loader
Recomandarile BERD pentru intreprinderile mici: oferirea de strategii si sfaturi pentru competitivitatea IMM-urilor

Recomandarile BERD pentru intreprinderile mici: oferirea de strategii si sfaturi pentru competitivitatea IMM-urilor

Programul BERD pentru intreprinderile mici a realizat recent un sondaj de opinie de opinie pentru a capta preocuparile cele mai urgente ale sectorului IMM din Romania si pentru a identifica solutiile posibile.

Studiul, realizat cu mai multi consultanti din cadrul programului, a aratat ca IMM-urile din Romania incearca sa isi sporeasca capacitatea si sa stabileasca strategii viabile de afaceri, dar nu pot accesa expertiza profesionala si servicii de consultanta care sa le ajute sa atinga aceste obiective.

Studiul a dezvaluit sase subiecte principale de interes.


1. Strategie si prioritati:

  • "Daca multe organizatii se concentreaza pe o cifra de afaceri si o eficienta a productiei pe termen scurt, pe termen lung [...] este vital sa construim o organizatie sanatoasa cu o cultura reala, nu doar una afisata pe pereti. Acest lucru necesita eforturi constante, care sunt aproape necuantificabile "(Dan Ionescu, Danis Consulting)
  • "O strategie coerenta si coordonata asigura reducerea riscurilor si durabilitatea afacerilor" (Diana Dimitriu, Centru de Promovare si Publicitate)
  • "Prioritatile oricarei organizatii, de la companii mari la IMM-uri, trebuie sa fie formulate, aduse in atentia tuturor celor de la care se asteapta sa contribuie la acestea si sa fie urmarite.

Din acest motiv, aplicarea unui instrument care contribuie la formularea, strategia si monitorizarea transparenta a strategiei, cum ar fi Balanced Scorecard, este esentiala in procesul de management strategic. De asemenea, este foarte important ca obiectivele strategice sa fie corelate, legaturile dintre acestea sa fie identificate, pentru a utiliza resurse limitate pentru a atinge obiectivele.

De exemplu: pentru a atinge un nivel de rentabilitate de 12%, trebuie sa avem o cota de piata de 3% cu produse X si Y, trebuie sa crestem eficienta proceselor de productie X si Y si pentru acestea avem nevoie de automatizare si trainingul echipei . "(Zsuzsa Bereschi, Horvath & Partners).

Puteti citi articolul integral, in limba engleza, aici.

 

Descarca :

Autori

foto
BANCA EUROPEANA PENTRU RECONSTRUCTIE SI DEZVOLTARE