loader
Raport PwC: Numarul locurilor de munca care necesita competente legate de inteligenta artificiala a crescut de 3,5 ori mai repede decat restul joburilor, iar salariile pot fi si cu 25% mai mari

Raport PwC: Numarul locurilor de munca care necesita competente legate de inteligenta artificiala a crescut de 3,5 ori mai repede decat restul joburilor, iar salariile pot fi si cu 25% mai mari

In IT, cererea de competente legate de inteligenta artificiala este in crestere, in timp ce pentru anumite competente de programare in limbaje clasice, care pot fi usor de inlocuit de AI, este in scadere

● Serviciile financiare, IT si serviciile profesionale sunt cele mai expuse la schimbarile generate de inteligenta artificiala (IA).

● Exemple de ocupatii expuse la IA: analisti financiari, asistenti de relatii cu clientii si programatori de software.

● Sectoarele care utilizeaza IA au inregistrat o crestere de aproape 5 ori mai mare a productivitatii muncii.

● Numarul locurilor de munca in ocupatiile expuse la IA este inca in crestere, dar cu o rata cu 27% mai mica.

● Angajatii care ocupa roluri expuse la IA vor fi nevoiti sa demonstreze sau sa dobandeasca noi competente pentru a ramane relevanti pe piata muncii

Serviciile financiare, IT si serviciile profesionale sunt cele mai expuse schimbarilor generate de inteligenta artificiala (IA), atat in activitatea lor, cat si in privinta competentelor angajatilor, reiese din raportul PwC 2024 Global AI Jobs Barometer, care a analizat peste jumatate de miliard de anunturi de angajare din 15 tari care cumuleaza peste 30% din PIB-ul global. Productivitatea acestor sectoare a crescut chiar si de cinci ori in urma utilizarii tehnologiei IA comparativ cu alte domenii.

Cresterea productivitatii muncii este o premisa cheie a cresterii economice si a nivelului de trai, asa cum a fost intotdeauna, iar tehnologia este un factor critic. In consecinta, orice inovatie in tehnologie, cum este si inteligenta artificiala este binevenita. Istoria ne arata ca fiecare val de tehnologie duce la o reconfigurare a cererii si ofertei pe piata muncii, care insa a insemnat intotdeauna o cerere totala in crestere, atat numeric, cat si din punct de vedere al competentelor cerute. Singura diferenta este legata de viteza cu care inteligenta artificiala penetreaza activitatea economica si societatea, in general.  Datele noastre sugereaza ca IA nu anunta o perioada de pierderi de locuri de munca, ci mai degraba o crestere graduala a pozitiilor care vor necesita mai multe competente in acest domeniu, combinata cu o reprofilare a rolurilor cu un continut care poate fi inlocuit de tehnologie. Pe de o parte, aceasta poate fi o veste buna pentru tarile care se confrunta cu deficit de forta de munca in multe sectoare, dar pe de alta parte, creeaza o nevoie acuta de dezvoltare de competente noi sau chiar recalificare. Este critic deci pentru fiecare dintre noi, pentru a ne pastra valoarea pe piata muncii, sa avem o atitudine deschisa pentru invatare continua si sa intelegem ca lumea in care traim presupune adaptare si flexibilitate”, a declarat Oana Munteanu, Director People & Organisation PwC Romania.

Spre exemplu, in IT, cererea de competente legate de inteligenta artificiala, cum ar fi „ AI/Machine Learning Inference” sau procesarea in limbaj natural, este in crestere, in timp ce pentru anumite competente de programare in limbaje clasice, care pot fi usor de inlocuit de AI, este in scadere. 

Exista insa si sectoare care nu vor fi afectate de inteligenta artificiala sau care inregistreaza o cerere de forta de munca in crestere datorita altor macro tendinte, precum sectorul energiei regenerabile, constructiile, activitatile sportive sau serviciile medicale sau de ingrijire personala.

In prezent, exista de sapte ori mai multe anunturi pentru locuri de munca specializate in IA decat in 2012. Raportul constata ca cea mai rapida crestere a ponderii rolurilor care necesita competente in domeniul AI s-a inregistrat in servicii financiare (pondere de 2,8 ori mai mare fata de alte sectoare), serviciile profesionale (de 3 ori mai mare) si IT (de 5 ori mai mare).

Mai mult, studiile arata o crestere semnificativa a importantei competentelor cognitive sofisticate (analiza, gandire critica, creativitate etc.), dar si a celor emotionale si comportamentale (adaptabilitate, inteligenta emotionala, influenta sociala, autonomie etc.), pe langa competentele digitale.

Liderii companiilor mari cred ca IA va schimba modul in care companiile isi vor desfasura activitatea, iar angajatii vor avea nevoie de competente noi

Sondajul PwC CEO Survey 2024 confirma ca 84% dintre directorii executivi ale caror companii au inceput sa adopte inteligenta artificiala cred ca aceasta va creste productivitatea, iar 70% sunt de parere ca IA va schimba semnificativ activitatea companiei lor. De asemenea, 46% vad o crestere a profitabilitatii din utilizarea IA, iar 41% o majorare a veniturilor.

Desi adoptarea si integrarea strategica a GenAI in companiile din Romania este inca limitata, directorii acestora impartasesc opiniile omologilor de la nivel global ca IA le va schimba semnificativ modelele de afaceri, va intensifica concurenta pe piata si va necesita abilitati noi pentru cei mai multi angajati, concomitent cu o eficientizare a propriului timp de lucru, cresterea eficientei angajatilor si o crestere a profitabilitatii.

Despre PwC

Misiunea PwC este de a construi incredere in cadrul societatii si de a contribui la rezolvarea unor probleme importante. Firmele din reteaua PwC ajuta oamenii si organizatiile sa creeze valoarea adaugata de care au nevoie. Suntem o retea de firme prezenta in 151 de tari cu mai mult de 360.000 de profesionisti ce ofera servicii de calitate in domeniul auditului, consultantei fiscale si consultantei pentru afaceri.

Spuneti-ne care sunt lucrurile importante pentru dumneavoastra si descoperiti mai multe informatii despre noi vizitand site-ul www.pwc.ro.

PwC se refera la reteaua de firme PwC si/sau la una dintre firmele membre, fiecare dintre acestea fiind o entitate juridica.

© 2024 PwC. Toate drepturile rezervate.

Autori

foto
PRICEWATERHOUSECOOPERS SERVICII SRL