loader
Norvegia se afla pe prima pozitie in topul tarilor din Net Zero Readiness Index lansat de KPMG

Norvegia se afla pe prima pozitie in topul tarilor din Net Zero Readiness Index lansat de KPMG

Norvegia, natiunea nordica bogata in petrol, a fost clasata pe locul intai in primul index care evalueaza nivelul de pregatire pentru atingerea pragului Net Zero (NZRI) elaborat de KPMG

• Natiunea nordica bogata in petrol, considerata „cea mai pregatita” sa ajunga la Net Zero pana in 2050

• Primul index privind atingerea pragului de Net Zero („NZRI”) creat de KPMG pentru evaluarea nivelului de pregatire al tarilor pentru tranzitia catre obiectivul Net Zero

• Europa de Nord domina topul, cu Marea Britanie si Suedia pe locul doi si trei

• Vulnerabilitatea capacitatii de indeplinire a obiectivelor este un punct slab al ambitiilor globale de atingere a pragului de emisii de carbon Net Zero

Norvegia, natiunea nordica bogata in petrol, a fost clasata pe locul intai in primul index care evalueaza nivelul de pregatire pentru atingerea pragului Net Zero (NZRI) elaborat de KPMG. Raportul compara progresul unei selectii de tari in reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera, care provoaca schimbari climatice, si evalueaza nivelul de pregatire si capacitatea acestora de a atinge Net Zero pana in 2050. Folosind 103 indicatori, recunoscuti ca factori cheie pentru realizarea Net Zero, au fost identificate primele 25 de state ca nivel de performanta, precum si alte 7 “tari de urmarit” din perspectiva demersurilor pentru a atinge statutul Net Zero.

In ciuda faptului ca este unul dintre cei mai mari exportatori de petrol si gaze din lume, Norvegia a ocupat prima pozitie in editia din acest a indexului NZRI, partial datorita investitiilor private si publice in energie regenerabila si transportului electrificat in toata tara. In 2016, parlamentul norvegian a votat pentru actualizarea tintei pentru neutralitatea emisiilor de carbon din 2050 catre 2030. Cu toate acestea, in ciuda pozitiei de top, Norvegia inca se confrunta cu decizii semnificative cu privire la modul in care continua sa abordeze provocarile in tranzitia catre Net Zero.

Marea Britanie, care se pregateste sa gazduiasca in noiembrie 2021 Summitul COP26 privind schimbarile climatice, a ocupat locul al doilea, partial datorita sprijinului la nivelul intregii clase politice si obiectivelor clare sustinute prin lege, care au permis decarbonizarea relativ rapida a sectorului de producere a energiei din tara, in ciuda unor obstacole care inca raman - in special in sectorul energiei termice si al constructiilor de cladiri.

Vecina nordica a Norvegiei, Suedia, s-a clasat pe locul al treilea ca „extrem de ambitioasa” si militeaza international pentru politici climatice, energie verde si tehnologie verde. Urmatorul pas al tarii catre Net Zero este reducerea dependentei sale continue de exporturile si importurile agricole.

Principalele constatari conturate cu prilejul elaborarii acestui index releva urmatoarele aspecte:

• Unele tari evolueaza lent in atingerea pragului Net Zero. Doar 9 dintre tarile incluse, care contribuie cu aproximativ 8% la emisiile globale, au angajamente obligatorii din punct de vedere legal. Pentru a stimula capacitatea de livrare la nivel de sector, aceste obiective trebuie sa fie sustinute de strategii, politici si mecanisme de sprijin solide. In majoritatea jurisdictiilor, pregatirea NZRI la nivel national este reflectata de nivelul de pregatire la nivel sectorial.

• Lipsa capacitatii de atingere a obiectivelor este un punct slab in ambitiile globale Net Zero. Indicele arata ca acele tari cu un obiectiv Net Zero deja stabilit, fie obligatoriu din punct de vedere legal, fie asumat politic, demonstreaza capabilitati mai puternice in toate sectoarele. Raportul arata, de asemenea, o corelatie intre prosperitate si disponibilitatea de a realiza Net Zero, subliniind necesitatea amplificarii sprijinului alocat catre economiile in curs de dezvoltare.

• Datele din toate natiunile analizate arata ca, in timp ce sectorul financiar global ia in considerare din ce in ce mai mult riscul climatic in deciziile lor de investitii si imprumuturi, guvernele au un rol esential in imbunatatirea accesului la astfel de finantari prin crearea unor medii favorabile, cu ajutorul strategiilor, cadrelor de reglementare si politicilor privind finantarea durabila.

• Aceste informatii privind situatia statelor evaluate contribuie, de asemenea, la evidentierea importantei alinierii politice si a sprijinului public in succesul initiativelor cheie de decarbonizare.

