loader

Relansarea creditelor imobiliare, motiv de ingrijorare

Romanii au prins din nou gustul cumparaturilor pe credit, dar trec de la imprumuturile mici de consum, spre cele mari, pentru locuinte. In ultimele luni, bancile au acordat mai multe credite chiar decat in perioada de dinainte de criza.

Aproape un miliard de lei pe luna iau romanii de la banci pentru a-si cumpara sau reface casele. Acest ritm de crestere ii ingrijoreaza pe economisti. Ei spun ca ne-am putea indrepta spre o noua bula imobiliara. Romania, dupa mai multe semestre de crestere economica (este una din tarile care au cele mai importante cresteri economice din Europa) redeschide usa consumului, inclusiv prin deciziile guvernului. Consumul este inca la un nivel foarte scazut, nu a ajuns la nivelul din urma cu un deceniu, si simte inca presiunea generata de politica de austeritate si de criza economica. In perioada de dupa terminarea unei crize, pot aparea zorii unei noi situatii economice dificile daca politicile de finantare si de creditare nu au prudenta necesara. Investitorii, dupa o perioada declin semnificativ al investitiilor, devin exuberanti si reincep sa faca investitii la un nivel ridicat. Aici intervine si politica Bancii Centrale Europene care poate sa aiba un rol important in a tempera aceste cresteri spectaculoase ale consumului.

 

Acest apetit al romanilor pentru case ar putea duce la o noua crestere artificiala a preturilor la locuinte. Dupa o perioada in care tranzactiile si cererea de locuinte nu au fost satisfacute pentru ca nu au existat suficiente fonduri si piata imobiliara s-a situat la un nivel scazut, apare din nou necesitatea romanilor de a-si cumpara case. Banca Nationala a Romaniei va trebui sa abordeze o politica prudenta pentru a evita o noua criza imobiliara. In prima jumatate a anului 2015 piata imobiliara a avut cresteri semnificative pe unele segmente, in special in orasele mari unde puterea de cumparare a crescut, unde stabilitatea locurilor de munca este din nou buna. In primul semestru au aparut unele varfuri in cresterea pietei imobiliare. Aceste varfuri sunt caracteristice insa numai zonelor mai bogate, in orasele mari si nu se inregistreaza la nivel generalizat.

 

Pare, totusi, ca romanii au invatat ceva din criza financiara. Nivelul creditarii in lei a crescut cu un sfert fata de jumatatea lui 2014, in timp ce creditarea in valuta a scazut cu peste 10 procente. Putem spune ca am ales calea cea mai grea pentru a invata o lectie elementara de economie. Insa, chiar daca se presupune ca am invatat lectia, pe piata imobiliara vor exista mereu speculatorii imobiliari. Cu cat piata este mai speculativa, cu atat rolul lor este mai pregnant. Inca nu putem vorbi pe piata de rechini imobiliari pentru ca avansul pietei imobiliare este inca incipient.

 

In general, romanii sunt mai precauti atunci cand isi cumpara o proprietate. Bineinteles ca vor fi si romani mai optimisti si mai largi la punga atunci cand cumpara o proprietate, dar nu este cazul sa vorbim de perioada anilor 2007-2008 cand aceasta tendinta de a achiziona case fara o motivatie clara si fara a face o analiza atenta a fost depasit.

 

In Europa, in incercarea de a opri deflatia, a fost pusa in functiune tiparnita de bani, astfel incat oamenii nu mai au nici un motiv sa tina banii in banci, mai ales ca nivelul dobanzilor la depozite este din ce in ce mai mic. Banii ieftini merg catre investitiile in imobiliare, la fel ca in urma cu sapte ani. Acum facem cunostinta cu deflatia, care este un fenomen cel putin la fel de neplacut sau perdant pentru populatie ca si inflatia. In momentul in care dobanzile la depozite sunt nesemnificative, tendinta persoanelor care economisesc bani este de a plasa din nou economiile in proprietati imobiliare. Speranta este ca aceasta masura a Bancii Centrale Europene sa aiba ca efect numai stoparea deflatiei si sa nu duca din nou tragediile bulelor imobiliare care au fost la sfarsitul deceniului trecut.
 

Autori

foto
DARIAN DRS SA