• Doar 1 din 10 copii mai simte teama cand merge la dentist
• 43% dintre parinti cred, in mod eronat, ca durerea este primul semn ca trebuie mers cu copiii la medicul stomatolog pediatru
• 1 din 2 copii ajunge la primul control pentru tratarea unei probleme dentare
• Cariile si traumatismele dentare, principalele probleme depistate la prima vizita
Dupa aproape doua decenii de eforturi sustinute in educatia orala timpurie, rezultatele incep sa se vada: frica de dentist este inlocuita tot mai des de curiozitate, iar controalele de rutina devin tot mai frecvente. Totusi, un studiu recent realizat de DENT ESTET 4 KIDS, parte a Grupului DENT ESTET, arata ca mai este inca un drum lung de parcurs in ceea ce priveste educatia privind importanta preventiei timpurii si combaterea miturilor despre sanatatea orala. Doar 2 din 10 copii merg la primul control stomatologic inainte de 3 ani, iar jumatate ajung la cabinet pentru tratarea unei afectiuni dentare.
O schimbare de paradigma in perceptia copiilor fata de dentist
Potrivit cercetarii efectuate in baza unor chestionare completate de parinti cu privire la sanatatea dentara a copiilor, doar 12% dintre pacientii minori mai simt frica atunci cand merg la dentist, iar doar 6% resimt anxietate. In schimb, aproape 1 din 3 copii manifesta curiozitate (26%), iar 34% au o atitudine neutra – semn al unei relatii tot mai relaxate cu vizitele la stomatolog.
„Aceste rezultate confirma ca eforturile depuse in educatia orala timpurie si in crearea unui mediu empatic, personalizat si dedicat copiilor pot transforma complet experienta unei vizite la stomatolog. Prin comunicare deschisa si solutii adaptate pe grupe de varsta, reusim sa eliminam frica, respectiv sa promovam igiena orala corecta de la varste mici. Ne bucuram sa vedem ca tot mai multi parinti inteleg rolul preventiv al controalelor regulate si ca eforturile noastre de educatie dau roade, insa, in acelasi timp, sustinem ideea potrivit careia este nevoie de educatie consecventa pentru a pune bazele unei sanatati dentare durabile pe termen lung,” a declarat Dr. Dana Dulgheru, medic stomatolog pediatru in cadrul clinicilor DENT ESTET 4 KIDS.
Preventia ramane o provocare: 1 din 2 copii ajunge la dentist abia cand apare o problema
Desi 81% dintre parinti au fost de acord ca exista o legatura directa intre sanatatea orala si cea generala, iar specialistii recomanda ca prima vizita la dentist sa aiba loc dupa aparitia primilor dinti sau in jurul varstei de un an, parintii din Romania amana acest moment.
In ciuda progreselor, studiul scoate la lumina o realitate ingrijoratoare: doar 16% dintre copii ajung la primul consult inainte de varsta de 2 ani, iar jumatate dintre controalele initiale sunt motivate de aparitia unei afectiuni dentare, nu de preventie. Mai mult, 43% dintre parinti considera ca durerea este primul semn ca trebuie mers la dentist, o perceptie gresita care poate duce la agravarea problemelor dentare.
„Vedem un decalaj clar intre perceptia tot mai buna a copiilor si lipsa de informare a parintilor in ceea ce priveste rolul controalelor preventive. Avem nevoie de o consolidare a educatiei si de corectarea miturilor care intarzie primele vizite. Prima consultatie ar trebui sa aiba loc la aparitia primilor dinti, nu la aparitia durerii,” subliniaza Dr. Oana Taban, CEO si fondator DENT ESTET.
Pe de alta parte, majoritatea copiilor celor intervievati au avut o experienta placuta in cadrul primei vizite la stomatolog, ceea ce a condus la o crestere a numarului vizitelor de preventie la dentist, frecventa medie fiind de 2-3 vizite pe an.
Cariile si traumatismele dentare, principalele probleme depistate la prima vizita
Conform studiului, cariile pe dintii de lapte si dintii permanenti (18%) si traumatismele dentare (13%) sunt problemele dentare cel mai des identificate la prima vizita la medicul stomatolog pediatru. Alte probleme comune includ abcesul dentar (9%) si gingiile inflamate (4%), semn ca afectiunile sunt deja intr-un stadiu avansat atunci cand parintii decid sa consulte un medic.
