loader
Raport PwC: Probabilitatea unui atac cibernetic major, in topul prioritatilor incluse de directorii generali din ECE in planurile de rezilienta pentru 2023

Raport PwC: Probabilitatea unui atac cibernetic major, in topul prioritatilor incluse de directorii generali din ECE in planurile de rezilienta pentru 2023

Recesiunea globala si riscul unui atac cibernetic major sunt urmate de nivelul ridicat al inflatiei, situatia geopolitica si blocajele din lantul de aprovizionare

Probabilitatea unui atac cibernetic major se afla pe locul doi in topul celor cinci scenarii pe care directorii generali din Europa Centrala si de Est (ECE), inclusiv din Romania, le integreaza in planurile de rezilienta pentru 2023, dupa recesiunea globala, insa doar 31% sunt increzatori in capacitatea organizatiilor pe care le conduc de a diminua riscurile aduse de amenintarile cibernetice, reiese din editia pentru ECE a studiului “PwC 2023 Digital Trust Insights”. Comparativ, la nivel global, un atac cibernetic major se afla pe primul loc in planurile de rezilienta si mai putin de 40% dintre directorii generali au incredere ca organizatiile lor ar putea diminua riscurile cibernetice.

Recesiunea globala si riscul unui atac cibernetic major sunt urmate de nivelul ridicat al inflatiei, situatia geopolitica si blocajele din lantul de aprovizionare.

Circa 60% dintre directorii generali din Europa Centrala si de Est sustin ca securitatea cibernetica s-a imbunatatit anul acesta, comparativ cu 2020, ca urmare a investitiilor masive in infrastructura cibernetica si imbunatatirii colaborarii din interiorul companiei. Companiile au insa mult mai mult de lucru avand in vedere cresterea complexitatii, prin interconectarea a tot mai multe sisteme si date, si a atacurilor tot mai elaborate si sofisticate. Impactul atacurilor cibernetice este mai mare decat costul financiar direct, prejudiciile mentionate de organizatiile afectate de un astfel de incident in ultimii trei ani fiind pierderea clientilor, pierderea datelor clientilor si daune aduse reputatiei sau marcii”, a declarat Mircea Bozga, Partener Risk Assurance PwC Romania.

In Europa Centrala si de Est, cele mai multe imbunatatiri in ceea ce priveste securitatea cibernetica s-au observat in securitatea tehnologiilor operationale, cresterea valorii si eficientei resurselor cibernetice si integrarea ”securitatii si protectiei datelor” in noi produse si servicii.

2023 se profileaza ca un nou test de rezilienta pentru companii, cu presiuni tot mai mari pe securitatea si protectia datelor

Conform raportului, in topul listei de amenintari cibernetice la adresa companiilor din ECE in 2023 se afla activitatea infractorilor cibernetici (56%), a hackerilor (49%) si a competitorilor (39%). Din perspectiva cailor prin care acestia ar putea obtine acces la informatiile companiilor in topul listei se regasesc: e-mailul (44%), oameni din interiorul organizatiei (38%), punctele finale - laptopuri, desktopuri (35%), aplicatiile mobile, cloud, web (fiecare 31%) si tertii (30%).

Companiile au inteles importanta cresterii rezilientei la atacurile cibernetice si vor aloca un bugete mari pentru investitii si in acest an. Aproape jumatate dintre directorii generali (48%) din Europa Centrala si de Est spun ca organizatia pe care o coordoneaza va continua sa-si mareasca bugetul pentru securitate cibernetica si planuiesc sa investeasca mai mult in acest domeniu in 2023. Comparativ, 65% dintre directorii generali la nivel global spun ca investitiile in securitate cibernetica vor creste.

Un alt element important care reiese din editia din acest an a raportului Digital Trust Insights 2023 consta in importanta pe care echipele de conducere o acorda colaborarii si parteneriatului din interiorul organizatiilor in luarea deciziilor referitoare la securitatea cibernetica.

Despre raport

Raportul Digital Trust Insights Survey 2023 ECE a fost efectuat in randul companiilor din Romania, Polonia, Ungaria, Bulgaria, Cehia, Slovacia si Serbia, si este extras din raportul global Digital Trust Insights 2023.

Despre PwC

Misiunea PwC este de a construi incredere in cadrul societatii si de a contribui la rezolvarea unor probleme importante. Firmele din reteaua PwC ajuta oamenii si organizatiile sa creeze valoarea adaugata de care au nevoie. Suntem o retea de firme prezenta in 152 de tari cu mai mult de 328.000 de profesionisti ce ofera servicii de calitate in domeniul auditului, consultantei fiscale si consultantei pentru afaceri.

PwC se refera la reteaua de firme PwC si/sau la una dintre firmele membre, fiecare dintre acestea fiind o entitate juridica.

© 2022 PwC. Toate drepturile rezervate.

Autori

foto
PRICEWATERHOUSECOOPERS SERVICII SRL