loader
Raportarea SAF-T privind Activele: Clarificari de ultima ora aduse de ANAF

Raportarea SAF-T privind Activele: Clarificari de ultima ora aduse de ANAF

Izabela Stoicescu, Senior Manager PwC Romania

Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) a republicat recent pe site-ul oficial schema SAF-T (Standard Audit File for Tax), acompaniata de un document dedicat modulului de active, care cuprinde clarificari utile in pregatirea acestei declaratii anuale. Termenul oficial de depunere a declaratiei SAF-T D406 privind activele este acelasi cu termenul de depunere a situatiilor financiare pentru anul aferent, respectiv 150 de zile de la incheierea exercitiului financiar.

Pe baza acestor clarificari, contribuabilii vor trebui sa verifice daca modul lor de constructie a declaratiei SAF-T de active este aliniat cu asteptarile ANAF, pentru a evita neconcordante majore si intrebari din partea autoritatilor si/sau pentru a pregati o declaratie rectificativa finala. Conform legii, contribuabilii pot rectifica declaratiile de SAF-T depuse fara a fi sanctionati.

Cele mai importante explicatii oferite de ANAF vizeaza semnul sumelor incluse in sectiunea 2.12 Assets, respectiv 4.5 Asset Transactions, cat si de modalitatea de reconciliere cu balanta contabila anuala. De asemenea, este dat un exemplu de completare a declaratiei pentru contribuabilii care au avut reevaluari de mijloace fixe in anul 2022.

De mentionat este si faptul ca, pe 10 mai 2023, ANAF a publicat in schema SAF-T un “Catalog privind clasificarea si durata normala de functionare ale mijloacelor fixe”, la sfarsitul caruia se poate gasi clasificarea terenurilor si a activelor necorporale.

In mod cert, era o nevoie stringenta pentru lamuriri suplimentare in privinta raportarii activelor in declaratia SAF-T, explicatiile din schema si raspunsurile oferite in trecut la intrebari fiind considerate de contribuabili prea abstracte si insuficiente pentru a fi siguri ca vor avea o raportare corecta.

Ramane totodata sa fie gasita o cale mai usoara de a pregati declaratia SAF-T privind activele, fara efort manual, fiind de ajutor poate chiar o simplificare din partea autoritatilor (de exemplu, modificarea campului “TransactionID” din sectiunea 4.5 AssetTransactions ca fiind optional). Rareori toate datele solicitate de ANAF pentru raportarea SAF-T privind activele sunt regasite ca atare in sistemele ERP.

De precizat ca aceasta raportare se efectueaza doar pentru un an financiar intreg, astfel ca marii contribuabili din valul doi de raportare, care au inceput raportarea lunara SAF-T in iulie 2022, nu au obligatia de a depune aceasta declaratie pentru anul 2022.

Republicarile repetate ale schemei SAF-T de catre ANAF in ultimul an au fost bine-venite avand in vedere ca rezolva aspecte punctuale care ies la iveala pe masura ce raportarile contribuabililor devin mai complexe si mai complete de la luna la luna sau pe masura ce apar modificari in legislatie care au impact asupra raportarii SAF-T (de exemplu, au fost actualizate planurile de conturi, nomenclatorul de incadrari tarifare, etc.).

Apreciem ca mai sunt aspecte de validat care vor fi cristalizate odata cu aparitia unor situatii noi in practica/specificatii ERP noi sau a unui volum mai mare de date raportate.

Reamintim ca Fisierul standard de control fiscal (Standard Audit File for Tax, SAF-T) reprezinta o obligatie declarativa instituita in sarcina contribuabililor si reflecta standardul international pentru schimbul electronic de date contabile intre societati/organizatii si autoritatile fiscale, continand informatii referitoare la datele contabile si fiscale ale contribuabililor.

Rolul principal al SAF-T este de a standardiza transferul de informatii intre autoritatile fiscale si contribuabili si implica raportarea periodica a unui set de informatii care faciliteaza revizuirea de catre autoritatile fiscale a operatiunilor desfasurate de contribuabili.

Autori

foto
PRICEWATERHOUSECOOPERS SERVICII SRL