loader

Prognoze optimiste pentru Romania, in 2015

In primele patru luni ale anului, Romania a obtinut un excedent bugetar de aproape 5 miliarde de lei, bani proveniti din taierea cheltuielilor planificate pentru aceasta perioada.

Reducerile drastice s-au facut din sectorul cheltuielilor de capital, aproape 3 miliarde de lei, ceea ce este un aspect negativ si ar putea sa aiba repercusiuni foarte importante asupra ritmului de dezvoltare economica si asupra cresterii Produsului Intern Brut. Din pacate, scenariul se repeta, si anul trecut am avut aceasi situatie, si aceste decizii vor avea consecinte negative asupra ritmului de crestere economica a Romaniei, atat pe termen mediu cat si pe termen lung.


Totusi, faptul ca Guvernul are un execedent bugetar ii lasa o marja de manevra mai larga si ii permite sa ia decizii de relansare economica mai ales prin asteptatele reduceri de taxe si impozite, in special pentru reducerea Taxei pe Valoarea Adaugata.


Ministerul Finantelor Publice estimeaza o crestere economica de 3,2%. Este una importanta, mai ales avand in vedere care sunt ritmurile de crestere economica din Europa. Daca vor putea fi realizate pana la sfarsitul anului tintele de investitii, este foarte probabil ca Guvernul si Romania sa atinga acest nivel de crestere econimica. Daca nu, este o tinta prea inalta si prea ambitioasa.


Din ianuarie si pana in aprilie 2015, numarul firmelor intrate in insolventa a scazut cu peste 50% in timp ce numarul firmelor nou infiintate a crescut cu 1%. Faptul ca numarul firmelor aflate in insolventa scade arata ca in Romania, care a avut in ultimii 3-4 ani ritmuri de crestere economica pozitiva, situatia economica se imbunatateste. Este intr-adevar un semn de stabilitate si de continuitate avand in vedere ca semnele de crestere a consumului au aparut inca de anul trecut.


Reducerea TVA la 9% va avea in mod sigur un aspect pozitiv, in special asupra nivelului de trai si puterii de cumparare a intregii populatii, dar cu precadere a paturilor mai defavorizate. Este foarte probabil ca aceasta scadere a TVA sa duca si la incurajarea conformarii, adica la scaderea evaziunii fiscale. Chiar daca scaderea la raft nu va fi chiar de 15%, cresterea sumelor din buzunarele oamenilor va fi semnificativa si acest fapt va avea aspecte pozitive inclusiv asupra bugetului. Aceasta politica de relaxare fiscala, inceputa de anul trecut cu scaderea CAS-ului, continuata in acest an cu politica de scadere a TVA si cu preconizatele scaderi ale taxelor pe consum, va incuraja o crestere a consumului si relansarea economica mult asteptata.

 

Faptul ca raman mai multi bani la dispozitia populatiei este un aspect pozitiv si cred ca o sa incurajeze investitiilor populatiei inclusiv in industria de Real Estate. Aceste masuri de relaxare fiscala vor duce la o crestere a gradului de economisire de catre populatie fapt care va atrage dupa sine un avans al dezvoltarilor imobiliare. Primul efect este, din aceasta perspectiva, ca va fi relansata si industria constructiilor care in ultimii ani a suferit foarte mult din cauza crizei, cu efecte negative asupra PIB.
 

Autori

foto
DARIAN DRS SA