loader

Datoria externa a Greciei, motiv de ingrijorare in Europa

Grecia continua sa se confrunte cu probleme serioase, chiar daca a acceptat conditiile impuse de creditori. Cea mai recenta criza din zona euro ne ridica intrebarea daca crearea unei monede unice europene a fost facuta pe baza unor principii solide.

In mod sigur, problemele Greciei nu s-au terminat odata cu referendumul organizat de guvernul de la Atena. Negocierile cu creditorii sunt dificile. Din pacate, in acest proces nu este recunoscut un fapt evident, si anume ca datoria externa a Greciei nu este sustenabila. Moneda unica europeana are de suferit din cauza situatiei din Grecia. Modul cum a fost aceasta gandita de initiatori nu se mai aplica azi. Mediul in care trebuie sa functioneze moneda este foarte diferit azi de momentul in care a fost ea conceputa. Sistemul financiar european va trebui sa treaca prin modificari semnificative.


Ne intrebam daca atunci cand a fost creata aceasta zona a fost identificata modalitatea optima de eliminare a discrepantelor dintre diferitele economii nationale astfel incat zona euro sa functioneze in parametri normali. Unificarea pietei comune s-a facut din dorinta de a fi atenuate diferente dintre economiile europene, in special cele din tarile emergente, cele din sudul Europei, acolo unde exista criza economica si financiara mai accentuata (Spania, Portugalia, Grecia). In acest moment, insa, egalizarea productivitatii si a competitivitatii diferitelor economii europene nu a fost realizata. Zona euro se va confrunta cu o situatie delicata avand in vedere situatia din Grecia, insa Grecia contribuie cu aproximativ 2% la Produsul Intern Brut european, deci aceasta situatie nu va produce mari distorsiuni, insa va fragiliza moneda euro.


Romania avea ca si termen de adoptare a monedei unice europene anul 2019. In acest context aderarea tarii la zona euro va trebui tratata cu mult mai multa retinceta. In functie de evolutia situatiei economice europene si a respectiv a monedei euro, Romania va trebui sa-si adapteze politica de aderare la aceasta zona.


In acest moment, e greu de apreciat daca ne aflam in fata unei noi crize economice si financiare globale, dar putem spune ca suntem intr-un punct in care ne confruntam cu mari turbulente. Sensul pe care il va urma situatia economica mondiala va depinde foarte mult de deciziile politice si de situatia politica si militara din zonele tensionate.

Autori

foto
DARIAN DRS SA