loader

OCDE a emis un raport referitor la Actiunea 1 a Planului de actiune BEPS privind provocarile fiscale generate de economia digitala

La data de 16 septembrie 2014, OCDE a emis raportul final privind provocarile fiscale generate de economia digitala (Actiunea 1) in legatura cu Planul de actiune BEPS

Raportul intitulat „Abordarea provocarilor fiscale in contextul economiei digitale, Actiunea 1: Documente pe anul 2014” (Raportul privind economia digitala sau Raportul) urmareste in linii mari versiunea preliminara supusa discutiilor privind economia digitala emisa de OCDE la data de 24 martie 2014 (Versiunea preliminara supusa discutiilor).


Descriere generala
Similar versiunii preliminare, Raportul nu recomanda masuri specifice de abordare a economiei digitale.


Astfel, Raportul continua sa sustina ca elaborarea unor reglementari special concepute pentru economia digitala nu ar fi posibila. In acelasi timp, Raportul identifica acele caracteristici cheie ale ”noilor” modele economice din cadrul economiei digitale care ar putea accentua riscurile BEPS, precum si problemele fiscale generale privind impozitele directe si indirecte pe care le presupune economia digitala. Raportul concluzioneaza ca riscurile BEPS si problemele fiscale aferente trebuie avute in vedere si abordate prin intermediul celorlalte arii de interes tratate in cuprinsul proiectului BEPS.


Pe langa materialul cuprins in Versiunea preliminara supusa discutiilor, Raportul include un nou capitol care trateaza principiile fiscale fundamentale si reexamineaza o parte din abordarile propuse pentru solutionarea problemelor de natura fiscala in contextul economiei digitale.


Acesta include de asemenea o Anexa noua care prevede patru structuri tipice de planificare fiscala in cadrul modelelor economice integrate.


Mai concret, Raportul (i) reitereaza ca exceptiile de la crearea sediilor permanente pentru activitatile premergatoare si auxiliare nu trebuie se aplice in cazul activitatilor principale; (ii) pune in discutie modul de abordare a structurilor de planificare fiscala de catre companiile care desfasoara activitati scutite de TVA; (iii) abordeaza importanta datelor si impactul acestora asupra preturilor de transfer; si (iv) identifica nevoia de a adapta regulile privind companiile straine controlate (eng. CFC rules).


Pe masura ce recomandarile privind celelalte puncte de actiune sunt finalizate, OCDE va examina modul in care rezultatele afecteaza aspectele identificate si va evalua optiunile pentru a le aborda.


Acest demers se va finaliza pana in luna decembrie 2015, urmand ca un raport suplimentar in acest sens sa fie emis in acea perioada.


Reflectand interdependenta clara existenta intre diferitele elemente ale Planului de actiune BEPS, OCDE isi va continua demersurile privind aspectele fiscale in contextul economiei digitale in 2015.


Totusi, data fiind redresarea economica moderata la nivel global si intentia anumitor jurisdictii de a intreprinde actiuni imediate pentru sporirea veniturilor fiscale, emiterea Raportului si dezbaterile permanente privind aspectele fiscale referitoare la economia digitala ar putea sa accelereze actiunea unilaterala observata pana in prezent.


Pe masura ce OCDE isi continua demersurile, in anii urmatori, statele vor aduce unul cate unul modificari in acest domeniu.


Implicatii
Desi exista in continuare divergente de opinie intre persoanele interesate (de ex. importul de date pentru obtinerea de valoare in scopuri fiscale), Raportul arata ca s-a ajuns la un consens in ceea ce priveste necesitatea intreprinderii de demersuri suplimentare in mai multe arii de interes, inclusiv abordarea problemei sediilor permanente in contextul economiei digitale si a taxelor pe consum pentru tranzactiile desfasurate intre intreprinderi si consumatori finali (eng. business-to-consumer). In perspectiva interactiunii dintre toate ariile de interes cuprinse in Planul de actiune BEPS, OCDE isi va continua demersurile in 2015, si eventual si in anii urmatori, in ceea ce priveste aspectele fiscale in contextul economiei digitale.


Totusi, statele au inceput deja sa ia masuri cu privire la tratamentul fiscal al activitatilor din economia digitala.
 

Autori

foto
ERNST & YOUNG SRL