loader

Piata globala de fuziuni si achizitii se apropie de un nivel record la jumatatea lui 2014

Valoarea globala a tranzactiilor a inregistrat in primul semestru 2014 o crestere de 50% fata de primul semestru din 2013 si cel mai inalt nivel de la boom-ul din 2007.

Valoarea fuziunilor si achizitiilor derulate in prima jumatate a lui 2014 a atins 1,7 trilioane USD, marcand cel mai inalt nivel dupa boom-ul de dinainte de criza financiara globala. Prin contrast, nivelul de activitate ramane scazut, iar volumele constante ale tranzactiilor demonstreaza tendinta pentru tranzactii mai putine dar mai mari, conform unei analize a EY.

 

Se estimeaza o continuare a acestei tendinte, incurajata de conditiile de piata favorabile, ceea ce inseamna ca urmatoarele 6 pana la 12 luni raman o fereastra de oportunitate pentru tranzactii de natura transformativa. Fundamentele pentru tranzactii raman solide: evaluarile ridicate ale actiunilor, ratele scazute de dobanda si creditele ieftine, precum si volumele mari de bani gheata care creeaza un mediu extrem de favorabil incheierii de tranzactii.

 

Sentimentul investitorilor fata de strategiile curajoase de achizitii este, de asemenea, pozitiv, pe masura ce acestia continua sa fie atrasi de active cu proprietate intelectuala si de branduri de calitate, si urmaresc sa-si creasca afacerile chiar intr-un mediu de business mai putin favorabil. Iar aceste premise vor impulsiona, pe mai departe, tranzactiile cu valoare ridicata.

 

Dar aceste conditii ideale pentru tranzactiile de natura transformativa nu se vor prelungi prea mult. Ratele dobanzii vor creste, evaluarile actiunilor vor suferi modificari, iar competitia pentru active de inalta calitate va deveni mai intensa, fondurile de private equity devenind tot mai active in acest mix. Companiile de top vor cauta sa realizeze fuziuni si achizitii strategice inainte de schimbarea actualului climat al tranzactiilor, astfel ca ne putem astepta in continuare la incheierea unor achizitii si mai mari.

 

Evolutia pietei de fuziuni si achizitii in 2014


Cresterea cu 50% a valorii tranzactiilor in prima jumatate a lui 2014 comparativ cu prima jumatate a lui 2013 a fost sustinuta de o crestere cu 35% a numarului de tranzactii de peste 1 miliard USD, pe masura ce companiile s-au angajat in tranzactii tot mai indraznete. Volumele globale ale tranzactiilor au ramas constante dupa mai multi ani de scaderi. Cu toate acestea, cresterile modeste recente ale volumelor tranzactiilor de pe piata americana (cu 7,5% mai mari in trimestrul al doilea) ar putea indica o viitoare revenire a volumelor tranzactiilor la nivel global.

 

"Valoarea si nu volumul tranzactiilor a generat titluri de prima pagina in 2014. Timp de multi ani piata de fuziuni si achizitii a fost marcata de o stare de deprimare, iar in 2014 companiile au optat mai degraba pentru calitate in loc de cantitate atunci cand s-au angajat intr-o tranzactie", a adaugat Pip McCrostie, Global Vice Chair, Transaction Advisory Services, EY.

 

Pietele mature au dominat piata de fuziuni si achizitii


Pietele mature au fost cele mai active pe piata de fuziuni si achizitii in prima jumatate a lui 2014. In termeni de valori ale tranzactiilor, primele cinci tari atractive din punct de vedere al activelor au fost: Statele Unite, Marea Britanie, Franta, Olanda si Australia. In ceea ce priveste tarile cu cele mai multe companii care au facut achizitii, pe primele cinci locuri s-au situat: Statele Unite, Canada, Elvetia, Marea Britanie si China.

 

Din punct de vedere al volumului tranzactiilor, tot pietele mature au derulat cele mai multe tranzactii. Primele cinci tari vizate din punct de vedere al activelor au fost: Statele Unite, Marea Britanie, Germania, Canada si Australia. Primele cinci tari care au realizat cele mai multe achizitii au fost: Statele Unite, Marea Britanie, Canada, Japonia si Franta.