Publicarea indexului de pregatire Net Zero vine inaintea Summitului crucial COP26 din luna noiembrie 2021 privind schimbarile climatice, gazduit de Glasgow. Organizatia Natiunilor Unite subliniaza ca gazele cu efect de sera din atmosfera sunt la cel mai inalt nivel de trei milioane de ani, ducand la o crestere a temperaturii globale de 0,85 grade Celsius intre 1880 si 2012 si o crestere a nivelului marii cu 19 cm. Liderii politici si de afaceri devin din ce in ce mai aliniati in sustinerea ideii ca este necesara o actiune imediata pentru a opri impactul catastrofal social, de mediu si economic pe care cresterile de temperatura l-ar putea avea asupra planetei.

Richard Threlfall, Lider Global al KPMG IMPACT, a declarat:

Schimbarile climatice sunt provocarea existentiala cu care se confrunta omenirea, dar e nevoie sa confruntam ceea ce pare o provocare coplesitoare in mod constructiv si cu responsabilitate colectiva. Este vital ca fiecare individ, organizatie si tara sa colaboreze intr-un grad fara precedent, cu transparenta si onestitate. Sper ca NZRI va incuraja tarile care au un drum lung de parcurs sa invete de la cei care fac cel mai mare progres si ii va incuraja pe toti cei care il citesc sa joace rolul lor in a ne duce la Net Zero.”

Mike Hayes, Lider Global privind Schimbarile Climatice & Decarbonarea al KPMG, a comentat:

In ultimele 18 luni, am asistat la o crestere fenomenala si binevenita a angajamentelor net zero si a obiectivelor bazate pe stiinta din partea sectorului public, privat si a guvernelor nationale. Drept urmare, incepem sa vedem ca intreprinderile adopta o abordare mai proactiva pentru a-si atinge obiectivele de decarbonizare. Cu toate acestea, provocarea fundamentala pentru afaceri este cum sa treaca de la asumarea angajamentelor la livrarea acestora, iar partile interesate vor dori sa vada progrese inainte de a trece prea mult timp. Este clar ca mediul de afaceri si liderii politici raspund crizei, dar exista in mod evident mai multe lucruri care ar putea si ar trebui sa fie facute pentru a satisface aceste obiective. Indexul Net Zero Readiness al KPMG evidentiaza efectul mozaic pe care acum incepem sa il vedem la nivel global. De la teritoriu la teritoriu, diferite prioritati au efecte diferite. Cu COP26 la foarte scurt timp distanta, acesta este momentul in care putem sa invatam unii de la altii si sa ne asiguram ca liderii lumii si ai afacerilor adopta o abordare colaborativa, axata pe actiune in ceea ce priveste provocarile climatice, si contribuie la transformarea net zero in realitate, inainte de a fi prea tarziu.”

Ramona Jurubita, Country Managing Partner, KPMG Romania, explica:

De la lansarea Planului de Impact, KPMG a impartasit cateva recomandari pe care Romania ar putea sa le analizeze in vederea atingerii pragului de Net Zero, internalizand, in primul rand, in diferite modele de leadership, prioritati privind dezvoltarea acestei tinte ca expresie a unei noi mentalitati a mediului de afaceri. Romania nu a avut o cultura „green”, cu atat mai putin o educatie „green”. Asa incat avem de recuperat un decalaj cultural dublat de o infrastructura vulnerabila in satisfacerea tintei net zero. In aceasta perioada apar nenumarate oportunitati, dar si riscuri, generate de schimbarile climatice. Avem nevoie, prin urmare, de educatie “green”, pentru a intelege atat rolul informatiilor ESG in reconfigurarea mediului ambiental si a celui de afaceri, cat si nevoia de a lucra cu experti care cunosc rigorile standardelor celor trei sectoare aflate in coeziune. Pentru aria ESG (Mediu, Social, Guvernanta), KPMG si-a dezvoltat metodologia si tehnologia proprie de lucru in angajamente pentru furnizarea serviciilor in domeniu. Insa dincolo de instrumentele de lucru pe care KPMG le-a creat in acest scop, precum Climate IQ – dezvoltat de KPMG UK, pe care clientii nostri le pot folosi ca surse de incredere pentru implementarea prioritatilor ESG la nivelul afacerilor lor, trebuie sa intelegem ca atingerea pragului Net Zero este o un proiect comun al agentilor economici din toate sectoarele de activitate, inclusiv cei industriali. Sustenabilitatea implica industrii decarbonizate si agenti economici mai virtuosi in actiunile lor ecologice. Implementari „locale” ale ESG nu vor face diferenta – e vorba de o schimbare unitara, simultana, prin care o agenda verde poate face diferenta in randul reconfigurarii societatii noastre post-pandemie. Consideram ca Romania ar avea nevoie de patru elemente-cheie in drumul ei pentru satisfacerea obiectivului net zero: o platforma pentru investitii, noi locuri de munca, implementarea sistemelor „inteligente” de transport si parteneriate intre mediul privat si cel de stat pentru sustinerea unor noi sisteme de energie. Odata ce polarizarile -deja clasicizate- intre vechi si nou in infrastructura, respectiv intre stat si privat in atragerea de investitii, vor fi depasite, Romania va fi mai aproape de cele 25 de state-model performante in atingerea Net Zero.”