De asemenea, 55% dintre parinti cred ca periajul agresiv asigura o curatare superioara. In realitate, o tehnica corecta si blanda este esentiala pentru a proteja smaltul delicat si gingiile copiilor. Desi 61% dintre parinti asociaza zaharul ca fiind cauza principala a cariilor, este important de subliniat ca factorul direct este placa bacteriana, care apare ca urmare a lipsei unei igiene dentare adecvate, zaharul fiind doar un element care favorizeaza dezvoltarea bacteriilor.
„In urma cu 17 ani am deschis prima clinica dedicata exclusiv copiilor, pentru ca am inteles importanta unei abordari personalizate. Inca de la deschidere, DENT ESTET 4 KIDS s-a implicat alaturi de parinti in educarea copiilor cu privire la sanatatea lor dentara. Rezultatele studiului nostru ne dau speranta, insa sunt necesare in continuare eforturi in aceasta directie. Ca medici stomatologi pediatri, stim ca exista o diferenta majora intre afectiunile dentare ale copiilor si cele ale adultilor, iar obiectivul nostru este sa convingem cat mai multi parinti ca este necesar sa vina cu copilul la cabinet inca de la aparitia primilor dinti. Ne dorim ca parintii sa fie, in continuare, partenerii nostri activi in educatia orala si sa inteleaga ca preventia timpurie nu este un cost, ci o garantie a unei vieti sanatoase pentru copiii lor." - Dr. Oana Taban, CEO si Fondator al grupului DENT ESTET.
Datele acestui studiu confirma ca Romania face progrese importante in ceea ce priveste educatia orala pediatrica. Insa pentru a transforma aceste rezultate pozitive in norme comportamentale, este nevoie de un efort continuu si sustinut. DENT ESTET 4 KIDS isi reafirma angajamentul de a colabora cu parintii in educarea si protejarea sanatatii dentare a copiilor, inca de la cele mai fragede varste.
Metodologie
Studiul DENT ESTET 4 KIDS a fost realizat la nivel national, prin interviuri personalizate pe un esantion de 367 de parinti cu copii cu varste cuprinse intre 0 si 12 ani.
Despre DENT ESTET
Grupul DENT ESTET a fost infiintat in anul 1999, iar in prezent este lider de piata in domeniul serviciilor de medicina dentara din Romania. In cei 26 de ani de existenta, a dezvoltat o comunitate de peste 600 de membri implicati, dintre care 185 de medici care isi desfasoara activitatea exclusiv in cadrul clinicilor DENT ESTET. In prezent, grupul detine 18 clinici stomatologice multidisciplinare in Bucuresti, Timisoara, Sibiu, Brasov, Ploiesti, Cluj-Napoca, Oradea, Craiova si Arad, destinate tuturor categoriilor de varsta, 7 divizii de excelenta unice in Romania (DE Implant Division, Aesthetic Division, Ortho DE Digital Team, DE Laser Division, DE Periodontics Team, DE Endodontics Team, DE Prevention&Prophylaxis Division), primul laborator de tehnica dentara digitala – Aspen.
Printre inovatiile majore aduse pe piata din Romania se numara DENT ESTET 4 KIDS (2008) si DENT ESTET 4 TEENS (2012), primele clinici stomatologice din Romania si din Estul Europei dedicate exclusiv copiilor si adolescentilor. Din 2008, clinicile DENT ESTET 4 KIDS s-au dezvoltat exponential, iar astazi exista, in portofoliu, 6 clinici dedicate exclusiv copiilor si 5 departamente de Kids in cadrul clinicilor de adulti.
Clinicile DENT ESTET sunt aliniate la standardele internationale in domeniul stomatologiei, prin acreditarile primite de la numeroase institutii mondiale, dintre care mentionam International Team for Implantology, Digital Dentistry Society, Leading Implant Centers, The European Federation of Periodontology, World Federation of Orthodontists, American Academy of Cosmetic Dentistry. Suntem primii care am implementat in Romania Certificatul de Asumare a Calitatii, in beneficiul pacientilor nostri.
Din anul 2016, DENT ESTET face parte din Sistemul Medical MedLife, o companie romaneasca cu traditie, care a ales sa investeasca in alte proiecte romanesti cu impact asupra comunitatilor locale.