loader
Ce salarii ofera angajatorii din domeniile care recruteaza cel mai mult pe timp de vara–3.500 de lei in retail, 3.300 de lei in industria alimentara si HoReCa si 3.000 de lei in turism

Ce salarii ofera angajatorii din domeniile care recruteaza cel mai mult pe timp de vara–3.500 de lei in retail, 3.300 de lei in industria alimentara si HoReCa si 3.000 de lei in turism

Asteptarile candidatilor sunt cu 30% - 40% mai mari pentru aceleasi domenii

Mai mult de 13.000 de joburi noi au fost scoase in piata in luna iunie de angajatorii din retail, industria alimentara / HoReCa si turism, domeniile care au cea mai mare nevoie de personal pe timp de vara. Numarul se raporteaza la un total de 30.000 de locuri de munca postate la nivel general de la inceputul lunii iunie si pana acum, pentru toate domeniile. Potrivit datelor Salario, comparatorul salarial marca eJobs, mediile salariale inregistrate in aceste domenii variaza intre 3.000 si 3.500 de lei. „Vorbim despre medii salariale nete, la nivel national, pentru toate pozitiile si nivelurile de experienta pe care le au angajatii care lucreaza in aceste sectoare. Cel mai mult castiga cei din retail, cu o medie lunara neta de 3.500 de lei, iar cel mai putin cei din turism (3.000 de lei). Impartite insa pe nivel de cariera, cei care lucreaza in retail, industria alimentara / HoReCa si turism inregistreaza medii de 2.850 de lei pe luna in categoria entry level (0 – 2 ani de experienta), 3.200 de lei pentru mid level (2 -5 ani de experienta) si 4.000 de lei pentru senior level (peste 5 ani de experienta)”, spune Roxana Draghici, Head of Sales in cadrul eJobs Romania.

Asteptarile salariale pe care le au insa candidatii din aceste domenii depasesc cu aproximativ 40% mediile incasarilor declarate. Astfel, in timp ce media salariala din retail este de 3.500 de lei, asteptarile candidatilor urca pana la 5.000 de lei pe luna. In industria alimentara si HoReCa diferenta este de 1.200 de lei (de la 3.300 de lei la 4.500 de lei), in timp ce pentru turism este inregistrat un decalaj de 1.500 de lei (de la 3.000 de lei la 4.500).

Pentru sectoarele de activitate mentionate, cei mai cautati in aceasta vara sunt candidatii entry level, in conditiile in care peste 70% dintre oferte li se adreseaza. In ceea ce priveste orasele care au agregate cele mai multe oportunitati, Capitala ocupa primul loc, fiind urmata de Cluj Napoca, Constanta, Timisoara si Brasov.

Cu toate ca vara apare o crestere sensibila a numarului de joburi pentru aceste domenii, a caror dinamica este influentata de sezonul estival, mediile salariale relativ mici nu incurajeaza candidatii sa aplice masiv. Retailul este, intr-adevar, pe primul loc la aplicari in luna iunie, dar aceasta este pozitia pe care o ocupa in mod traditional. In schimb, turismul si industria alimentara / HoReca se afla abia pe locurile al 6-lea si al 9-lea, cu cate 65.000, respectiv 55.000 de aplicari in luna iunie”, mentioneaza Roxana Draghici.

Mult mai atractive pentru candidati par a fi joburile din servicii, call center / BPO, IT / telecom ori servicii financiare. „Pe de alta parte, pentru tinerii care cauta sa se angajeze doar pe durata verii, pe baza de proiect, angajatorii din turism si HoReCa sunt variantele cel mai la indemana de luat in calcul, in conditiile in care aceste sectoare vin cu cel mai mare numar de joburi project based – peste 2.300, impreuna”, mai spune Roxana Draghici.

In acest moment, peste 33.000 de locuri de munca sunt disponibile pe eJobs.ro.

Despre eJobs

Lansata in 1999, eJobs este prima platforma de recrutare din Romania si liderul pietei locale de profil. Incepand cu anul 2012, este parte a grupului Ringier AG, compania internationala de media localizata in Zurich, Elvetia. eJobs.ro le ofera clientilor sai cea mai relevanta baza de candidati, pe care o pune la dispozitie prin metode eficiente, utilizand canale de media personale si cunostinte avansate de Performance Marketing si campanii de Employer Branding, precum si tactici de optimizare a rezultatelor de recrutare. Cu 4,9+ milioane de CV-uri, peste 2 milioane de vizitatori unici pe luna si 300.000+ companii care au beneficiat de serviciile lor, eJobs este cea mai mare platforma de recrutare la nivel local.

Autori

foto
EJOBS GROUP SRL