Increderea liderilor globali in proiectele organizatiilor lor care folosesc inteligenta artificiala (artificial intelligence - AI) este in crestere, potrivit celei mai recente editii a studiului Deloitte "The State of Gen AI in the Enterprise report: Now decide next", opt din zece organizatii (78%) anticipand o crestere a investitiilor totale in tehnologiile bazate pe AI in urmatorul an fiscal. Studiul evidentiaza, de asemenea, ca ponderea bugetului alocat solutiilor bazate pe inteligenta artificiala generativa (Gen AI) inregistreaza o crestere semnificativa din bugetul total destinat AI comparativ cu anul precedent. Procentul organizatiilor care aloca pentru Gen AI intre 20% si 39% din bugetul total dedicat AI a crescut cu 12 puncte, in timp ce ponderea organizatiilor care dedica Gen AI mai putin de 20% din bugetul total de AI a scazut cu sase puncte procentuale.
In ceea ce priveste provocarile cu care se confrunta organizatiile atunci cand dezvolta si implementeaza instrumente si aplicatii bazate pe Gen AI, conformarea cu reglementarile (38%) este principala bariera, in crestere cu 10 puncte procentuale fata de anul trecut, urmata de dificultatile legate de gestionarea riscurilor (32%) si de implementare (27%). Stabilirea unui cadru de guvernanta adecvat va necesita perseverenta si o abordare strategica, sapte din zece organizatii (69%) afirmand ca implementarea completa a unei strategii privind guvernanta va dura mai mult de un an.
Membrii echipei de conducere executiva (CxO) sunt mai optimisti in ceea ce priveste implementarea tehnologiilor bazate pe Gen AI in cadrul organizatiilor in comparatie cu alti participanti la studiu. Doi din zece CxO (21%) au mentionat ca Gen AI contribuie deja la transformarea organizatiei, comparativ cu doar 8% dintre respondentii care nu fac parte din echipa de conducere. Cand vine vorba de bariere in implementarea si dezvoltarea Gen AI, membrii echipelor de top management sunt mai putin ingrijorati decat ceilalti angajati cu privire la provocari precum increderea, managementul riscurilor, guvernanta si conformarea cu reglementarile. Echipele de conducere au, de asemenea, o viziune optimista asupra modului in care organizatia raspunde acestor provocari, 47% dintre ei considerand ca va dura 12 luni sau mai mult pentru a depasi barierele asociate extinderii solutiilor de Gen AI la nivelul organizatiei, comparativ cu 60% dintre ceilalti angajati.
„Desi tehnologia se dezvolta rapid, liderii de business inca se intreaba cand vor obtine beneficii transformationale si nu imbunatatiri incrementale. Raportul arata ca o companie se transforma in ritmul in care poate gestiona schimbarile la nivelul organizatiei, si nu in ritmul in care evolueaza tehnologia. De asemenea, studiul incurajeaza liderii sa ramana curiosi si dispusi sa puna in discutie modul traditional de functionare a organizatiilor. Desi incertitudinea cu privire la rezultatele concrete si la momentul obtinerii lor este inevitabila, membrii echipelor de conducere ar trebui sa se concentreze pe ceea ce pot controla, si anume pregatirea organizatiei, in special in arii precum gestionarea datelor, managementul riscurilor, guvernanta, conformarea cu reglementarile si capitalul uman”, a declarat Alexandru Reff, Country Managing Partner, Deloitte Romania si Moldova.
Studiul arata, de asemenea, ca agentic AI (52%) - solutii de tip software concepute pentru a indeplini sarcini cu un nivel redus de supraveghere umana sau deloc - si sistemele de tip multiagent (45%) - o varianta mai avansata a solutiilor de tip agentic AI - sunt considerate de catre lideri ca fiind cele mai interesante tehnologii in dezvoltarea viitoare a Gen AI. Multe organizatii au explorat deja dezvoltarea de agenti autonomi, 68% dintre ele facand deja acest lucru intr-o masura moderata sau mare. Cu toate acestea, organizatiile inca exploreaza potentialul Gen AI, peste doua treimi dintre respondenti afirmand ca 30% sau mai putin din experimentele lor actuale vor fi aplicate la scara larga in urmatoarele trei pana la sase luni.
Chiar daca extinderea solutiilor bazate pe Gen AI este inca in curs de desfasurare, rentabilitatea investitiei (ROI) pentru organizatiile cu cele mai avansate initiative in materie de Gen AI este buna, 74% dintre respondenti sustinand ca proiectele lor le indeplinesc sau depasesc asteptarile in acest sens. Studiul subliniaza ca departamentul IT (28%) este cel mai avansat in ceea ce priveste initiativele bazate pe Gen AI. Pe langa IT, cele mai avansate solutii Gen AI vizeaza domenii precum marketing (in special in sectorul bunurilor de larg consum), operatiuni (in energie, resurse si industrie) si securitate cibernetica (in special in domeniul serviciilor financiare).
„Pentru a obtine o rentabilitate a investitiei pe termen lung, companiile trebuie sa avanseze dincolo de eforturile individuale si sa imbine Gen AI in procese mai avansate, inclusiv in securitatea cibernetica. Asa cum arata si studiul, acest domeniu se remarca in ceea ce priveste profitabilitatea, 44% dintre respondenti afirmand ca ROI le-a depasit asteptarile, mai mult decat orice alt departament din cadrul unei organizatii”, a declarat Andrei Ionescu, Consulting Market Leader, Deloitte Romania.
Cea mai recenta editie a a studiului Deloitte "The State of Gen AI in the Enterprise report: Now decide next" a fost efectuat in randul a peste 2.700 de lideri de business si tehnologie cu expertiza in inteligenta artificiala, direct implicati in testarea sau implementarea solutiilor bazate pe Gen AI in companii mari din 14 tari si sase industrii, inclusiv sectorul bunurilor de larg consum, energie, resurse si industrie, servicii financiare, sanatate si stiinte medicale, tehnologie, media si telecomunicatii si servicii guvernamentale si publice.
Deloitte furnizeaza la nivel global servicii de audit, consultanta fiscala si juridica, consultanta, consultanta financiara si managementul riscului catre aproximativ 90% din companiile prezente in topul Fortune Global 500® si catre mii de companii din sectorul privat. Expertii firmei contribuie la atingerea unor rezultate masurabile si de durata, care ajuta la consolidarea increderii in pietele de capital, care permit companiilor sa se transforme, sa prospere si sa deschida calea catre o economie mai puternica, catre o societate mai echitabila si o lume sustenabila. Cu o istorie de peste 175 de ani, Deloitte acopera peste 150 de tari si teritorii. Obiectivul sau este sa creeze un impact vizibil in societate cu ajutorul celor aproximativ 460.000 de profesionisti la nivel mondial.
Deloitte Romania este una dintre cele mai mari firme de servicii profesionale din tara noastra si ofera, in cooperare cu Reff & Asociatii | Deloitte Legal, servicii de audit, de consultanta fiscala, servicii juridice, de consultanta si managementul riscului, consultanta financiara, solutii de servicii si consultanta in tehnologie, precum si alte servicii adiacente, prin intermediul a 3.200 de profesionisti.
Pentru a afla mai multe despre reteaua globala a firmelor membre, va rugam sa accesati www.deloitte.ro.