loader
Piata de M&A in 2023: Cumparatori mai prudenti si mai selectivi, procese mai lungi si reglementari in schimbare

Piata de M&A in 2023: Cumparatori mai prudenti si mai selectivi, procese mai lungi si reglementari in schimbare

Anda Rojanschi, Partener D&B David si Baias si Andreea Bistriceanu, Director PwC Romania

Fuziunile si achizitiile sunt un instrument strategic pentru dezvoltarea si cresterea companiilor, in contextul presiunilor din partea concurentei, a noilor tehnologii si a schimbarilor climatice.

In 2023 piata de fuziuni si achizitii a fost mult mai competitiva, cu cumparatori mai selectivi si mai prudenti in achizitiile lor, care vor sa se asigure ca investitiile pe care le fac pot sa creeze valoare in context mai dificil. Astfel, se observa reducerea numarului de tranzactii incheiate la nivel global, cu variatii de la o regiune la alta. In plus, vedem o tendinta de extindere a duratei procesului tranzactiei, in special a perioadei de analize detaliate (analizele diagnostic pe diverse arii: financiar, fiscal, juridic, operational, comercial, resurse umane, aspecte legate de mediu sau ESG) si a celei de pregatire a activelor scoase la vanzare.

De asemenea, tranzactiile in 2023 au fost ingreunate de presiunile mari pe partea de finantare, cu conditii mai dificile la acordare avand in vedere dobanzile ridicate, dar si de multitudinea de reglementari, din ce in ce mai stricte si in permanenta schimbare.

In Romania, piata de M&A a avut o evolutie mai buna decat la nivel global si regional, chiar daca numarul total al tranzactiilor a fost in scadere fata de anul precedent.

Principalele caracteristici ale pietei de M&A in 2023

Din perspectiva vanzatorului, sansele de finalizare cu succes a unei tranzactii au scazut cu 5 puncte procentuale, de la 51% la 45% la nivel global. In Europa, Orientul Mijlociu si Africa (EMEA) au ramas la acelasi nivel de 45%. Mai mult, vanzatorii au petrecut mai mult timp pentru pregatirea activelor in vederea vanzarii, respectiv cu 14% mai mult la nivel global si cu 24% in EMEA.

Din perspectiva cumparatorului, sansele de incheiere a unei tranzactii s-au redus si mai mult, la 15% in 2023, de la 23% in 2022, iar durata procesului de due diligence s-a extins destul de mult (in medie cu 2 - 3 saptamani), cu diferite variatii de la regiune la regiune. Asadar, cumparatorii si-au luat mai mult timp sa efectueze temeinic due diligence.

In EMEA, mai multe tranzactii au fost anulate/ abandonate, spre deosebire de punerea lor in asteptare, asa cum s-a intamplat in anii anteriori. Exista insa sanse ca la un moment dat sa fie  reluate.

Chiar daca procesele de M&A incep ca fiind competitive, acestea se transforma in tranzactii exclusive intr-o perioada mai scurta de timp. Anul trecut s-a inregistrat un numar mai mare de tranzactii exclusive fata de anii anteriori, se ajunge mai repede la discutii bilaterale, reducandu-se perioada in care procesul este competitiv. De asemenea,  sunt calificati mai putini cumparatori in etapa de due diligence - o medie in jur de trei potentiali cumparatori.

De asemenea, vanzatorii pun la dispozitie mai multe informatii in etapa de calificare a ofertelor neangajante si solicita mai multe runde de oferte neangajante imbunatatite.

Una dintre cele mai mari ingrijorari: reglementarile in schimbare

Unul dintre principalele aspecte de ingrijorare, obstacole, provocari pe care directorii executivi le-au identificat in raportul PwC CEO Survey este zona de reglementare. Sunt foarte multe norme, care se schimba des, intervin prea mult in activitatea companiilor si le influenteaza profitabilitatea si modelul de business.

O reglementare cu impact direct in zona de tranzactii este legislatia care vizeaza controlul investitiilor straine, care exista deja in toata Europa. Din momentul in care a aparut a fost modificata de mai multe ori si sunt asteptate modificari si in acest an, iar modificarile nu vin neaparat in sensul simplificarii sau al clarificarii. Procedura de notificare are potentialul de a prelungi procesul de tranzactie si il complica prin nevoia de a gestiona o etapa suplimentara.

Autori

foto
PRICEWATERHOUSECOOPERS SERVICII SRL
foto
D&B DAVID SI BAIAS SCA