loader
Increderea directorilor generali in inteligenta artificiala temperata de riscurile sociale, etice si de Securitate

Increderea directorilor generali in inteligenta artificiala temperata de riscurile sociale, etice si de Securitate

Directorii generali doresc sa valorifice potentialele avantaje pe care IA le poate aduce pentru companii si societate si ei sunt constienti de riscurile tehnologiei emergente

• 65% dintre respondenti considera ca inteligenta artificiala este o forta care va conduce la cresterea eficientei, dar se tem de consecinte neintentionate

• 88% integreaza IA in alocarea de capital si aproape 50% planifica investitii semnificative in IA in urmatorul an

• Fuziunile si achizitiile isi vor reveni pana in 2024 - 71% dintre directorii generali folosesc AI pentru a-si consolida strategiile legate de tranzactii

La nivel global, directorii generali sunt deschisi la oportunitatile create de IA, dar raman, totodata, precauti in privinta consecintelor necunoscute, neintentionate, potrivit rezultatelor celui mai recent sondaj EY CEO Outlook Pulse. Aproape doua treimi (65%) dintre directorii generali sunt de acord ca utilizarea IA este benefica. Cu toate acestea, o proportie aproape egala afirma ca este nevoie de mai multe eforturi pentru a aborda riscurile sociale, etice si de securitate - de la atacuri cibernetice, la dezinformare si deepfakes. 

Sondajul realizat in randul a 1.200 de directori generali la nivel global, care ofera informatii despre IA, alocarea capitalului, investitii, sustenabilitate si strategii de transformare, a constatat ca 66% dintre directorii generali considera ca impactul inlocuirii oamenilor de catre IA in forta de munca va fi contrabalansat de noile roluri si oportunitati de cariera pe care le creeaza tehnologia.

Cu toate acestea, in timp ce directorii generali doresc sa valorifice potentialele avantaje pe care IA le poate aduce pentru companii si societate, ei sunt constienti de riscurile tehnologiei emergente. Doua treimi (67%) dintre directorii generali au declarat ca mediul de afaceri trebuie sa se concentreze asupra implicatiilor etice ale IA, in timp ce aproape aceeasi proportie (64%) afirma ca organizatiile nu fac suficient de mult pentru a gestiona consecintele neintentionate ale tehnologiei.

In ciuda acestor ingrijorari, directorii generali isi adapteaza strategiile de investitii pentru a maximiza beneficiile pe care IA le-ar putea aduce organizatiei lor. O majoritate semnificativa a directorilor generali (88%) integreaza IA in alocarea de capital, dintre care 43% investesc in mod activ in aceasta tehnologie, in timp ce alti 45% au declarat ca intentioneaza sa faca investitii semnificative in IA in urmatoarele 12 luni.

In Romania, 43% dintre respondenti considera ca inteligenta artificiala este benefica - crescand eficienta in organizatie si, prin urmare, creand rezultate pozitive pentru intreaga societate, cum ar fi inovatiile in tratamentele medicale.

Cand au fost intrebati daca impactul inlocuirii oamenilor de catre IA in randul fortei de munca va fi contrabalansat de noile roluri si oportunitati de cariera pe care tehnologia le creeaza, 40% din respondentii la nivel local au raspuns ca sunt de acord cu aceasta afirmatie.

Bogdan Ion, Country Managing Partner, EY Romania si Chief Operating Officer pentru EY Europa Centrala si de Sud-Est si Regiunea Asiei Centrale: „Increderea liderilor de companii in inteligenta artificiala este esentiala pentru dezvoltarea domeniului. Aceasta reprezinta o premisa pentru a adopta si implementa solutii bazate pe AI in cadrul organizatiilor, pentru a imbunatati eficienta, a optimiza procesele si a stimula inovarea. Utilizarea AI poate aduce beneficii semnificative companiilor. Capacitatea IA de a procesa si analiza cantitati mari de date in timp real poate duce la luarea unor decizii mai bine informate si la cresterea performantelor organizatiei. Implicatiile sociale si etice ale adoptarii pe scara larga a AI sunt, insa, de o importanta majora, fiind necesare abordari responsabile si echitabile in utilizarea IA in mediul de afaceri. Securitatea este, de asemenea, o preocupare critica in implementarea inteligentei artificiale. Capacitatea sistemelor AI de a invata si adapta comportamente poate expune organizatiile la potentiale vulnerabilitati, motiv pentru care investitiile in securitate cibernetica devin esentiale pentru a proteja datele si activitatile companiilor.

