loader

Principalele atractii ale bursei in 2015, alternative la dobanzile mici

Principalele atractii de la Bursa de Valori Bucuresti (BVB) in 2015 sunt ETF BET Tradeville, Fondul Proprietatea, Transgaz, Transelectrica, Antibiotice, BRD, OMV Petrom si BVB, pe piata principala, iar in paralel, pe sistemul alternativ de tranzactionare (ATS) al bursei, actiunile unor companii de renume mondial: E.ON, Bayer, Lufthansa, Commerzbank, JPMorgan, Google, Apple si Facebook.

Dividendele foarte ridicate oferite de o serie de companii romanesti prin comparatie cu companiile din Vest, dar si cu dobanzile depozitelor bancare sau ale obligatiunilor guvernamentale, reprezinta principalul punct de atractie al pietei locale in 2015 si in viitor. Alte argumente puternice pentru a investi pe aceasta piata sunt posibila includere a BVB in categoria pietelor emergente, programul de relaxare cantitativa (QE) al Bancii Centrale Europene (BCE), preturile rezonabile ale companiilor listate si o economie locala care avanseaza semnificativ mai bine decat media UE.

 

Cel mai accesibil instrument pentru a beneficia de avantul asteptat al BVB este fondul de investitii ETF BET Tradeville (TVBETETF), care replica structura indicelui BET si investeste, astfel, doar in companiile locale de tip ”blue-chip”. Investitorii in ETF-ul listat la BVB beneficiaza de siguranta data de diversificare, dar si de o lichiditate rezonabila asigurata de existenta unui market-maker. Indicele BET si, implicit, pretul unei unitati de ETF ar trebui sa se aprecieze cu circa 10% in 2015.

 

Dintre simbolurile disponibile investitorilor, Fondul Proprietatea (FP) va ramane, foarte probabil, principalul punct de atractie si in 2015, prin prisma lichiditatii si a operatiunilor pe care le va desfasura pentru a-si indeplini obiectivul de reducere a discountului pretului actiunilor fata de VUAN la sub 15%. Pretul-tinta pentru FP se situeaza, astfel, in jurul valorii de 1 RON, indicand o apreciere potentiala de aproape 15% fata de cotatia de inchidere de ieri.

 

Alte doua companii care vor ramane in topul preferintelor investitorilor in acest an sunt monopolurile in domeniul transportului de gaze naturale si energie electrica Transgaz (TGN) si Transelectrica (TEL), datorita dividendelor foarte mari. Pentru Transelectrica se profileaza un randament brut al dividendului de aproape 13% la ultimul pret de inchidere, iar pentru Transgaz, unul de peste 9%, astfel incat cotatiile celor doua companii pot atinge noi maxime post-criza in urmatoarele luni. In acelasi sector al utilitatilor, E.ON SE (EOAN), disponibil pe segmentul ATS al BVB, este deosebit de atractiv in acest moment pentru ca este subevaluat. E.ON este una dintre cele mai mari companii de utilitati listate din lume dupa venituri, care a fost serios afectata de o serie de evenimente negative din industria energetica, insa desfasoara programe robuste de adaptare la noul mediu si are sanse bune de redresare. Conform estimarilor centralizate de Reuters, un pret-tinta in 2015 pentru EOAN ar fi 15 EUR, mai mare cu peste 11% fata de inchiderea de ieri.

 

In industria defensiva a produselor farmaceutice, Antibiotice (ATB) are, pe langa o cota de piata importanta pe segmentul de medicamente generice, capacitati proprii de cercetare cu potential ridicat de a genera surprize pozitive. Prin urmare, consensul conform Reuters, la care ne raliem, vizeaza un pret-tinta de 0,67 RON/actiune si o apreciere potentiala de aproximativ 10%. Investitiile in acest simbol trebuie adaptate, insa, la lichiditatea existenta. Compania care a inventat aspirina, Bayer AG (BAYN), atrage pe ATS investitorii orientati spre „blue-chips”. Fiind in prezent un concern global cu interese care variaza de la farmaceutice la domeniul agricol sau productia de mase plastice, deosebit de solid si cu o forta operationala impresionanta, grupul mai are un potential de apreciere de 4%, conform estimarilor Reuters, la un pret-tinta de 130 EUR/actiune.

