loader
Orange Romania se implica in 6 proiecte de inovatie Horizon Europe ce vor contribui la dezvoltarea sustenabila a 5G si vor deschide drumul spre 6G

Orange Romania se implica in 6 proiecte de inovatie Horizon Europe ce vor contribui la dezvoltarea sustenabila a 5G si vor deschide drumul spre 6G

Horizon Europe este un ambitios program de cercetare si inovare finantat de Uniunea Europeana, derulat in perioada 2021-2027

Orange Romania face pasi importanti pentru standardizarea la nivel global a tehnologiei 5G, dezvoltarea sustenabila a retelelor mobile, asigurarea securitatii cibernetice si definirea viitoarelor generatii de retele 6G, prin  implicarea in 6 proiecte de cercetare in cadrul Horizon Europe. Horizon Europe este un ambitios program de cercetare si inovare finantat de Uniunea Europeana, derulat in perioada 2021-2027. Acesta adreseaza schimbarile climatice si isi propune sa contribuie la atingerea obiectivelor de dezvoltare durabila ale ONU, dar si sa stimuleze cresterea economica si competitivitatea la nivelul UE.

Participarea Orange in proiectele Horizon Europe si dezvoltarea noilor tehnologii de comunicatii nu ar fi fost posibile fara resursele oferite de Orange 5G Lab, un hub in care mediul academic, startup-urile si companiile pot sa inoveze si sa testeze solutiile bazate pe tehnologia 5G. 5G Lab face parte dintr-o initiativa internationala a Orange care isi propune sa sprijine actorii economici si cercetatorii in descoperirea utilitatii si a oportunitatilor aduse de 5G in dezvoltarea solutiilor care vor face diferenta intr-o economie digitala. Astfel, cu ajutorul resurselor din Orange 5G Lab, dar si a specialistilor din mediul academic si cel privat, in Romania vor fi realizate in urmatorii 5 ani mai multe studii de caz si experimente pentru cele 6 proiecte:

