loader

Mobilitatea la romani: O treime din platile online sunt facute de pe smartphone, majoritatea Android

In prezent, circa 30% din totatul platilor online cu cardul realizate de consumatorii romani sunt facute de pe telefoane si tablete cu sisteme de operare smart, fata de 20%, rata inregistrata in aceeasi perioada a anului trecut.

Majoritatea lor sunt realizate de pe smartphone-uri si tablete cu sistem de operare Android, de catre locuitorii Capitalei, arata datele NETOPIA mobilPay, liderul platilor electronice si mobile din Romania.

 

Potrivit informatiilor NETOPIA mobilPay, rata de utilizare a dispozitivelor mobile pentru platile online creste sustinut in Romania, ajungand sa genereze, in prezent, circa o treime din totalul tranzactiilor procesate de companie. Prin comparatie, in septembrie 2014, achizitiile de pe smartphone si tablete generau sub 20% din platile online intermediate de NETOPIA.

 

Din totalul tranzactiilor mobile procesate de companie in primele 8 luni ale anului, una din 5 a fost facuta de pe tablete, iar restul de pe telefoane smart.

 

”Mobilitatea este o nevoie tot mai evidenta pentru romanii din mediul urban. Observam cum, de la luna la luna, tot mai multi aleg sa plateasca de pe telefon. E rapid, simplu, totul se intampla in ritmul si momentul ales de ei. Daca acum cativa ani, mobilul era viitorul, astazi a inceput sa fie prezentul. Iar cifrele sunt cel mai bun indicator. Peste 40% dintre cei care platesc cu telefonul sunt utilizatori fideli, care o fac cu regulariate”, declara Antonio Eram, CEO si Fondator NETOPIA mobilPay.

 

Mai bine de 50% din platile mobile realizate in Romania sunt facute de locuitorii Capitalei, urmatoarele orase in care se plateste frecvent de pe mobil fiind Cluj-Napoca si Timisoara, fiecare cu un aport de pana la 5%. In ceea ce priveste suma medie cheltuita de pe telefon, acesta se ridica, in prezent, la 150 lei.

 

Referitor la dispozitivele mobile de pe care se realizeaza platile, cele mai folosite sunt device-urile care ruleaza Android, in proportie de 60%, urmate de dispozitivele mobile cu sistem de operare iOS (35%) si, pe ultimele locuri, de cele care ruleaza Windows Phone, Blackberry si Firefox OS – (5%).

 

Cand vine vorba de brandul de telefoane si tablete utilizate in realizarea tranzactiilor mobile, cele mai multe sunt Apple, urmate, pe pozitia a doua, de Samsung.

 

Datele NETOPIA mai arata ca romanii folosesc, in general, retelele WiFi de Internet pentru tranzactii, doar 30% dintre ei folosind date mobile pentru achizitii.
 

Autori

foto
NETOPIA PAYMENTS SRL