loader
Studiu Deloitte: in ciuda temerilor legate de inflatie, a problemelor de pe lanturile de aprovizionare si a cresterii costurilor, increderea in evolutia economiei creste usor

Studiu Deloitte: in ciuda temerilor legate de inflatie, a problemelor de pe lanturile de aprovizionare si a cresterii costurilor, increderea in evolutia economiei creste usor

Desi riscuri precum inflatia, problemele de pe lanturile de aprovizionare si costurile tot mai mari cu energia, cu materia prima si cu forta de munca afecteaza in continuare companiile, Europa Centrala se afla intr-o situatie suficient de buna incat sa faca fata acestor provocari

Increderea in economie creste usor, tinand cont de faptul ca 79% dintre participantii la studiul Deloitte Private Equity (PE) Confidence Survey se asteapta la o inrautatire a climatului economic in urmatoarele luni, in scadere de la 86% in vara anului 2022. Desi riscuri precum inflatia, problemele de pe lanturile de aprovizionare si costurile tot mai mari cu energia, cu materia prima si cu forta de munca afecteaza in continuare companiile, Europa Centrala se afla intr-o situatie suficient de buna incat sa faca fata acestor provocari, datorita ritmului sau de crestere economica si rezilientei sale istorice in perioade turbulente, subliniaza studiul. Europa Centrala a continuat sa inregistreze unele dintre cele mai mari cresteri ale PIB-ului din tarile dezvoltate, inclusiv in perioade dificile, cum ar fi imediat dupa criza financiara globala si dupa COVID-19, rezilienta care poate fi partial explicata prin gradul scazut de indatorare, in contextul in care, in tarile din Europa Centrala, ponderea datoriei publice in PIB este estimata la 58% in 2022, fata de 95%, cat este in zona euro, mai subliniaza studiul.

Scaderea abrupta din ultimele 18 luni a indicelui de incredere a firmelor de capital privat din Europa Centrala, care a coborat de la 149 in iunie 2021 la 58 in iunie 2022 (al doilea cel mai scazut nivel din istorie, dupa cel inregistrat in timpul crizei financiare globale), pare sa se fi oprit, acesta inregistrand o usoara crestere pana la 67, evolutie ce reflecta o imbunatatire a optimismului.

Atenuarea atator socuri a fost o sarcina dificila pentru intreaga piata, iar investitorii nu fac exceptie. Insa studiul nostru arata ca reactia lor initiala, caracterizata prin suspendarea temporara a investitiilor si printr-o atitudine extrem de prudenta, a fost urmata de o revenire destul de rapida a sentimentului de incredere. Acum, jucatorii de private equity din Europa Centrala sunt si mai experimentati, dupa ce au trecut prin criza financiara globala, prin pandemie si prin efectele razboiului, iar echipele lor de management stiu cum sa treaca peste perioade de schimbari majore si peste obstacole. La randul lor, companiile au invatat sa reziste si chiar sa continue sa se dezvolte in perioade dificile, iar firmele de capital privat se afla intr-o pozitie ideala pentru a le sprijini”, a declarat Radu Dumitrescu, Partener Coordonator Consultanta Financiara, Deloitte Romania.

Peste 80% dintre respondenti cred ca 2023 va fi un an bun pentru investitii, iar increderea in eficienta financiara a investitiilor a crescut, conform unei treimi dintre participantii la studiu, de la doar 8% in vara anului 2022. Un aspect pozitiv este si reducerea la aproape jumatate a celor care se asteapta la un declin al castigurilor de pe urma investitiilor, de la 27% in vara, la doar 14% acum.

In ciuda contextului nefavorabil, majoritatea proceselor de vanzare (57%) isi continua cursul, dar 40% dintre participantii la studiu au amanat tranzactiile de vanzare pe care le aveau in plan, deoarece evaluarile au fost afectate, si vor astepta un moment mai potrivit pentru a le relua.

