loader
Pietele emergente prospera pe fondul unei piete globale de IPO-uri lente

Pietele emergente prospera pe fondul unei piete globale de IPO-uri lente

Sectorul tehnologic continua sa fie lider in IPO-uri pana in acest moment, iar veniturile obtinute din IPO-uri de catre companiile din sectorul energetic s-au diminuat pe fondul preturilor mai scazute ale energiei la nivel mondial

• Volumele IPO globale au scazut cu 5%, iar veniturile au scazut cu 36% fata de anul precedent

• SUA a avut cea mai mare oferta din noiembrie 2021 incoace

• Asia-Pacific continua sa domine, cu o cota de aproximativ 60%

La nivel global, de la inceputul anului (YTD) 2023 s-au inregistrat 615 IPO-uri, cu un capital mobilizat de 60,9 miliarde USD, o scadere de 5% si de 36% de la an la an (YOY). In T2 2023, au fost tranzactii mai mari comparativ cu T1, chiar daca a fost o recuperare lenta, arata studiul EY Global IPO Trends Q2 2023. Rezultatele reflecta cresterea economica globala mai lenta, politicile monetare restrictive si tensiunile geopolitice mai mari. Cu toate acestea, unele piete emergente sunt in plina expansiune, deoarece au beneficiat de cererea globala de resurse minerale, de populatia numeroasa, de numarul de companii unicorn in crestere si de intreprinderile mici si mijlocii (IMM-uri) cu spirit antreprenorial.

Sectorul tehnologic continua sa fie lider in IPO-uri pana in acest moment, iar veniturile obtinute din IPO-uri de catre companiile din sectorul energetic s-au diminuat pe fondul preturilor mai scazute ale energiei la nivel mondial. De asemenea, activitatea transfrontaliera a inregistrat o crestere semnificativa atat in ceea ce priveste volumul, cat si incasarile, atribuita in primul rand afluxului tot mai mare dinspre China catre SUA si unui flux constant catre bursa elvetiana.

Piata societatilor de achizitie cu scop special (SPAC) a continuat sa fie pusa la incercare, negocierile devenind din ce in ce mai complexe. Exista inca un numar exorbitant de SPAC-uri care nu au anuntat sau nu au finalizat inca o actiune de-SPAC (fuziune care implica societati de achizitie cu scop special – SPAC si o intreprindere privata tinta), care se confrunta cu lichidarea pana la termenul de expirare in urmatoarele sase luni din 2023. Cu toate acestea, ne asteptam ca activitatile de IPO pe segmentul SPAC sa revina la un nivel mai ridicat si mai sustenabil, cum au fost observate inainte de 2021.

Performanta regionala globala: Al doilea trimestru a avut o performanta mai buna decat primul trimestru 2023

In timp ce numarul de oferte publice initiale a ramas stabil, regiunea Americilor a inregistrat o crestere a incasarilor de 86%, obtinand 9,1 miliarde de USD, de la an la an. Aceasta crestere a fost atribuita in principal unui singur mega spin-off IPO, care s-a intamplat sa fie cel mai mare IPO din SUA din noiembrie 2021 incoace. SUA a inregistrat o crestere determinata in principal de cateva tranzactii mari si se asteapta mai multe activitati IPO in SUA in 2023 sau 2024. Cu toate acestea, in pofida evolutiilor pozitive, este posibil ca recuperarea pietei IPO din America in general sa dureze mai mult timp decat au prognozat multi participanti din piata la inceputul anului, din cauza crizei bancare neprevazute din 2023.

YTD 2023, piata IPO din Asia-Pacific si-a mentinut pozitia de lider global in ceea ce priveste volumul si valoarea IPO, cu o cota de aproximativ 60%. Dintre primele 10 IPO-uri la nivel global, jumatate au fost din China continentala si una din Japonia. In aceasta perioada, in regiune au avut loc 371 de IPO-uri care au atras 39,4 miliarde USD, ceea ce reprezinta o scadere anuala de 2% si, respectiv, 40% - incasarile au scazut semnificativ din cauza unei piete de IPO-uri din China continentala mai inghetata decat se astepta, multe IPO-uri mari fiind in asteptare. Pentru prima data in mai bine de 20 de ani, Indonezia a depasit Hong Kong in clasamentul mondial al burselor de valori ca numar de tranzactii.

Activitatea IPO din EMEIA a continuat sa se reduca, cu 167 de listari care au atras 12,4 miliarde USD in decursul anului, ceea ce reprezinta o scadere de 12% si, respectiv, 50% fata de anul precedent. In ciuda acestui fapt, regiunea si-a pastrat pozitia de a doua piata de IPO, cu 27% din totalul tranzactiilor, si a inregistrat a doua cea mai mare oferta publica initiala, de 2,5 miliarde USD. Bursele din India au intrerupt, de asemenea, o tendinta dominanta timp de doua decenii, ajungand pe primul loc in ceea ce priveste numarul de tranzactii. Cu toate acestea, nivelurile inflatiei in majoritatea tarilor europene raman mari, iar lipsa de lichiditati continua sa incetineasca activitatea IPO.