 

 

In industria bancara, cea care ar trebui sa beneficieze in mod special ca urmare a QE-ului BCE, se remarca actiunile BRD, Commerzbank si JPMorgan (ultimele doua disponibile pe ATS), cu o volatilitate medie mai ridicata decat cea a pietei, care le face atractive pentru investitorii cu un apetit mai ridicat pentru risc. Daca nu mai apar suprize neplacute, actiunile BRD - Groupe Société Générale (BRD) au un potential de crestere remarcabil pe termen mediu, dat de avantajele anvergurii locale combinate cu costurile scazute de finantare prin intermediul grupului din zona euro. Consensul Reuters, pe care noi il impartasim, indica un pret-tinta de 10.25 RON/actiune. Una dintre cele mai mari banci germane, Commerzbank AG (CBKN), ar trebui, de asemenea, sa beneficieze de programul BCE si sa se aprecieze cu peste 6%, conform estimarilor Reuters. JPMorgan Chase & Co (JPM), una dintre cele mai vechi si influente institutii bancare din SUA, se remarca prin balansul intre profiturile bune si numeroasele litigii survenite in urma crizei din 2008, insa conceptul de „fortress balance sheet” (”bilant-fortareata”), popularizat de CEO-ul bancii, ofera investitorilor o doza de confort in cazul scenariilor mai putin optimiste. Actiunile JPM au potentialul de a creste, conform consensului Reuters, cu aproximativ 14% fata de cotatiile curente.

 

In industria petrolului, actiunile OMV – Petrom (SNP) ar trebui sa fie irezistibile pentru investitorii cu un orizont mai lung de timp si carora nu le este teama de volatilitate, avand in vedere ca dificultatile generate de scaderea pretului petrolului sunt tranzitorii. Petrom este lider pe piata locala de desfacere a carburantilor, detine cea mai mare si moderna rafinarie din tara si are perspective extrem de interesante in privinta zacamintelor din Marea Neagra. Consensul din piata, cu care suntem in acord, reflecta aceste perspective si o apreciere potentiala de peste 11%, printr-un pret-tinta de 0,42 RON/actiune. O companie cu un profil de risc mai ridicat, Deutsche Lufthansa (LHA), cea mai mare linie aeriana din Europa dupa numarul de pasageri si aeronave, poate beneficia in viitorul apropiat de pe urma unor preturi semnificativ mai mici ale combustibililor pentru aviatie. Conform estimarilor Reuters, actiunile LHA, disponibile pe ATS, mai pot urca cu circa 6% pana la un nivel-tinta de 14,5 EUR.

 

Industria IT, reprezentata deocamdata la BVB doar prin companiile de pe ATS, ramane, cum era de asteptat, extrem de atractiva si in 2015. Facebook Inc. (FB), care si-a dublat in 2014 profitul pe actiune comparativ cu anul precedent, este un exemplu clasic de ”growth-stock”, cu perspective de crestere de circa 18%, conform estimarilor Reuters, pana la un pret-tinta de 90 USD. Google Inc. (GOOGL), cunoscut pentru motorul de cautare cu acelasi nume, sistemul de operare Android, ochelarii interactivi, masinile fara sofer si casele inteligente, are perspectiva unei reveniri de peste 10% pana la maximul atins recent, de 610 USD. Cea mai mare retea sociala din lume, Apple Inc. (AAPL), care a repetat recent, cu iPhone 6, succesele uriase din trecut, ramane in topul preferintelor investitorilor, cu un pret-tinta, conform estimarilor Reuters, de 130 USD si potentialul de a-si continua aprecierea cu aproape 3%.

 

Vorbind de potentialul pietei locale pe termen mediu, nu se poate face abstractie de faptul ca insasi Bursa de Valori Bucuresti (BVB) este listata. Cu un management care a indus un suflu nou institutiei, ridicarea pragului de detinere de la 5% la 20% si perspective favorabile pentru urmatorii ani, aceasta actiune nu poate fi ignorata de investitorii cu un apetit la risc usor mai ridicat.

Autori

foto
TRADEVILLE SA