Asteptarile vanzatorilor privind preturile sunt in scadere, afirma aproape jumatate dintre respondenti (45%), care considera ca preturile au scazut in a doua jumatate a anului 2022, iar aproape doua treimi (64%) se asteapta ca acestea sa continue sa scada in prima jumatate a lui 2023. Studiul indica faptul ca este posibil sa intram intr-o faza in care piata este dominata de cumparatori, deoarece asteptarile firmelor de private equity privind tranzactiile de cumparare si cele de vanzare inclina in favoarea celor de cumparare (60%), pe fondul scaderii preturilor, care incurajeaza firmele de profil sa investeasca in active pe care le urmaresc de mai mult timp si care acum au preturi mai bune. Pe de alta parte, doar 5% dintre firmele de PE intentioneaza sa se concentreze pe iesirea din anumite companii in care au investit, al doilea cel mai scazut nivel din ultimul deceniu (dupa 3%, in aprilie 2012).

Companiile lideri de piata vor continua sa fie cele mai atractive in contextul actual dominat de incertitudine, sunt de parere peste jumatate dintre respondenti (53%), deoarece cumparatorii cauta de obicei stabilitate in perioade caracterizare de un climat nefavorabil, iar companiile mature au fluxuri de numerar solide, explica studiul. Dupa cinci ani in care start-up-urile au fost considerate atractive pentru investitorii de PE, ajungand la un nivel maxim de 15% in iarna anului 2021, acestea si-au pierdut popularitatea in 2022, dupa evaluarile unor companii de tehnologie, inclusiv ale unor unicorni, insa acum par sa isi recapete o parte din terenul pierdut, ajungand la 10%.

Desi inflatia si criza energetica pot exercita presiuni asupra unor decizii legate de ESG (environmental, social, governance), studiul indica faptul ca tot mai multe firme de private equity din Europa Centrala implementeaza masuri legate de ESG. Astfel, peste o cincime dintre acestea au luat masuri concrete pentru a-si atinge angajamentele de reducere a amprentei de carbon, iar alte doua cincimi incep sa dezvolte astfel de obiective. In plus, majoritatea participantilor la studiu vad acum ESG ca pe un element care aduce beneficii companiilor din portofoliile lor, o schimbare majora fata de vara anului 2022. De asemenea, 47% dintre respondenti au implementat o politica de investitii care include in mod specific factori ESG, iar 19% au planuri concrete legate de ESG pentru perioada post-achizitie.

Europa Centrala va ramane, cel mai probabil, un piata de dimensiune medie, in ciuda faptului ca e posibil ca valoarea tranzactiilor sa scada, potrivit raspunsurilor a 38% dintre participantii la studiu (a doua cea mai mare pondere din ultimul deceniu a respondentilor care se asteapta la o scadere, dupa iunie 2020, cand a fost de 43%).

Deloitte Central Europe Private Equity Confidence Survey analizeaza evolutia pietei de private equity incepand din 2003, de doua ori pe an.

Deloitte furnizeaza la nivel global servicii de audit, consultanta fiscala si juridica, consultanta, consultanta financiara si managementul riscului catre aproximativ 90% din companiile prezente in topul Fortune Global 500® si catre mii de companii din sectorul privat. Expertii firmei contribuie la atingerea unor rezultate masurabile si de durata, care ajuta la consolidarea increderii in pietele de capital, care permit companiilor sa se transforme, sa prospere si sa deschida calea catre o economie mai puternica, catre o societate mai echitabila si o lume sustenabila. Cu o istorie de peste 175 de ani, Deloitte acopera peste 150 de tari si teritorii. Obiectivul sau este sa creeze un impact vizibil in societate cu ajutorul celor aproximativ 415.000 de profesionisti la nivel mondial.

Deloitte Romania este una dintre cele mai mari firme de servicii profesionale din tara noastra si ofera, in cooperare cu Reff & Asociatii | Deloitte Legal, servicii de audit, de consultanta fiscala, servicii juridice, de consultanta si managementul riscului, consultanta financiara, solutii de servicii si consultanta in tehnologie, precum si alte servicii adiacente, prin intermediul a peste 3.000 de profesionisti.

Pentru a afla mai multe despre reteaua globala a firmelor membre, va rugam sa accesati www.deloitte.com/ro/despre.

Autori

foto
DELOITTE CONSULTANTA SRL