loader
Piata imobiliara ramane solida, in ciuda semnelor de incetinire economica

Piata imobiliara ramane solida, in ciuda semnelor de incetinire economica

Anul 2020 se contureaza a fi cel mai bun an pentru investitiile imobiliare din Romania din perioada post-criza

Piata imobiliara din Romania continua sa creasca in 2020 pe toate segmentele, insa intr-un ritm ceva mai lent comparativ cu evolutia din ultimii ani, estimeaza consultantii Colliers International. Segmentul imobiliar ofera in continuare oportunitati de investitii, in special celor care se pot adapta la o lichiditate mai redusa, in conditiile in care exista potential pentru venituri constante pe termen lung si pentru cresterea valorii capitalului investit. Anul trecut, constructiile si tranzactiile imobiliare au avut o contributie de aproape un punct procentual la cresterea economica de 4% a Romaniei, inregistrata in primele trei trimestre. Totusi, reducerea ritmului de crestere economica in 2020 va influenta si evolutia pietei imobiliare, chiar daca performanta economica a Romaniei va fi mai buna decat in majoritatea tarilor din UE.

Romania va continua sa fie una dintre economiile europene cu potential de crestere ridicat, chiar daca ritmul va incetini. Implementarea unor reforme structurale majore in domenii precum mobilitatea fortei de munca sau educatie ar debloca un potential de crestere suplimentara, cu un efort destul de mic, potrivit consultantilor Colliers International. 

Cum vor afecta evolutiile externe piata locala? Dincolo de evolutiile interne, exista schimbari pe plan extern, cum ar fi Brexit-ul, noile politici economice si comerciale ale Statelor Unite, tensiunile geopolitice in crestere, incertitudinile din zona euro sau incetinirea economiei Chinei. Insa, contextul extern va avea un impact neutru asupra cresterii economice estimate pentru Romania in 2020, potrivit consultantilor Colliers International.

2020 se contureaza a fi cel mai bun an pentru investitiile imobiliare din Romania din perioada post-criza. Exista deja tranzactii in valoare de peste 600 de milioane de euro cu proiecte de birouri care ar putea fi finalizate in curand, inclusiv tranzactia de 300 de milioane de euro din portofoliul Nepi Rockcastle, semnata deja, dar nefinalizata in 2019. In acelasi timp, segmentele industrial si de retail au evolutii pozitive, dar exista limitari la nivel de oferta. Referitor la tendinte, consultantii Colliers International estimeaza consolidarea subsegmentelor de piata, de la cladirile de birouri clasa A, catre abordari cu valoare adaugata si reconversii ale cladirilor existente. Investitiile in spatiile imobiliare comerciale din Romania au ajuns la un grad de maturitate crescut, iar in prezent, principalii diferentiatori tin de calitate, atat in sectorul industrial, unde concurenta este destul de mare, cat si in cazul cladirilor de birouri, unde tot mai multi investitori sunt interesati de obtinerea certificarilor "verzi".

Bucurestiul incepe sa devina o piata a chiriasilor de cladiri de birouri, tendinta mult mai vizibila in 2020, rata de neocupare fiind estimata la 12-13%. Dezvoltatorii vor livra circa 700.000 de metri patrati de spatii de birouri in urmatorii doi ani, reprezentand aproape un sfert din stocul actual. Cresterea costurilor de constructie - o noutate pentru piata din Romania - la care se adauga si cresterea costurilor cu amenajarea spatiilor (cu aproximativ 25-30%), influenteaza deciziile de relocare ale companiilor, apreciaza consultantii Colliers International.

2020 prefigureaza cresteri si pe segmentul spatiilor industriale si logistice, in contextul in care stocul de circa 4,6 milioane de metri patrati de spatii logistice si industriale moderne din tara este la jumatate fata de cel din Cehia si de patru ori mai mic decat cel din Polonia. Aproximativ 500.000 de metri patrati de noi spatii pentru depozitare ar putea fi gata, acestea fiind construite de dezvoltatori care pana nu demult erau mai activi in segmentul rezidential sau de birouri. Asta inseamna ca Romania va atinge pragul de 5 milioane de metri patrati de spatii moderne de depozitare in 2020.

Centre comerciale in zone consacrate de birouri vor continua sa se dezvolte pe fondul unui consum mai sanatos. Proprietarii centrelor comerciale vor continua sa se concentreze pe imbunatatirea experientei clientilor, cu un accent special pe partea de agrement. Dezvoltatorii vor cauta sinergii: noile mall-uri, de exemplu, se vor construi in zone consacrate de birouri sau vor avea propriile componente de birou sau rezidential atasate. Inclusiv aparitia spatiilor de birouri partajate in centrele comerciale este o optiune atractiva. In ceea ce priveste segmentul de retail, va continua expansiunea in orasele mici si mijlocii, unde exista deficit de spatii moderne de retail.

Anul 2019 a fost un an record pentru numarul de noi unitati rezidentiale de pe piata, insa este putin probabil ca trendul sa se mentina si anul acesta. Exista semne ca lucrarile de constructie incetinesc spre sfarsitul anului. Dar atata timp cat economia are o evolutie ascendenta, consultantii Colliers International se asteapta ca preturile sa creasca moderat comparativ cu anul precedent, insa sub ritmul de crestere a salariilor.

Pe piata terenurilor, vom asista la temperarea cererii. Portofoliul de proiecte in plan si in stadii avansate nu este la fel de generos ca in anii precedenti si nu se prefigureaza, la acest moment,  anunturi pentru noi proiecte de anvergura. In general, 2020 va fi un an echilibrat, dar este putin probabil sa rivalizeze cu volumele tranzactiilor din perioada 2017-2019.

Nu in ultimul rand, tot mai multi romani stabiliti in strainatate se gandesc sa se intoarca acasa. In acest context, balanta migrarii ar putea sa inceapa sa se echilibreze, estimeaza consultantii Colliers International. O alta tendinta pozitiva este aceea ca marile orase regionale din Romania se afla inca pe o cale de convergenta rapida. Dincolo de anul 2020, urmatorii trei ani post-electorali reprezinta o oportunitate relativ unica pentru promovarea reformelor structurale, de la imbunatatirea sistemelor de sanatate si educatie si pana la realizarea unor progrese majore privind infrastructura, apreciaza consultantii Colliers International.

Despre Colliers International

Colliers International Group Inc. (NASDAQ: CIGI) (TSX: CIGI) este unul dintre liderii globali in domeniul consultantei imobiliare si al managementului investitiilor. Cu operatiuni in 68 de tari, cei 14.000 specialisti intreprinzatori lucreaza impreuna pentru a oferi consultanta si servicii de specialitate pentru a maximiza valoarea proprietatii pentru chiriasi, proprietari si investitori. Timp de peste 20 de ani, echipa noastra experimentata de management, care detine peste 40% din capitalul nostru, a oferit actionarilor cele mai mari randamente anualizate din industrie. In 2018, veniturile corporate au fost de 2,8 miliarde de dolari (3,3 miliarde de dolari inclusiv afiliatii), cu active gestionate de peste 26 miliarde de dolari. Pentru mai multe detalii despre Colliers International puteti accesa Colliers.com sau ne puteti urmari pe Facebook, LinkedIn, Instagram si Twitter(@Colliers_EMEA).

Descarca :

Autori

foto
COLLIERS INTERNATIONAL SRL