 

Pe masura ce cresterea economica – desi modesta – incepe sa se faca simtita in pietele mature, companiile privesc aceste economii ca pe niste optiuni mai putin riscante pentru investitii si crestere. Pietele emergente cu cresteri mari si pietele de granita vor fi intotdeauna atragatoare in termeni de investitii, dar cresterile sigure desi modeste atrag cele mai multe investitii pe masura ce economia globala trece intr-o noua faza de dezvoltare.

 

 

 

Tehnologia si telecomunicatiile – cele mai atractive sectoare


Valoarea tranzactiilor din sectorul telecomunicatiilor s-a dublat in prima jumatate a lui 2014, inregistrand o crestere de 233% in aceasta perioada. Alte sectoare cu cresteri mari ale valorii tranzactiilor au fost: industria aerospatiala si de aparare (+186%); sectorul produselor industriale diversificate (+136%); media si divertisment (+118%); asset management (+110%) si life sciences (+77%).

 

In termeni de volume, tehnologia a fost singurul sector care a inregistrat cresteri mai mari de o cifra, cu o rata de crestere a tranzactiilor de 12,5% in prima jumatate a anului 2014. Sectoarele cu cele mai mari scaderi ale volumelor tranzactiilor au fost cel aerospatial si aparare, si cel auto (ambele cu – 14%), life sciences (-13%), domeniul bancar si al pietelor de capital (-11%).

 

Telecomunicatiile, care au inregistrat cea mai mare crestere in termeni de valoare, au avut parte de o scadere de 9% in termeni de volum in acest an, fapt care evidentiaza tendinta clara legata de tranzactii mai putine, dar mai mari.

 

Privind in perspectiva: concentrarea pe valoare si nu pe volum, pe calitate si nu pe cantitate


Primul semestru al anului 2014 este al patrulea cel mai bun semestru in privinta valorii tranzactiilor – devansat doar de primele semestre din 2007, 2006 si 2000.

 

McCrostie concluzioneaza: "Primele sase luni ale acestui an reprezinta un ecou al anilor de boom de pe piata fuziunilor si achizitiilor, din punct de vedere al dimensiunii si valorii tranzactiilor. Cu toate acestea, trebuie sa privim spre viitor, iar orice comparatie cu situatia pietei din trecut, din anii de crestere exploziva economica, ar putea duce la concluzii eronate. In ciuda valorilor mari ale tranzactiilor din 2014, nu traversam o perioada efervescenta din punct de vedere al volumului de activitate – suntem departe de aceasta situatie."

 

“In prima jumatate a anului 2014, piata de M&A din Romania a reactionat pozitiv la semnalele primite de afara, iar perceptia generala a fost cea a unei piete active, care isi recastiga atractivitatea in ochii investitorilor,” a declarat Mihai Pop, Manager, Servicii de asistenta in tranzactii, EY Romania.

 

“In Romania, in primele 6 luni, piata s-a caracterizat printr-un volum al tranzactiilor mai mare, valoarea acestora ramanand in zona mica spre medie, insa perspectivele pentru urmatoarele 12-18 luni sunt ca valoarea medie sa creasca, in baza unor tranzactii transnationale, precum vanzarea unor active a Lafarge-Holcim sau vanzarea companiilor de distributie si furnizare ale Enel”, a continuat Mihai Pop.

 

Mihai Pop a concluzionat: „In prima jumatate a anului 2014, in Romania, s-au inchis 21 de tranzactii semnificative, conform Mergermarket.com, in sectoare care si-au continuat efervescenta: servicii financiare, sectorul alimentar, tehnologie, cat si in unele sectoare care se restructureaza inaintea unui nou ciclu de crestere: bricolaj si materiale de constructii. O mentiune speciala trebuie acordata sectorului imobiliar, unde s-a materializat un nou val de interes pentru proprietati cu potential ridicat.”
 

Autori

foto
ERNST & YOUNG SRL