  • 6Green - obiectivul proiectului este sa dezvolte un ecosistem inovator ce inglobeaza infrastructura de comunicatii 5G/6G si aplicatiile sustinute de acestea intr-un mod sustenabil, ce va permite reducerea amprentei de CO2 de pana la 10 ori fata de tehnologiile folosite in prezent. Eficienta energetica va fi atinsa prin utilizarea noilor tehnologii radio care optimizeaza puterea de transmisie si directia undei radio in functie de pozitia utilizatorilor. Totodata, foloseste solutii software capabile sa scaleze in mod autonom resursele de calcul si radio in functie de gradul de incarcare a retelei.
  • TrialsNet - este un proiect format dintr-un consortiu international la care Orange Romania colaboreaza in parteneriat cu Universitatea Tehnica “Gheorghe Asachi” din Iasi. Proiectul va realiza teste la scara larga bazate pe tehnologia 5G si nu numai, care vor fi esentiale pentru tranzitia catre urmatoarea generatie de retele mobile. Testele din acest proiect vizeaza 3 directii: 1. infrastructura, transport, securitate si siguranta; 2. eHealth si situatii de urgenta; 3. cultura, turism si divertisment. In cadrul TrialsNet vor fi realizate 13 studii de caz care vor acoperi cele 3 domenii de cercetare. Doua studii de caz vor fi realizate in Romania, la Iasi, si vizeaza dezvoltarea de solutii de gestionare inteligenta a spatiilor aglomerate (Smart Crowd Monitoring), dar si solutii inteligente de management al traficului. In cadrul acestui proiect, Orange va furniza infrastructura de conectivitate 5G si Wi-Fi necesara prin intermediul resurselor disponibile in 5G Lab, dar si infrastructura de calcul in care toate fluxurile video si datele senzorilor vor fi ingerate, procesate si analizate in timp real.
  • Androit6G –isi propune sa pregateasca tranzitia de la retelele 5G la cele 6G, prin regandirea modului de proiectare a retelelor mobile pentru a raspunde cerintelor pe care aplicatiile inovatoare din viitor le vor impune. Proiectul are ca obiectiv realizarea a 3 studii de caz: 1. Immersive Extended Reality (XR); 2. IoT industrial (IIoT); 3. Roboti colaborativi (coboti) in domeniul constructiilor. In Romania, primul studiu de caz realizat va fi cel de IoT industrial care va folosi comunicatiile terestre 6G impreuna cu tehnologiile prin satelit. Al doilea studiu de caz va simula un scenariu de constructie automatizata in care roboti si drone trebuie sa isi coordoneze miscarile, pentru indeplinirea unor sarcini comune intalnite pe santierele de constructii.
  • RIGOUROUS – adreseaza riscurile majore de securitate cibernetica care vor ameninta dispozitivele, infrastructura de calcul si urmatoarea generatie de servicii bazate pe retelele 5G si 6G. RIGOUROUS va raspunde acestor provocari prin introducerea de servicii inteligente care folosesc mecanisme de invatare automata (ML) si AI pentru a reactiona dinamic la amenintarile ce vor aparea la toate nivelurile infrastructurii de retea. In acest proiect, Orange va realiza un studiu de caz ce vizeaza protectia serviciilor ce folosesc 6G impotriva amenintarilor cibernetice. Testul va fi realizat in laboratorul 5G Orange folosind infrastructura virtualizata Open RAN 5G SA si functionalitati de tipul Edge Computing.
  • DYNABIC – are ca obiectiv sa sporeasca rezilienta si sa asigure continuarea activitatii operatorilor de servicii esentiale si a operatorilor de infrastructuri critice din Europa, in fata unor amenintari cibernetice avansate. Platforma DYNABIC va oferi un set de obiective specifice pentru gestionarea si managementul riscurilor sistemelor critice prin adaptarea dinamica a sistemului, a raspunsurilor umane si a proceselor din organizatii. Acest lucru va permite operatorilor de servicii esentiale, precum cele din sectorul telecom, sa evalueze si sa reduca in timp real riscurile de continuitate a activitatii in caz de dezastre si atacuri complexe, fizice si cibernetice asupra infrastructurilor protejate. Aportul Romaniei la acest proiect se va realiza prin intermediul Orange Romania, a Universitatii Bucuresti si a DNSC (Directoratul National de Securitate Cibernetica) care fac parte din consortiul acestui proiect.
  • EU-CIP - va dezvolta o noua retea paneuropeana de cunostinte si bune practici pentru infrastructurile informatice critice, care va permite forurilor legislative sa creeze legi bazate pe date si dovezi, pentru a sustine inovatia si operatorii de infrastructuri critice. In aceasta directie, a fost infiintat Clusterul European pentru Securizarea Infrastructurilor Critice (ECSCI) care reuneste 22 de proiecte. Orange Romania face parte din EU-CIP in calitate de operator de infrastructuri critice si va lucra in cadrul clusterului ECSCI pentru a genera si valida bune practici privind rezilienta infrastructurilor de telecomunicatii, gestionarea riscurilor si adaptarea la amenintari complexe, precum si dezvoltarea de mijloace inovatoare de reducere a amenintarilor cibernetice si fizice.

Implicarea Orange in aceste proiecte face parte din strategia pe termen lung a companiei si angajamentul acesteia pe care il are in Romania de a oferi clientilor acces facil la cele mai noi tehnologii, de a contribui in mod activ la digitalizarea tarii si de a dezvolta mediul de business si economia romaneasca. La aceasta initiativa se adauga investitiile anuale pe care Orange Romania le face in infrastructura de retea, dar si cele 264,6 milioane € pe care le investeste in achizitia drepturilor de a utiliza frecventele de 700 MHz, 1500 MHz si 3400-3800 MHz. Toate aceste investitii se traduc prin servicii de calitate, iar in prezent, Orange este cea mai rapida retea de fibra si mobil 5G din Romania, ce ofera acoperire 5G in 25 de orase de pe intreg teritoriul tarii.

„Este posibil ca proiectele despre care vorbim astazi sa para a fi dintr-un viitor indepartat, insa, daca privim numai la ultimele doua decade, tehnologia avanseaza de la un an la altul extrem de rapid. Conform calendarului 6G-IA (6G Smart Networks and Services Industry Association), primele retele 6G comerciale se vor lansa incepand cu 2028, dar pasii pe care trebuie sa ii facem pentru definirea si standardizarea acestor retele trebuie facuti inca de pe acum. Vorbim despre tehnologii care vor revolutiona fiecare aspect al vietii de zi cu zi, vor crea noi procese de business pe care nici nu le imaginam in prezent si vor contribui la reducerea amprentei de carbon asociata operarii retelelor mobile.

Mai important insa, este faptul ca Romania, prin intermediul mediului academic si al companiilor de tehnologie implicate, se afla in prima linie a inovatiei, iar romanii vor fi printre primii care se vor bucura de retelele viitorului si de servicii digitale imbunatatite” a declarat Cristian Patachia-Sultanoiu, Development & Innovation Manager Orange Romania.

Autori

foto
ORANGE ROMANIA SA