Desi volumul tranzactiilor a ramas la acelasi nivel, valoarea totala a tranzactiilor a crescut cu 30%, ajungand la 33 de miliarde de USD, comparativ cu 25,3 miliarde de USD in trimestrul intai din 2013 – se arata in raportul sectorial trimestrial al EY Power transactions and trends. Cea mai mare tranzactie a perioadei a fost achizitionarea pentru 10,4 miliarde de USD de catre divizia de energie si utilitati a investitorului Warren Buffet, MidAmerican Energy Holdings, a producatorului, transportatorului si distribuitorului american de energie electrica NV Energy.
Valoarea totala a fuziunilor si achizitiilor din zona Asia-Pacific a crescut cu 71% in T2 2013 fata de T1 2013. Fuziunile si achizitiile care au avut loc in China au contribuit cu 81% la totalul valorii tranzactiilor din regiune. Restrictiile privind detinerea de active energetice in Japonia si marjele reduse de profit de pe piata interna din China ii imping pe jucatorii din sectorul energetic sa exploreze posibilitatea de achizitii pe alte piete, fapt care ar putea mentine tendinta de crestere in regiune pentru urmatoarele luni.
Joseph Fontana, lider global al departamentului EY de tranzactii in domeniul energetic si de utilitati, spune: “Investitiile realizate de investitorii chinezi in afara pietei locale au continuat in T2 2013 cu doua tranzactii importante realizate de operatorul retelei energetice de stat din China care a intrat in sectorul energetic din Australia. Marjele mai reduse de profit de pe piata interna ii determina pe operatorii chinezi de utilitati sa exploreze pietele mature, care ofera un mediu de reglementare stabil si o rata mai buna de profitabilitate”.
Sectorul de utilitati din S.U.A. se concentreaza pe crestere pe piata interna
În conditiile in care actiunile companiilor din energie si utilitati din S.U.A continua sa se tranzactioneze la valori cu mult peste media istorica a ultimilor 10 ani, recentele corectii care au avut loc in piata sunt ilustrative pentru schimbarile pe cale sa se intample in sector. Pe durata T2 2013, jucatorii americani din sectorul de utilitati au facut eforturi sa creasca prin fuziuni si achizitii, fiind consemnate cateva tranzactii notabile.
Activitatea din Europa in scadere pe fondul absentei dezinvestitiilor de anvergura
În conditiile in care numarul total de tranzactii de pe piata europeana a ramas stabil, absenta oricarei dezinvestitii de anvergura a atras dupa sine o scadere cu 46% a valorii tranzactiilor, comparativ cu T1 2013. De asemenea, in al doilea trimestru din 2013, au avut loc vanzari de active europene in valoare de aproximativ 7,3 miliarde de USD, comparativ cu 8,7 miliarde de USD in T1 2013 si 12 miliarde miliarde de USD in T4 2012. Cu toate acestea, se anticipeaza realizarea catorva tranzactii mari in domeniul transportului si distributiei de energie pana la sfarsitul acestui an, ceea ce va da un nou avant pietei. Se remarca, de asemenea, o continuare a incertitunii in privinta reglementarilor din domeniul energiilor regenerabile din Spania, pe fondul intentiilor anuntate de guvernul local de a reduce subventiile si a plafona rata de profitabilitate, ceea ce va determina dezvoltatorii sa se orienteze catre pietele emergente cu reglementari mai favorabile.
Privind in perspectiva, Joseph Fontana conchide: “Previziunile in privinta activitatii globale de fuziuni si achizitii in sector sunt pozitive, fiind anuntate deja tranzactii mari in Grecia, Finlanda, Noua Zeelanda si Africa, precum si o activitate robusta in S.U.A. si Europa de Vest, existand potentialul sa se genereze mai multe tranzactii cu valori de peste 1 miliard de USD in perioada ramasa din 2013. E de asteptat sa revina si investitorii financiari pe masura ce apar noi poli de investitii financiare in zone cum ar fi Japonia si Orientul Mijlociu, toate acestea anticipand o doua jumatate de an interesanta”.
“La nivelul pietei romanesti, anunturile ofertelor publice de vanzare pentru producatorii de energie treneaza. În acelasi timp, modificarile aplicate legislatiei pentru energia regenerabila mentin atentia asupra pietei, dupa o perioada importanta in care a fost sectorul cel mai atractiv pentru investitori. În acest context, asteptam tranzactii si in piata locala, mai ales ca Romania inainteaza cu greu spre restructurari masive si strategii energetice coerente, iar aportul de know-how extern s-ar putea dovedi a fi cel mai important motor catre evolutia pozitiva a sectorului energetic romanesc “, spune Mihaela Cuturescu, Senior Consultant in departamentul Asistenta in Tranzactii, EY Romania.
Valoarea tranzactiilor in perioada T2 2011 – T2 2013 (investitori strategici si investitori financiari)
Sursa: analiza EY pe baza datelor Mergermarket
Despre studiu
Analiza trimestriala sectoriala EY a tranzactiilor si tendintelor din sectorul energetic are la baza datele Mergermarket pentru perioada T2 2011– T2 2013. Sunt folosite codurile standard de clasificare din industrie pentru stabilirea categoriilor de tranzactii. În cadrul acestui raport, sintagma ”energie si utilitati” include companiile care activeaza in domeniile de generare, transport si distributie, de energii regenerabile, precum si alte sub-sectoare (inclusiv de apa). Datele privind activitatea si valorile tranzactiilor pot diferi usor in functie de data la care a fost accesata baza de date Mergermarket.