loader
Raport Ericsson ConsumerLab: 31% dintre utilizatorii de smartphone-uri din Romania intentioneaza sa se aboneze la servicii 5G in urmatorul an

Raport Ericsson ConsumerLab: 31% dintre utilizatorii de smartphone-uri din Romania intentioneaza sa se aboneze la servicii 5G in urmatorul an

Intitulata 5G: The Next Wave, cercetarea a fost efectuata in randul a 1.100 de utilizatori din Romania

Implementarea retelelor 5G in tot mai multe parti ale lumii marcheaza inceputul tranzitiei catre o utilizare extinsa a acestei tehnologii, iar un nou studiu realizat si publicat recent de Ericsson (NASDAQ: ERIC) – intitulat 5G: The Next Wave – evidentiaza interesul tot mai amplu manifestat de consumatorii din Romania fata de tehnologia 5G si, totodata, asteptarile acestora privind viitoarele scenarii de utilizare.

Cercetarea a fost efectuata de Ericsson ConsumerLab in randul a 49.000 de consumatori din 37 de state de la nivel global – inclusiv 1.100 de utilizatori din Romania – si arata impactul pe care tehnologia si serviciile 5G l-au avut asupra acestora, inca de la lansare, evaluand totodata intentiile si asteptarile utilizatorilor, care nu au inca abonamente pentru servicii 5G, in ceea ce priveste adoptarea acestei tehnologii.

Dorinta noastra este de a aduce in Romania ultimele noutati in ceea ce priveste tehnologia pe care o cream, ideile si conceptele pe care le dezvoltam. Tehnologia mobila ne influenteaza viata din ce in ce mai mult si va fi din ce in ce mai importanta in viitor odata cu adoptia pe scara din ce in ce mai larga a tehnologiei 5G. (...) De 3 ani deja avem tehnologie 5G in Romania si este foarte important ca tara noastra sa beneficieze de ultimele dezvoltari tehnologice. Se preconizeaza ca, la sfarsit de an, se va atinge numarul de 1 milion de subscriptii 5G la nivel global, iar Romania face pasi importanti in aceasta directie – la acest moment, ar trebui sa existe aproximativ 400.000 - 500.000 de clienti 5G. Tehnologia 5G este o platforma de colaborare, de inovare, de conectare a oamenilor, a business-urilor, a comunitatilor. Viziunea Ericsson este o societate fara limite in ceea ce priveste comunicarea, o societate care progreseaza mai repede si are o crestere economica sustinuta”, a declarat Dragos-Mircea Rebegea, Country Manager Ericsson Romania & Head of Sales Ericsson Romania & Moldova.

Analizand opiniile consumatorilor din Romania, cercetarea 5G: The Next Wve (realizata de Ericsson ConsumerLab) identifica sase trenduri importante in ceea ce priveste adoptarea tehnologiei si serviciilor 5G la nivel local:

• potrivit raportului, 31% dintre utilizatorii de smartphone-uri din Romania intentioneaza sa se aboneze la servicii 5G in urmatoarele 12 luni, iar 8 din 10 (aproximativ 84%) dintre consumatorii de 5G (de pe plan local) nu vor sa revina la serviciile 4G, in ciuda costurilor mai crescute;

• conform raportului, in prezent, 2% dintre consumatorii de servicii mobile din Romania utilizeaza 5G; atunci cand ponderea abonamentelor de acest tip va ajunge la 15% din totalul utilizatorilor, ritmul de adoptie in masa a tehnologiei 5G ar urma sa accelereze; printre principalele motive pentru care utilizatorii au trecut, sau vor sa faca upgrade la serviciile 5G, se numara:

- viteze mai mari decat cele asigurate de tehnologia 4G – 24% dintre utilizatorii de 5G, respectiv 24% dintre cei care planuiesc sa faca upgrade la 5G;

- accesul la aplicatii si dispozitive inovatoare – 11% dintre utilizatorii de 5G, respectiv 9% dintre cei care planuiesc sa faca upgrade la 5G;

- o mai buna conexiune a retelei – 6% dintre utilizatorii de 5G, respectiv 10% dintre cei care planuiesc sa faca upgrade la 5G.

• In ceea ce priveste disponibilitatea serviciilor 5G, la nivelul pietei locale, studiul arata ca 36% din populatia Romaniei are acoperire 5G, in prezent, iar 35% dintre utilizatorii de 5G (din Romania) percep faptul ca sunt conectati la retelele 5G mai mult de 50% din timp;

• Tehnologia 5G creste segmentul de cloud gaming si favorizeaza aparitia unor solutii de realitate augmentata imbunatatite: in Romania, numarul consumatorilor de servicii 5G care interactioneaza cu mai mult de 3 servicii digitale care ofera experiente imersive s-a dublat din 2020 pana in prezent.

• Modalitatile de monetizare a beneficiilor aduse de tehnologia 5G se vor schimba: 9 din 10 persoane care se numara printre primii utilizatori ai tehnologiei 5G considera ca serviciile inovatoare, aduse de aceasta tehnologie, sunt elemente importante in compunerea ofertelor si abonamentelor de date mobile.

• Tranzitia la 5G reprezinta un pas important catre metavers: 43% dintre utilizatorii de 5G de pe plan local spun ca vor incepe sau au in plan sa utilizeze tot mai des aplicatii de AR (realitate augmentata); in Romania, numarul consumatorilor de 5G care utilizeaza saptamanal servicii disponibile in metavers este de 1,4 ori mai mare decat cel al utilizatorilor 4G.

Domeniul de aplicare al sondajului este reprezentativ pentru opiniile a aproximativ 1,7 miliarde de consumatori din intreaga lume, incluzand 430 de milioane de abonati 5G. In Romania, sondajul a fost derulat in perioada aprilie – mai 2022.

Ericsson a organizat evenimentul Imagine Live, in cadrul caruia liderii companiei si-au propus sa aduca in prim-plan oportunitatile pe care tehnologia 5G le poate aduce in economie si societate, pentru consumatorii individuali si cei din segmentul eneterprise, precum si diferite modalitati si scenarii de utilizare pentru integrarea acesteia la nivelul industriilor. 

Linkuri asociate:

Ericsson 5G: The Next Wave report

Ericsson ConsumerLab: The Voice of the Consumer

Ericsson Industry Lab: the voice of business, industry and society

Ericsson 5G

Why the metaverse needs 5G - Ericsson

12 metaverse use cases in coming years - Ericsson

DESPRE ERICSSON:

Ericsson le ofera furnizorilor de servicii de comunicatii solutii complete pentru valorificarea intregului potential al conectivitatii. Portofoliul companiei acopera urmatoarele segmente: Networks, Cloud Software & Services, Enterprise Wireless Solutions, Global Communications Platform si Technologies & New Businesses. Acest portofoliu este menit sa sprijine clientii companiei in procesul de digitalizare, sa sporeasca eficienta companiilor si sa ajute la identificarea unor noi surse de venit. Inovatiile Ericsson au pus beneficiile comunicatiilor mobile si de banda larga la dispozitia a miliarde de oameni, de la nivel global. Compania este listata la bursa NASDAQ din New York, precum si la NASDAQ Stockholm. www.ericsson.com

Autori

foto
ERICSSON TELECOMMUNICATIONS ROMANIA SRL