loader

Buletin fiscal preturi de transfer

OCDE a emis un raport referitor la Actiunea 10 a Planului de Actiune BEPS privind serviciile intra-grup cu valoare adaugata redusa

La data de 3 noiembrie 2014, OCDE a emis, ca parte a unei serii de documente bazate pe Planul de Actiune al BEPS, o versiune preliminara a raportului cu privire la Actiunea 10 (Alte tranzactii cu risc ridicat) in ceea ce priveste modificarea Capitolului VII al Liniilor Directoare OCDE privind preturile de transfer („Liniile Directoare OCDE”) referitoare la serviciile intra-grup cu valoare adaugata redusa.


Descriere generala
Versiunea preliminara propune o noua sectiune care sa contina recomandari suplimentare cu privire la o abordare de preturi de transfer selectiva si simplificata in ceea ce priveste serviciile intra-grup cu valoare adaugata redusa, care va fi inclusa intr-o versiune revizuita a Capitolului VII al Liniilor Directoare OCDE.


Recomandarile propuse vizeaza obtinerea unui echilibru intre o remuneratie adecvata pentru serviciile cu valoare adaugata redusa si costurile biroului central si respectiv nevoia de a proteja baza impozabila a tarilor platitoare.


Mai mult, versiunea preliminara contine anumite clarificari referitoare la actualul Capitol VII. Trebuie mentionat faptul ca opiniile si propunerile incluse in versiunea preliminara nu reprezinta un punct de vedere consensual al OCDE si au fost emise in varianta preliminara pentru a facilita o dezbatere publica.


Recomandarile propuse includ:


- O definitie standard a serviciilor intra-grup cu valoare adaugata redusa;
- Clarificari asupra semnificatiei activitatilor aferente actionarilor si costurilor duplicative, in special in contextul serviciilor intra-grup cu valoare adaugata redusa;
- Stabilirea unor marje la costuri adecvate pentru serviciile intra-grup cu valoare adaugata redusa;
- Stabilirea unor metodologii adecvate de alocare a costurilor si unui test de beneficiu simplificat privind serviciile cu valoare adaugata redusa;
- O descriere a documentatiei care ar trebui intocmita de catre o multinationala pentru a se califica pentru aceasta abordare simplificata.

 

Implicatii
Versiunea preliminara contine recomandari importante cu privire la o abordare de preturi de transfer selectiva si simplificata in ceea ce priveste serviciile intra-grup cu valoare adaugata redusa, ce se va reflecta intr-o versiune revizuita a Capitolului VII al Liniilor Directoare OCDE.


Aceasta abordare simplificata prezinta atat similitudini, cat si diferente fata de raportul emis de Forumul comun al UE pentru preturile de transfer si fata de reglementarile existente in anumite tari.


Companiile multinationale vor dori sa analizeze implicatiile acestor propuneri pentru tranzactiile privind serviciile intra-grup, sa monitorizeze evolutia situatiei cu privire la Actiunea 10 si sa considere furnizarea de comentarii catre OCDE cu privire la aceasta versiune preliminara.
 

Autori

foto
ERNST & YOUNG SRL