Paul Go, EY Global IPO Leader: "Pe fondul unei economii globale divergente si al unui peisaj geopolitic imprevizibil, unele piete bursiere ating un maxim de lunga durata si se bucura de o volatilitate scazuta. Anumite sectoare axate pe teme precum tehnologia si energia verde semnaleaza o crestere a activitatii IPO. Companiile mari, stabile, demonstreaza o rezistenta de durata, in timp ce piat a incepe sa devina mai receptiva la naratiunile de crestere cu o evaluare mai realista si mai acceptabila In acest mediu in schimbare, companiile trebuie sa fie pregatite pentru IPO si sa valorifice oportunitatile viitoare."

Perspective pentru al doilea semestru  2023

Se anticipeaza o revenire a activitatii IPO la nivel mondial la sfarsitul anului 2023, pe masura ce conditiile economice se imbunatatesc treptat si politica monetara restrictiva intra in faza finala.

Dupa debutul unui mega IPO de tip spin-off in SUA, care a surclasat toate celelalte IPO-uri traditionale, este foarte probabil ca aceasta tendinta sa persiste. Este probabil ca marile divizari de corporatii si listarile sa apara pe marile piete, pe masura ce companiile incearca sa creeze mai multa valore pentru actionari prin cesionare, in timp ce investitorii se orienteaza catre companii mature, generatoare de profit, pe fondul unei piete de IPO-uri care inca nu si-a revenit.

Intelegerea diferitelor cerinte ale fiecarei piete de IPO pe care companiile intentioneaza sa intre este esentiala pentru a raspunde asteptarilor investitorilor si pentru a evita eventualele intarzieri datorate problemelor de reglementare. Investitorii vor continua sa fie mai selectivi, orientandu-se catre companii cu fundatie solida si cu un istoric dovedit. Trebuie luate in considerare toate optiunile, de la procese alternative de IPO (listare directa sau fuziune de-SPAC), la alte metode de finantare (capital privat, creante sau vanzare comerciala).

Despre EY Romania

EY este una dintre cele mai mari firme de servicii profesionale la nivel global, cu 365.399 de angajati in peste 700 de birouri in 150 de tari si venituri de aproximativ 45,4 miliarde de USD in anul fiscal incheiat la 30 iunie 2022. Reteaua noastra este integrata la nivel global, iar resursele din cadrul acesteia ne ajuta sa le oferim clientilor servicii prin care sa beneficieze de oportunitatile din intreaga lume.

Prezenta in Romania din anul 1992, EY furnizeaza, cu ajutorul celor peste 900 de angajati din Romania si Republica Moldova, servicii integrate de audit, asistenta fiscala, juridica, strategie si tranzactii, consultanta catre companii multinationale si locale. Avem birouri in Bucuresti, Cluj-Napoca, Timisoara, Iasi si Chisinau. EY Romania s-a afiliat in 2014 singurei competitii de nivel mondial dedicata antreprenorialului, EY Entrepreneur Of The Year. Castigatorul editiei locale reprezinta Romania in finala mondiala ce are loc in fiecare an, in luna iunie, la Monte Carlo. In finala mondiala se acorda titlul World Entrepreneur Of The Year.

Despre studiu

Datele prezentate aici sunt disponibile pe ey.com/ipo/trends. T2 2023 se refera la al doilea trimestru al anului 2023 si acopera IPO-urile finalizate in perioada 1 aprilie - 19 iunie 2023, plus IPO-urile preconizate pana la 30 iunie 2023 (prognozate la 19 iunie 2023). T2 2022 se refera la al doilea trimestru al anului 2022 si acopera IPO-urile finalizate de la 1 aprilie pana la 30 iunie 2022. YTD 2023 se refera la primele sase luni ale anului 2023 si acopera IPO-urile finalizate de la 1 ianuarie 2023 pana la 19 iunie 2023, plus IPO-urile preconizate pana la 30 iunie 2023 (previzionate incepand cu 19 iunie 2023). YTD 2022 se refera la primele sase luni ale anului 2022 si acopera IPO-urile finalizate de la 1 ianuarie 2022 pana la 30 iunie 2022. Toate datele continute in acest document provin de la Dealogic, Capital IQ, SPACInsider si analiza EY, cu exceptia cazului in care se mentioneaza altfel. Datele Dealogic din acest raport se afla sub licenta ION. ION isi pastreaza si isi rezerva toate drepturile asupra acestor date. Datele SPAC sunt excluse din toate datele incluse in acest raport, cu exceptia cazului in care este indicat.

Autori

foto
ERNST & YOUNG SRL