loader
Piata locala de fuziuni si achizitii a crescut cu 4% in 2019 fata de anul anterior, atingand o valoare de 5,2 miliarde Euro

Piata locala de fuziuni si achizitii a crescut cu 4% in 2019 fata de anul anterior, atingand o valoare de 5,2 miliarde Euro

Anul trecut au fost incheiate in total 215 tranzactii, cu 26% mai multe decat in 2018 si cu o valoare medie de 24 milioane euro

Piata fuziunilor si achizitiilor din Romania si-a reluat cresterea in 2019 comparativ cu anul anterior, inregistrand un avans de 4% si o valoare de 5,2 miliarde de euro, arata un studiu realizat de echipa integrata de tranzactii a PwC Romania si D&B David si Baias, prezentat in cadrul conferintei ”Piata de M&A in Romania: Evolutiile din ultimii ani si tendinte in 2020”. In 2018, valoarea tranzactiilor a consemnat un recul fata de anul anterior, de 9,6%, pana la 5 miliarde euro.

Anul trecut au fost incheiate in total 215 tranzactii, cu 26% mai multe decat in 2018 si cu o valoare medie de 24 milioane euro. Din total, 14 operatiuni au avut fiecare o valoare de peste 100 milioane euro, iar 16 au avut valori cuprinse intre 40 si 100 milioane euro.

Piata de M&A ramane in continuare interesanta si la un nivel ridicat atat valoric, cat si din perspectiva numarului de tranzactii. Desi mai are de recuperat pentru a ajunge la recordul inregistrat in anul 2007, de 5,8 miliarde euro, suntem optimisti in privinta perspectivelor de dezvoltare pentru ca multe sectoare evolueaza in directia consolidarii, precum sectorul serviciilor medicale, cel financiar si IT&C”, a declarat Dinu Bumbacea, Partener si Lider Consultanta in afaceri PwC Romania.

Potrivit raportului, cele mai dinamice sectoare in 2019 au fost IT&C, imobiliare si farmaceutic/servicii medicale. Pentru 2020, este de asteptat ca energia sa fie unul dintre sectoarele dinamice, fiind preconizate doua tranzactii mari: vanzarea activelor grupul ceh CEZ si ale companiei italiene Enel. De asemenea, sectorul farmaceutic si al serviciilor medicale isi vor continua consolidarea, marii jucatorii fiind in continua cautare de achizitii de jucatori mai mici si specializati.

Pentru 2020 estimam ca sectorul tehnologiei va deveni din ce in ce mai atractiv, achizitiile in acest sector generand o imbunatatire semnificativa a produselor si serviciilor, cat si o crestere a eficientei operationale. Astfel, companiile de tehnologie devin o tinta predilecta de achizitie pentru jucatori din toate sectoarele de activitate. Companiile romanesti se afla la momentul deciziilor strategice privind transformarea modelelor de business traditionale prin adoptarea tehnologiilor inovatoare”, a mai aratat Dinu Bumbacea.

Raportul PwC Romanian M&A Outlook a fost intocmit pe baza informatiilor publice disponibile in legatura cu tranzactiile semnate si/sau inchise in anul 2019. Tranzactiile care din diferite motive anuntate public nu au fost inchise in 2019 si tranzactiile semnate in 2018 dar inchise in 2019 nu sunt incluse in studiul pentru anul 2019. Pentru estimarea valorilor care nu sunt disponibile public s-au folosit  metode de evaluare indicativa bazate pe comparabile, considerand influenta modelului de business si a industriei din care au facut parte respectivele companii.

Echipa integrata de tranzactii PwC Romania si D&B David si Baias este coordonata de Dinu Bumbacea, Partener PwC Romania, fiind formata din Cornelia Bumbacea, Partener PwC Romania, Anda Rojanschi, Partener D&B David si Baias, Andreea Mitirita, Partener PwC Romania, George Ureche, Director PwC Romania, Dragos Atanasiu, Director PwC Romania, Andreea Bistriceanu, Senior Manager PwC Romania si alti 50 de profesionisti in tranzactii.

In 2019, echipa integrata a PwC/ D&B David si Baias a fost implicata intr-un numar semnificativ de tranzactii, printre care vanzarea spitalelor Premiere si OncoCard, vanzarea Optiplaza catre Innova, cumpararea RTC de catre Altex, cumpararea unui pachet de actiuni SLS Cargo de catre Fan Courier si tranzactia dintre Eximbank si Banca Romaneasca.

Despre PwC

Misiunea PwC este de a construi incredere in cadrul societatii si de a contribui la rezolvarea unor probleme importante. Firmele din reteaua PwC ajuta oamenii si organizatiile sa creeze valoarea adaugata de care au nevoie. Suntem o retea de firme prezenta in 158 de tari cu mai mult de 276.000 de profesionisti ce ofera servicii de calitate in domeniul auditului, consultantei fiscale si consultantei pentru afaceri. Spuneti-ne care sunt lucrurile importante pentru dumneavoastra si descoperiti mai multe informatii despre noi vizitand site-ul www.pwc.ro.

PwC se refera la reteaua de firme PwC si/sau la una dintre firmele membre, fiecare dintre acestea fiind o entitate juridica.

Despre D&B David si Baias

D&B David si Baias este societatea de avocatura afiliata PwC in Romania si este parte din reteaua internationala PwC Legal, care cuprinde mai mult de 3000 de avocati in peste 90 de tari. Echipa D&B David si Baias este alcatuita din 50 de avocati (dintre care 7 parteneri) si acorda consultanta si asistenta juridica societatilor locale si multinationale in domenii precum: fuziuni, achizitii si restructurari, societati comerciale si grupuri de societati, proprietati imobiliare, concurenta si ajutoare de stat, servicii financiare si piete de capital, relatii de munca si resurse umane, proprietate intelectuala, protectia consumatorului si a datelor cu caracter personal, litigii fiscale si comerciale. Mai multe informatii pe www.david-baias.ro