loader

Modificari ale Codului Fiscal, iunie

Legea nr. 168 privind aprobarea Hotararii Guvernului nr. 8 / 2013 „Hotararea Guvernului”, publicata in Monitorul Oficial nr. 310 / 29 mai 2013

Au fost introduse anumite modificari privind impozitul pe profit, impozitul de venit, impozitul pe veniturile microintreprinderilor, impozitul pe veniturile nerezidentilor, TVA, accize si contributii sociale.

 

Am punctat mai jos modificarile cheie:

 

Impozitul pe profit

 

IFRS

S-au introdus reglementari specifice privind deducerea valorii fiscale ramasa neamortizata in cazul casarii mijloacelor fixe utilizate in industria petroliera de catre contribuabilii care aplica reglementarile contabile conforme cu Standardele Internationale de Raportare Financiara si care stabilesc politici contabile specifice domeniului de activitate pentru amortizarea acestor mijloace fixe. Respectivele reglementari se aplica si pentru valoarea fiscala ramasa neamortizata la momentul retratarii respectivelor mijloace fixe.

 

Sediu permanent

Se introduce consolidarea fiscala pentru persoanele juridice straine care detin mai multe sedii permanente in Romania (i.e. compensarea profitului impozabil al unui sediu permanent cu pierderea fiscalaa altui sediu permanent).

 

Cheltuieli cu indemnizatia de deplasare

Cheltuielile cu indemnizatia de deplasare acordata salariatilor pentru deplasari in Romania si in strainatate sunt deductibile integral la calculul impozitului pe profit.

 

Deductibilitate limitata a amortizarii autovehiculelor

Limitarea deductibilitatii cheltuielii cu amortizarea fiscala a autovehiculelor la 1,500 RON / luna nu se va mai aplica la anumite categorii de vehicule (i.e. vehicule utilizate exclusiv pentru servicii de urgenta, paza si protectie, curierat; vehicule utilizate de agentii de vanzari si achizitii; vehicule utilizate pentru transportul de persoane, etc).

 

Impozitul pe venit si contributii sociale

 

Indemnizatiile si orice sume de aceeasi natura primite de salariati ai companiilor nerezidente pe perioada delegarii si detasarii in Romania sunt neimpozabile si nu intra in baza de calcul a contributiilor sociale daca sunt acordate in anumite limite, precum si sumele primite pentru acoperirea cheltuielilor de transport si cazare.

 

S-au introdus modificari cu privire la categoriile de venituri din activitati agricole care se supun impozitului pe venit respectiv sunt neimpozabile.

 

Impozitul pe venitul microintreprinderilor

Persoanele juridice nou-infiintate ce detin la infiintare un capital social de (cel putin) 25.000 euro pot opta pentru sistemul de plata a impozitului pe profit chiar daca indeplinesc celelalte conditii privind sistemul de impunere pe veniturile microintreprinderilor.

 

Impozitul pe venitul nerezidentilor

Cota de impozit de 50% pentru veniturile platite in state cu care Romania nu are incheiat un instrument juridic pentru schimbul de informatii se aplicanumai dacavenitul respectiv este platit ca urmare a unor tranzactii calificate ca fiind artificiale.

 

TVA

 

Masuri de simplificare

Masura de aplicare a taxarii inverse pentru livrarile de cereale si plante tehnice se extinde pana la data de 31 mai 2014 inclusiv, in aceleasi conditii.

 

Accize

Se introduce un plafon maxim in ceea ce priveste nivelul garantiei constituite de antrepozitarii autorizati pentru productie in functie de grupa produselor accizabile ce urmeaza a fi realizate sau depozitate.

Autori

foto
ERNST & YOUNG SRL