loader
Grupurile fiscale din Romania se pregatesc pentru declararea efectiva a impozitului pe profit consolidat. Ce pasi urmeaza

Grupurile fiscale din Romania se pregatesc pentru declararea efectiva a impozitului pe profit consolidat. Ce pasi urmeaza

Autori: Diana Rosu, Director, PwC Romania, Teodora Marinescu, Consultant senior, PwC Romania

Cu cateva luni inainte de indeplinirea termenului de declarare a impozitului pe profit pentru anul fiscal 2022, ANAF a publicat ordinul pentru aprobarea formularului 101 aferent grupului fiscal si pentru actualizarea formularului 101 individual. Este vorba despre Ordinul Presedintelui ANAF nr. 310 pentru aprobarea modelului si continutului formularului 101 Grup fiscal „Declaratie consolidata privind impozitul pe profit determinat de grupul fiscal”, precum si pentru modificarea si completarea OPANAF nr. 3.386/2016 pentru aprobarea modelului si continutului formularelor 101 „Declaratie privind impozitul pe profit”.

Ordinul urmeaza sa fie aplicat pentru declararea impozitului pe profit datorat de companiile care au optat pentru infiintarea unui grup fiscal incepand cu anul 2022.

Ce se modifica?

Noutatea este introducerea unui formular destinat companiilor care aplica sistemul de consolidare fiscala in domeniul impozitului pe profit conform prevederilor Capitolului IV^1 ”Reguli privind consolidarea fiscala in domeniul impozitului pe profit” din Codul fiscal. Prevederile actuale ale Codului fiscal stabilesc ca liderul grupului este singura persoana obligata sa depuna declaratia fiscala in numele grupului si a tuturor membrilor sai, insa lipsea instrumentul de declarare.

Ce au de facut membrii grupului fiscal in acest caz?

Instructiunile prezentate in anexa nr. 2 la ordin vin cu o serie de lamuriri in ceea ce priveste obligatiile declarative ale persoanei juridice responsabile (liderul grupului) si  membrilor pasivi ai grupului fiscal, astfel:

● Fiecare membru al grupului fiscal completeaza formularul 101 individual si il transmite semnat electronic catre liderul grupului;

● Liderul grupului completeaza formularul 101 aferent grupului fiscal prin insumarea algebrica a rezultatelor fiscale determinate in mod individual de fiecare membru prin formularul 101 individual;

● Liderul grupului transmite prin mijloace electronice formularul 101 Grup fiscal catre organul fiscal competent de care apartine acesta, impreuna cu formularele 101 intocmite in mod individual de catre membrii grupului.

Ordinul nu ofera multe lamuriri esentiale, din punctul nostru de vedere - unele de natura formala, altele de natura substantiala, de exemplu daca liderul insusi, in calitate de membru,  este obligat sa intocmeasca si sa depuna si un formular 101 individual ca membrii pasivi sau doar declaratia consolidata, cum se depune tehnic o arhiva de declaratii (ca in cazul bilantului?), cum se imparte impozitul pe profit intre membrii grupului si, mai exact, ce primeste membrul care “cedeaza” celorlalti membri pierderea sa fiscala cu care acestia isi reduc profitul impozabil, daca se va ajunge la o dubla  utilizare sau nu a aceleiasi pierderi fiscale (in declaratia fiscala consolidata si in declaratia fiscala individuala din anul in care cel care acum isi cedeaza pierderea va avea profit fiscal) etc.

Cum trebuie privita si tratata pierderea fiscala?

ANAF imparte pierderea fiscala in doua etape: inainte de infiintarea grupului fiscal (IGF) si dupa infiintarea grupului fiscal (DGF) si se trateaza diferit, tinandu-se cont de tipul ei. Acest aspect reprezinta o clarificare expresa de ajutor, care nu reiese ca atare din textul actual al Codului fiscal:

● Pierderea fiscala obtinuta de un membru al grupului IGF poate fi inclusa doar in formularul 101 individual (nu si in cel consolidat);

● Pierderea fiscala obtinuta de un membru al grupului DGF se include in ambele formulare (reduce si profitul grupului, nu doar al companiei care are pierderea).

Cum se declara impozitul pe profit in timpul anului?

Ordinul publicat de ANAF, desi include in formularul 101 si impozitul trimestrial, nu face referire la formularul prin care se va declara impozitul pe profit trimestrial de catre grup (formularul 100 consolidat).

In prezent, formularul 100 ”Declaratie privind obligatiile de plata la bugetul de stat” este utilizat de catre contribuabili pentru a declara trimestrial impozitul pe profit, ceea ce ne duce cu gandul ca trebuie sa vedem cat mai repede noi propuneri legislative privind si formularul 100.

Autori

foto
PRICEWATERHOUSECOOPERS SERVICII SRL