loader
Remunerarea, din nou in centrul atentiei. Bancile au noi cerinte de raportare incepand din acest an

Remunerarea, din nou in centrul atentiei. Bancile au noi cerinte de raportare incepand din acest an

Articol de opinie de Irina Vasile, Senior Manager, Consultanta in Risc si Reglementare, Deloitte Romania

Egalitatea de remunerare intre femei si barbati si diversitatea sunt subiecte importante in societatea de astazi, iar industria serviciilor financiare nu face exceptie. Recunoscand importanta echitatii, autoritatile de reglementare au adoptat noi initiative de raportare menite sa diminueze eventuale diferente de remunerare intre femei si barbati si sa promoveze diversitatea. Acest exercitiu de raportare permite bancilor sa isi evalueze propriile structuri de remunerare, sa identifice orice discrepante bazate pe gen si sa puna in aplicare strategii pentru a elimina astfel de diferente.

Presiunea asupra proceselor de remunerare

In ultimii zece ani, remunerarea a fost privita de catre autoritatile europene de supraveghere din sectorul serviciilor financiare ca un instrument de gestionare a riscurilor. Sistemele de remunerare pot juca un rol esential in atenuarea riscurilor financiare si de reputatie. Ca raspuns, organizatiile ar trebui sa adopte politici de remunerare care sa promoveze integritatea, comportamentul etic si asumarea adecvata a riscurilor.

In pofida punerii in aplicare a acestor masuri timp de aproape un deceniu, persista dezechilibre substantiale de gen. Potrivit celei mai recente analize a Autoritatii Bancare Europene (ABE), publicata in martie 2023, femeile ocupa doar 28% din pozitiile din consiliile de administratie si doar 18% din rolurile de director executiv in bancile aflate sub supravegherea sa. In plus, 27% dintre institutii nu au inca o politica privind diversitatea, iar barbatii directori executivi din bancile din UE sunt remunerati cu 9,48% mai mult decat femeile.

Ghidul ABE privind evaluarea comparativa (benchmarking) a remuneratiei impune noi raportari

Autoritatea Bancara Europeana a recunoscut importanta egalitatii de remunerare si a diversitatii in sectorul bancar si si-a actualizat cerintele privind remunerarea si guvernanta interna in acest scop, in iunie 2022. Aceste noi reglementari incurajeaza bancile sa stabileasca politici si practici de remunerare neutre din punctul de vedere al genului, asigurandu-se ca toti angajatii primesc aceeasi remuneratie pentru o anumita munca prestata. Demersul subliniaza importanta unor sisteme de remunerare transparente si obiective, care sa permita monitorizarea eficace a eventualelor diferente de remunerare si luarea de masuri corective atunci cand este necesar.

Analiza comparativa (benchmarking) a diferentei de remuneratie intre femei si barbati implica evaluarea si compararea diferentelor de remunerare intre angajatii de sex masculin si cei de sex feminin in cadrul unei organizatii. Prin analizarea si intelegerea acestor disparitati, organizatiile pot identifica si aborda eventuale diferente, luand masuri pentru a implementa o remunerare echitabila pentru toti angajatii. Prin benchmarking, organizatiile si autoritatile de supraveghere pot obtine informatii despre standardele folosite si bunele practici din industrie.

BNR solicita bancilor locale raportari suplimentare privind remunerarea

Recent, Banca Nationala a Romaniei (BNR) a introdus o noua cerinta de raportare comparativa (Ordinul nr. 4/2023) privind personalul, remunerarea si eventualele diferente intre femei si barbati, pe baza ghidului Autoritatii Bancare Europene mentionat mai sus (EBA/GL/2022/06). Anumite institutii de credit trebuie sa raporteze pana la sfarsitul lunii august 2023 date generale privind remunerarea angajatilor, iar datele privind diferentele de remunerare intre femei si barbati vor fi publicate pentru prima data in iunie 2024.

Cele mai recente cerinte de raportare ale BNR semnaleaza o schimbare de paradigma, cu accentul pe transparenta si responsabilitate in industria serviciilor financiare. Ca atare, este esential ca bancile locale sa dispuna de politici, protocoale si cadre adecvate.

Diversitate

Diversitatea este un factor cheie in promovarea inovatiei, creativitatii si incluziunii in cadrul organizatiilor. Aceasta cuprinde o serie de dimensiuni, inclusiv sexul, varsta, etnia, nationalitatea, orientarea sexuala si multe altele. O forta de munca diversa aduce noi perspective, experiente si abilitati, imbunatatind capacitatea de rezolvare a problemelor si procesele de luare a deciziilor si creand medii care promoveaza egalitatea.

Raportul ABE privind practicile de diversitate in bancile din UE, publicat in martie 2023, indica faptul ca stabilirea unor obiective de crestere a reprezentarii de gen la 40% din membrii consiliilor de administratie pentru „genul subreprezentat" s-ar alinia la asteptarile ce caracterizeaza o buna guvernanta. De asemenea, o directiva UE din 2022 stabileste ca femeile ar trebui sa reprezinte 40% din administratorii neexecutivi sau 33% din membrii consiliilor de administratie, pentru toate societatile cotate la bursa, inclusiv institutiile financiare, pana in 2026.

Organizatiile care acorda prioritate diversitatii se bucura adesea de numeroase beneficii, cum ar fi un mediu de lucru pozitiv, cresterea implicarii si satisfactiei echipelor si atragerea si pastrarea angajatilor de top. In plus, echipele diverse au mai multe sanse sa inteleaga si sa raspunda nevoilor unei baze de clienti diverse, ceea ce duce la rezultate de business mai bune.

Indicatori ESG si remuneratie

Considerentele de mediu, sociale si de guvernanta (ESG) au devenit tot mai importante in ultimii ani, iar organizatiile integreaza din ce in ce mai mult indicatori relevanti in practicile lor de remunerare. Acum, accentul se pune pe importanta valorilor sociale pentru alinierea cu obiectivele de sustenabilitate.

Companiile au inceput deja sa implementeze planuri de oferire de bonusuri pentru echipele de top management care incorporeaza indicatori sociali, cum ar fi diversitatea angajatilor. In plus, includerea indicatorilor ESG in politicile de remunerare evidentiaza angajamentul fata de sustenabilitate si fata de practici de afaceri responsabile.

Care ar trebui sa fie urmatorii pasi?

O abordare bine conceputa, integrata, care leaga initiativele privind diversitatea angajatilor de planurile de remunerare si obiectivele de sustenabilitate, este extrem de importanta pentru business.

Evolutia proceselor de remunerare necesita o abordare activa din partea organizatiilor. Conformarea cu cerintele de raportare, promovarea practicilor echitabile de remunerare, corectarea eventualelor diferente dintre barbati si femei si incurajarea diversitatii contribuie la un viitor durabil.

Astfel, o revizuire a politicilor de remunerare, a cadrului intern de guvernanta si a politicilor de diversitate si sustenabilitate ar trebui sa fie in continuare o prioritate pentru toate institutiile financiare, deoarece, cu siguranta, aceste subiecte sunt o prioritate pe agenda autoritatilor de supraveghere.

Autori

foto
DELOITTE CONSULTANTA SRL