loader
Sectorul energiei, utilitatilor si resurselor va fi in centrul activitatii de fuziuni si achizitii si in 2024, tranzitia energetica continuand sa atraga interesul investitorilor

Sectorul energiei, utilitatilor si resurselor va fi in centrul activitatii de fuziuni si achizitii si in 2024, tranzitia energetica continuand sa atraga interesul investitorilor

Autor: Andreea Mitirita, Partener PwC Romania

Fuziunile si achizitiile (M&A) vor continua sa joace un rol esential in atingerea obiectivelor strategice ale companiilor din sectorul energiei, utilitatilor si resurselor (EU&R), respectiv de asigurare a aprovizionarii si a tranzitiei energetice atat la nivel global, cat si in Romania. Ca punct de referinta, la nivel global numarul de mega dealuri in energie si utilitati aproape s-a triplat in 2023 fata de 2022, iar trendul pare ca va continua si in acest an, existand atat interes, cat si capital.

De ce? Companiile energetice joaca un rol esential in atingerea obiectivelor de neutralitate climatica asumate de state, ceea ce face ca mare parte din fluxurile de capital sa fie orientate catre acest sector. Insa, trecerea la sisteme energetice fara emisii nu este deloc simpla, fiind necesara o gama larga de surse de energie si tehnologii, infrastructura, sisteme de stocare, toate scalabile si viabile din punct de vedere comercial, tranzactiile fiind un instrument important pentru atingerea obiectivelor.

In Romania, ultimii patru ani au adus tranzactii importante in domeniul energiei electrice, gazelor, dar si in productia de energie regenerabila, cateva dintre ele atingand sau chiar depasind pragul de un miliard de euro. Printre cele mai importante tranzactii incheiate in aceasta perioada se numara vanzarea activelor CEZ catre Macquarie Asset Management si apoi catre Premier Energy, achizitia in doua etape a perimetrului Neptun Deep de catre Romgaz, tranzactia Enel cu grupul grec PPC,  GDF care a cumparat participatia detinuta de Fondul Proprietatea la Engie Romania si nu in ultimul rand oferta publica initiala a Hidroelectrica, cel mai mare din Europa de anul trecut, care a atras 1,9 miliarde euro. Si pipeline-ul continua sa fie bun: OMV Petrom a achizitionat o participatie de 50% in Electrocentrale Borzesti, care detine un portofoliu de proiecte de energie verde de 1 GW, si a preluat integral Renovatio Asset Management (statii de incarcare pentru masinile electrice), PPC a cumparat un parc eolian de la Lukoil, iar Romgaz si-a anuntat intentia de a achizitiona un furnizor de energie electrica si gaze si parcuri fotovoltaice si eoliene. La acestea se adauga numeroase parteneriate, precum cele incheiate de CE Oltenia cu OMV Petrom si Alro, si investitii noi in domeniul energiei regenerabile.

Consolidarea, securitatea aprovizionarii si nevoia de optimizare a portofoliilor, pe agenda companiilor

In timp ce tranzitia energetica ramane principala tema care determina activitatea de M&A in toate sectoarele EU&R, alte cateva teme sunt predominante: consolidarea, reglementarile, securitatea aprovizionarii si nevoia de optimizare a portofoliilor.

In perioadele de incertitudine, companiile trebuie sa isi reevalueze portofoliul in raport cu strategia lor de baza pentru a lua decizii critice in materie de investitii. Optimizarea portofoliului este o practica continua, dar, in contextul economic actual, aceasta poate fi si o necesitate.

De asemenea, consolidarea continua sa fie considerata o tema cheie in sectoarele EU&R, pentru a-si imbunatati situatia financiara si pentru a continua sa se dezvolte si sa se extinda. Mai multe tranzactii anuntate in cursul anului 2023 sunt exemple de astfel de strategii de consolidare si ne asteptam ca aceasta tendinta sa continue si in 2024.

Reglementarile sunt alt subiect important pentru companiile din sector, care pot stimula realizarea tranzactiilor, dar in acelasi timp le pot incetini parcursul. De la modificari fiscale precum impozitul minim pe cifra de afaceri la cele comerciale de plafonare a pretului la energie si la investitiile necesare pentru a respecta obligatiile din pactul european Green Deal, sectorul energetic este din ce in ce mai reglementat. Asadar, adresarea tuturor acestor reglementari cu mentinerea competitivitatii este dificila si influenteaza direct profitabilitatea si, implicit, evaluarea companiilor de profil in vederea unor tranzactii. De aceea trebuie acordata o atentie sporita reglementarilor guvernamentale.

Totodata, tensiunile geopolitice crescute vor mentine securitatea aprovizionarii pe primul loc in agenda directorilor executivi. Asta, impreuna cu cresterea preturilor la energie a dus, de asemenea, la cresterea solutiilor de gestionare si producere a energiei in randul companiilor din diverse sectoare. De la companiile de tehnologie care isi alimenteaza centrele de date cu panouri solare si parcuri eoliene pana la comerciantii cu amanuntul de mari dimensiuni care isi construiesc capacitati solare pe acoperis si de biogaz pentru a-si alimenta magazinele si centrele de distributie, numarul companiilor care isi genereaza propria energie la fata locului este in crestere. Preocuparile legate de aprovizionare, preturile energiei si disponibilitatea din ce in ce mai mare a tehnologiei si a platformelor energetice digitale vor continua sa canalizeze niveluri puternice de investitii in aceste domenii in 2024.

Piata la nivel global

Volumele si valorile fuziunilor si achizitiilor in EU&R au crescut cu 1% si, respectiv, 26% in 2023 comparativ cu anul anterior. In timp ce tranzactiile au scazut in multe alte sectoare, EU&R au ramas active, investitorii fiind atrasi de acest sector datorita importantei sale pentru tranzitia energetica. Cresterea valorii tranzactiilor in 2023 s-a datorat partial cresterii numarului de mega dealuri (tranzactii cu o valoare de peste 5 miliarde USD), care a crescut de la sase in 2022 la 15 in 2023, cele mai multe dintre aceste in sectoarele petrolului si gazelor si al mineritului. Cinci dintre cele 15 mega dealuri din 2023 au fost anuntate in cursul trimestrului al patrulea si au reprezentat o valoare a tranzactiilor de aproape 150 de miliarde de dolari, ceea ce ofera un impuls pozitiv pentru incheierea de tranzactii in 2024.

Autori

foto
PRICEWATERHOUSECOOPERS SERVICII SRL