loader

Raport economic pentru regiunea ECE

Un alt an dificil se apropie de final. Un an de contractie economica, crestere a somajului, austeritate guvernamentala si grad mare de incertitudine in mediul de afaceri. Este posibil ca numarul dezastrelor sa se fi dovedit fals, dar mai mult ca sigur ca putini vor fi cei care se vor uita in urma cu nostalgie catre 2012.

Astazi, un nou val de realism se raspandeste de-a lungul zonei euro. Confirmarea faptului ca blocul celor 17 tari a cazut din nou in recesiune in trimestrul al treilea, a evaporat orice iluzie care ar atesta o criza in scadere, sau cel putin limitata la periferia statelor din sudul Europei. Studiul nostru  recent “ Growing beyond” constata ca peste 90% dintre cele mai performante companii se asteapta ca piata sa fie mai dificila in urmatorii doi ani decat in acest an.

Recentul summit UE de la Bruxelles a trecut in agenda multe din problemele care afecteaza regiunea. Pe fondul unei economii din zona euro contractanta, liderii tarilor cauta sa echilibreze strategiile lor nationale si concurente cu prioritatea comuna Europeana de a se integra in bugetul de cheltuiei in perioada cuprinsa intre 2014 si 2020. Gasirea unei modalitati de a reduce costurile si de a creste investitiile pentru a cataliza cresterile s-a dovedit, cel putin pentru moment, imposibila - desi directia strategiilor nationale e buna - concentrandu-se pe modul de sustinere al intreprinderilor si antreprenorilor in  Europa.  


Regasiti studiul complet in varianta pdf atasata.