante care se numara printre principalele cinci banci in tarile lor) in intervalul iunie 2023 – octombrie 2023.

Coordonatorii sau alti responsabili cu gestionarea riscurilor din cadrul bancilor participante au fost intervievati, au completat un chestionar sau ambele. In total, au participat 85 de institutii financiare din 30 de tari. Bancile participante au prezentat o diversitate relativ mare in materie de valoare a activelor, acoperire geografica si tip. Din punct de vedere geografic, bancile participante la studiu au sediile principale in regiunile Asia-Pacific (14%), Europa (20%), America Latina (14%), Orientul Mijlociu si Africa (18%) si America de Nord (34%). Dintre acestea, 12% sunt banci de importanta sistemica la nivel mondial (G-SIB).

Autori

foto
ERNST & YOUNG SRL