Indicele Net Zero Readiness 2021 a fost produs de KPMG IMPACT, infiintat anul trecut pentru a sprijini si a imputernici organizatia globala si clientii firmelor KPMG in indeplinirea obiectivelor de dezvoltare durabila ale ONU – cele 5 zone de actiune ale KPMG IMPACT sunt ESG & Sustainability, Economic & Social Development, Sustainable Finance, Climate Change & Decarbonization si Measurement, Assurance & Reporting.

O copie online a Indexului KPMG de Atingere a Nivelului Net Zero (NZRI) poate fi accesata la:

home.kpmg/nzri

Despre Indexul Net Zero (NZRI) al KPMG

Indicele de pregatire a atingerii Net Zero (NZRI) este un instrument generat pentru a compara progresul a 32 de tari in reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera, care provoaca schimbari climatice, si evalueaza pregatirea si capacitatea acestora de a atinge Net Zero pana in 2050. Cele 32 de tari participante au fost grupate in doua categorii: cele mai performante 25 de tari din cursa catre Net Zero pe baza progreselor realizate pana in prezent si a initiativelor stabilite; si sapte tari unde exista oportunitati semnificative de a avansa eforturile de decarbonizare prin proiecte la scara larga si initiative emergente, dar care necesita monitorizare atenta. Pentru fiecare dintre cele 32 de tari, NZRI ia in considerare 103 indicatori pe care KPMG ii considera drept factori cheie pentru atingerea Net Zero. Indicatorii au fost impartiti intre pregatirea nationala si pregatirea sectoriala. Pregatirea nationala ia in considerare angajamentul national al unei tari de a decarboniza, performantele sale anterioare de decarbonizare, factorii determinanti ai emisiilor in functie de tara, cum ar fi cresterea populatiei si mediul national favorabil decarbonizarii. Pregatirea sectoriala acopera electricitatea si caldura, transport, cladiri, industrie si agricultura, utilizarea terenurilor, schimbarea utilizarii terenurilor si silvicultura (in raport se face referire la agricultura, utilizare a terenurilor si silvicultura). Indicele analizeaza indicatorii de pregatire sectoriala prin trei obiective: starea decarbonizarii, actiunea guvernului si capacitatea de livrare. Indicatorii sunt aliniati la cel de-al cincilea raport de evaluare al Grupului interguvernamental al ONU privind schimbarile climatice publicat in 2014 si la cunostintele expertilor KPMG din fiecare tara, care ofera context local si o perspectiva asupra provocarilor, succeselor si initiativelor iminente. Publicul tinta pentru NZRI este reprezentat de guverne si sectorul public, organizatii multilaterale, investitori si institutii financiare, sectorul privat si publicul larg. Este probabil sa prezinte un interes deosebit pentru orice entitate, departament, afacere sau persoana cu un interes sau responsabilitate in promovarea agendei Net Zero. Acest studiu foloseste definitia „Net Zero” a World Resources Institute. In primul rand, aceasta implica reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera cauzate de oameni cat mai aproape posibil de zero. Emisiile ramase sunt echilibrate printr-o cantitate echivalenta de carbon eliminat din atmosfera, neutralizand efectiv impactul viitor al umanitatii asupra climei lumii. Principalul gaz cu efect de sera este dioxidul de carbon si procesul de atingere a Net Zero este adesea numit „decarbonizare” pentru a reflecta accentul pe acest gaz, care este eliberat atunci cand combustibilii fosili sunt arsi. Cu toate acestea, emisiile de metan si oxid de azot aduc, de asemenea, contributii semnificative la schimbarile climatice si sunt incluse in acest index.

Despre KPMG IMPACT:

Lansat in iunie 2020, KPMG IMPACT este acceleratorul strategiei globale ESG a KPMG. Este platforma care sustine si formeaza profesionistii KPMG, deoarece acestia asista clientii in indeplinirea scopului lor, atingand obiectivele ESG si sprijinind atingerea standardelor de dezvoltare durabila ale ONU. Ajuta clientii din ESG si durabilitate, dezvoltare economica si sociala, finante durabile, schimbari climatice, decarbonare si masurare, asigurare si raportare.

Cititi mai multe despre KPMG IMPACT

Despre KPMG

KPMG este o organizatie globala de firme independente de servicii profesionale care furnizeaza servicii de audit, consultanta fiscala si in domeniul afacerilor. Ne desfasuram activitatea in 146 de tari si aveam la finalul anului financiar 2020 aproape 227.000 de angajati in firmele membre din intreaga lume. Fiecare firma KPMG este din punct de vedere legal o entitate separata si distincta si se descrie ca atare. KPMG International Limited este o societate privata engleza cu raspundere limitata la garantii. KPMG International Limited si entitatile sale nu ofera servicii pentru clienti.

In Romania si Republica Moldova, KPMG isi desfasoara activitatea in cadrul celor sase birouri din Bucuresti, Cluj-Napoca, Constanta, Iasi, Timisoara si Chisinau. In prezent dispunem de un numar de peste 800 de profesionisti, atat cetateni romani, cat si straini.

Autori

foto
KPMG ROMANIA SRL