Instabilitatea economica se mentine: directorii generali se concentreaza mai mult pe performanta pe termen scurt, in detrimentul obiectivelor de sustenabilitate

In ciuda volatilitatii macroeconomice continue, directorii generali sunt ceva mai optimisti, cu oarecare prudenta, in ceea ce priveste o incetinire economica globala decat la inceputul anului 2023, deoarece doar 33% dintre ei se asteapta la o incetinire temporara sau persistent severa, comparativ cu 50% in ianuarie 2023. Directorii generali raman impartiti in ceea ce priveste perspectivele performantei financiare a companiilor lor, fata de acum sase luni: mai optimisti - 47% sau mai putin optimisti  - 36%.

Mediul actual, caracterizat de o crestere economica redusa, inflatie ridicata si rate ale dobanzii in crestere i-a determinat pe multi directori generali sa se concentreze mai mult pe performanta pe termen scurt, in special in detrimentul obiectivelor de sustenabilitate.

In prezent, doar 38% dintre directorii generali au declarat ca ar acorda prioritate aspectelor legate de sustenabilitate, atunci cand iau decizii de alocare a capitalului. Acest lucru este in contrast cu CEO Outlook din ianuarie 2022, cand 83% dintre respondenti au declarat ca sustenabilitatea si aspectele ESG ar fi un motor important de crestere pe termen scurt si mediu.

Jumatate dintre directorii generali din Romania care au raspuns sondajului (50%) cred ca la nivel global va fi o incetinire moderata si persistenta, 26,7% cred ca economia globala se va confrunta cu o incetinire severa si temporara, 16,7% estimeaza o incetinire moderata si temporara si doar 6,7% considera ca sistemul economic global va fi confruntat cu o incetinire severa si persistenta.

La nivel local, piata va intampina o incetinire moderata si temporara, potrivit a 36,7% dintre respondenti. Un procent de 30% considera ca va exista o incetinire moderata si persistenta, 26,7% cred ca provocarea va insemna o incetinire severa si temporara si doar 6,7% cred ca piata locala din Romania va fi afectata intr-un mod sever si persistent.

Conflictele geopolitice si tensiunile comerciale vor afecta semnificativ performanta companiei, potrivit a 40% dintre respondentii locali, in timp ce 23,3% considera ca vor avea un impact moderat si doar 13,3% cred ca impactul va fi minim. Intrebati cum vad urmatoarele 12 luni, comparativ cu inceputul anului 2023, din punct de vedere al performantelor financiare, jumatate (50%) sunt acum mai putin optimisti decat erau la inceputul acestui an.

In ceea ce priveste prioritizarea sustenabilitatii, raspunsurile inregistrate pentru Romania au fost aceleasi pentru cei care prioritizeaza initiativele de sustenabilitate si aloca o parte semnificativa a capitalului lor pentru acestea si pentru cei care au declarat ca initiativele de sustenabilitate sunt in prim-planul strategiei lor de alocare a capitalului si care dedica resurse substantiale pentru a le sustine - 30%.

Fuziunile si achizitiile isi vor reveni in 2024

Realizarea de tranzactii ramane o prioritate pentru directorii generali. Aproape toti (98%) directorii generali se asteapta sa urmareasca in mod activ o tranzactie strategica in urmatoarele 12 luni (fata de 89% in ianuarie 2023), 59% dintre acestia urmarind fuziuni si achizitii, 47% cautand sa renunte la activitati si 63% sa incheie aliante strategice sau asocieri in participatie. Apetitul de a achizitiona este aproape de un nivel record, dar barierele care stau in calea incheierii de tranzactii pe piata actuala, cum ar fi extinderea reglementarilor si un cost mai ridicat al capitalului, vor tempera probabil multe dintre aceste planuri.

Imbunatatirea capacitatilor tehnologice si a inovatiei este un motor principal al fuziunilor si achizitiilor, 16% dintre respondenti declarand ca acesta este un obiectiv principal de investitii. In plus, directorii generali incorporeaza inteligenta artificiala in strategiile de fuziuni si achizitii - valorificand aceste tehnologii in procesul de cautare si procesare a tranzactiilor. 71% incorporeaza IA in tranzactionare, fie in intregul proces, fie prin programe pilot. Doar o cohorta infima (5%) nu are planuri de a utiliza IA - si risca sa fie depasita de concurenta.

56,7% dintre respondentii de la nivel local au declarat ca nu vor intrerupe o investitie deja planificata in urmatoarele 6 luni, in timp ce 43,3% vor anula planurile de investitii viitoare in urmatoarea jumatate de an. 63,3% considera ca, din cauza incertitudinii create de situatia politica actuala, vor avea loc reconfigurari ale lanturilor de aprovizionare in urmatoarele 6 luni, in timp ce 36,7% au spus ca nu va exista nicio schimbare.

La nivel global, companiile au tendinta de a amana investitiile deja planificate pentru urmatoarele 6 luni (40%). In Romania, 60% dintre directori considera ca nu vor exista amanari ale proiectelor de investitii in urmatoarele 6 luni. Procentul de amanare a investitiilor este similar cu cel global, respectiv 40%.

