loader
Mecanismul de protectie temporara implementat in Romania. Cum se aplica?

Mecanismul de protectie temporara implementat in Romania. Cum se aplica?

Material de opinie de Raluca Bontas, Partener, si Mihaela Vechiu, Manager, Servicii Dedicate Angajatorilor Globali, Deloitte Romania

Romania a implementat mecanismul de protectie temporara, aprobat de Comisia Europeana la inceputul lunii martie 2022. Astfel, persoanele care ajung in Romania, eligibile pentru a obtine o protectie temporara si care doresc sa ramana in tara noastra au acum posibilitatea de a solicita un permis care le va facilita sederea in Romania pe o perioada mai lunga de timp. In acest sens, este utila trasarea principalelor coordonate ale acestui mecanism si a implicatiilor sale practice.

Cine sunt mai exact beneficiarii acestui mecanism?

Pentru inceput trebuie precizat ca persoanele care pot beneficia de protectia temporara in Romania nu sunt doar cetatenii ucraineni ci si apatrizii, beneficiarii unei forme de protectie internationala/nationala in Ucraina, precum si membrii de familie ai cetatenilor din toate categoriile mentionate. Mai exista si situatia cetatenilor non-ucraineni, titulari ai unui permis de sedere permanenta in Ucraina care pot si ei beneficia de protectie temporara in Romania doar daca, in urma unei investigatii efectuate de autoritatile romane de imigrare, rezulta ca nu se pot intoarce in tara de origine in conditii de siguranta si de stabilitate.

Care este perioada de protectie?

Prevederile noii reglementari privind protectia temporara sunt aplicabile pentru cei care au intrat in Romania incepand cu 24 februarie 2022, cu exceptia cetatenilor ucraineni, care beneficiaza de aceste facilitati chiar daca au intrat in tara inainte de aceasta data.

Masurile de protectie sunt valabile prin eliberarea permisului de sedere. Acest permis este valabil atat timp cat este in vigoare decizia Uniunii Europene (UE), in prezent emisa pentru un an, respectiv pana in martie 2023.

Ce drepturi confera protectia temporara?

Principalele drepturi conferite de noua reglementare sunt dreptul de a lucra ca salariat sau in mod independent precum si dreptul de a apela la sistemul national de sanatate si de educatie.

Totodata, beneficiarii de protectie temporara care nu dispun de mijloace de sprijin, pot beneficia de masuri guvernamentale de cazare temporara in locatii pregatite in acest scop, imbracaminte, alimente, sau produse de igiena personala.

Cum se obtine permisul de sedere?

Pentru a accesa mecanismul de protectie temporara, persoana in cauza trebuie sa depuna personal o cerere la biroul de imigrare/azil, la acel moment fiind necesara si efectuarea unei  fotografii. In ceea ce priveste documentele necesare, lista este redusa la minimum, limitata la cele care dovedesc dreptul de a beneficia de protectie temporara. Permisul de sedere se elibereaza pe loc, gratuit.

Chiar daca procedura in sine nu ar trebui sa dureze mai mult de 10 - 20 de minute de persoana, cel mai probabil birourile la care se depun solicitarile pentru eliberarea documentului se vor aglomera, astfel ca, in practica, timpul de asteptare va fi mai mare. Aceasta noua activitate, desi benefica pentru persoanele care solicita protectie in tara noastra, va genera o povara suplimentara pentru Inspectoratul General pentru Imigrari, care era deja supus unei presiuni puternice din cauza volumului mare de munca cu care se confrunta.

Autori

foto
DELOITTE CONSULTANTA SRL