Din punct de vedere al fuziunilor si achizitiilor, 90% dintre respondentii din Romania cred ca vor urmari acest tip de tranzactii in urmatoarele luni, 83% cred ca vor avea loc dezinvestitii / spin-off-uri / oferte publice initiale (IPO) si joint-venture-uri sau aliante strategice cu parti terte.

O majoritate solida a respondentilor romani - 76,7% - au declarat ca au integrat deja pe deplin modificarile produselor/serviciilor bazate pe inteligenta artificiala in procesul de alocare a capitalului si ca investesc in mod activ in inovarea bazata pe inteligenta artificiala.

20% dintre respondentii locali au mentionat ca nu au facut investitii de capital semnificative pana in prezent, dar intentioneaza sa faca acest lucru in urmatoarele 12 luni, iar 3,3% au raspuns ca nu planifica nicio investitie semnificativa de capital in inovarea produselor/serviciilor bazate pe IA.

Despre EY Romania

EY este una dintre cele mai mari firme de servicii profesionale la nivel global, cu 365.399 de angajati in peste 700 de birouri in 150 de tari si venituri de aproximativ 45,4 miliarde de USD in anul fiscal incheiat la 30 iunie 2022. Reteaua noastra este integrata la nivel global, iar resursele din cadrul acesteia ne ajuta sa le oferim clientilor servicii prin care sa beneficieze de oportunitatile din intreaga lume.

Prezenta in Romania din anul 1992, EY furnizeaza, cu ajutorul celor peste 900 de angajati din Romania si Republica Moldova, servicii integrate de audit, asistenta fiscala, juridica, strategie si tranzactii, consultanta catre companii multinationale si locale. Avem birouri in Bucuresti, Cluj-Napoca, Timisoara, Iasi si Chisinau. EY Romania s-a afiliat in 2014 singurei competitii de nivel mondial dedicata antreprenorialului, EY Entrepreneur Of The Year. Castigatorul editiei locale reprezinta Romania in finala mondiala ce are loc in fiecare an, in luna iunie, la Monte Carlo. In finala mondiala se acorda titlul World Entrepreneur Of The Year.

Despre EY 2023 CEO Outlook Pulse

Sondajul EY 2023 CEO Outlook Pulse isi propune sa ofere informatii valoroase cu privire la principalele tendinte si evolutii cu impact asupra principalelor companii de top din lume, precum si cu privire la asteptarile liderilor de afaceri in ceea ce priveste cresterea viitoare si crearea de valoare pe termen lung.

Este un sondaj de opinie periodic, realizat de FT Longitude, divizia specializata in cercetare si marketing de continut a Financial Times Group, in randul directorilor generali din marile companii din intreaga lume.

In lunile iunie si iulie 2023, FT Longitude a intervievat, in numele organizatiei globale EY, un panel de 1.200 de directori generali din Brazilia, Canada, Mexic, SUA, Belgia, Luxemburg, Olanda, Franta, Germania, Italia, Danemarca, Finlanda, Norvegia, Suedia, Marea Britanie, Australia, China, India, Japonia, Singapore si Coreea de Sud. Respondentii au reprezentat urmatoarele industrii: productie avansata si mobilitate, produse de consum si comert cu amanuntul, energie si resurse, servicii financiare, stiinte ale sanatatii si wellness, tehnologie, media si telecomunicatii.

Veniturile anuale globale ale companiilor chestionate au fost urmatoarele: mai putin de 500 milioane USD (20%), 500 milioane USD - 999,9 milioane USD (20%), 1 miliard USD - 4,9 miliarde USD (30%) si mai mult de 5 miliarde USD (30%).

Seria CEO Imperative ofera raspunsuri si detalii despre actiuni critice pentru a-i ajuta pe directorii generali sa regandeasca viitorul organizatiei lor. Pentru mai multe informatii din aceasta serie, vizitati ey.com/en_gl/ceo.

In Romania, sondajul a fost derulat in perioada iunie – iulie 2023 si a avut 30 de respondenti, din urmatoarele sectoare: gestionarea averilor si a activelor - 13,3%, produse chimice si materiale avansate - 10,0%, produse de consum - 10,0%, sanatate - 10,0%, sectorul tehnologic - 6,7%, telecomunicatii - 6,7%, media si divertisment - 6,7%, banci si al piete de capital - 6,7%, produse industriale - 6,7%, comert cu amanuntul - 6,7%, auto - 3,3%, asigurari - 3,3%, transporturi si logistica - 3,3%, petrol si gaze - 3,3%, minerit si metalurgie - 3,3%.

Pentru mai multe detalii puteti accesa si documentul de mai jos:

Autori

foto
ERNST & YOUNG SRL