loader
Munca la distanta ramane in trend, insa trebuie evaluate aspectele fiscale si juridice

Munca la distanta ramane in trend, insa trebuie evaluate aspectele fiscale si juridice

Majoritatea companiilor participante la studiu integreaza lucrul la distanta in planificarea lor pe termen lung, deoarece inteleg ca acest lucru este esential pentru experienta angajatilor

Pe masura ce majoritatea tarilor incep sa ridice restrictiile legate de pandemie, multe companii pregatesc un viitor in care angajatii lor vor putea continua sa lucreze de la distanta pentru cel putin o parte din timp, arata un sondaj realizat de KPMG in care au participat peste 530 de companii din 46 de state.

Sondajul s-a desfasurat in cadrul unui webcast global: ,,Work from Anywhere: Insights from the research and governement perspective’’. Printre participanti au fost membri ai consiliilor de administratie, manageri si experti din domenii precum mobilitatea globala, resurse umane (HR), fiscal si dreptul muncii dintr-o varietate de industrii.

In timpul pandemiei, multi angajati s-au obisnuit sa lucreze de la distanta si au constatat adesea ca acest lucru aduce avantaje de care doresc sa beneficieze si in perioada post-pandemica. Astfel, majoritatea companiilor participante la studiu integreaza lucrul la distanta in planificarea lor pe termen lung, deoarece inteleg ca acest lucru este esential pentru experienta angajatilor si ofera, de asemenea, numeroase beneficii business-ului in ceea ce priveste flexibilitatea. De exemplu, lucrul la distanta poate oferi noi oportunitati de recrutare a personalului dintr-o arie geografica mult mai mare. Studiul a aratat ca 89% dintre companii fie au implementat o strategie de lucru la distanta, fie au luat in considerare una. Chiar si companiile din sectoare care ar putea sa nu fie considerate potrivite pentru lucrul la distanta, cum ar fi productia, dezvolta in continuare politici de lucru la distanta cel putin pentru unii dintre angajatii lor si, de asemenea, iau in considerare noi inovatii tehnologice cum ar fi realizarea mentenantei masinilor de la distanta cu ajutorul aparatelor de realitate virtuala.

In timp ce majoritatea lucrului la distanta se desfasoara pe teritoriul aceleiasi tari, s-a dezvoltat si conceptul de ,,munca de oriunde’’, care include ideea de lucru la distanta transfrontalier. In timpul pandemiei, vizitele scurte in alte tari au devenit imposibile in multe cazuri din cauza reglementarilor privind carantina, astfel incat multi angajati au petrecut perioade mai lungi lucrand de la distanta, in afara tarii locului de munca, de exemplu pentru a-si putea vizita membrii familiei. Dupa pandemie, aceasta va continua probabil sa fie o posibilitate atractiva pentru multi angajati, care ar putea, de exemplu sa imbine timpul de vacanta cu munca la distanta intr-o alta tara. In plus, angajatorii analizeaza numeroase moduri prin care munca la distanta transfrontaliera le poate eficientiza operatiunile. De exemplu, detasarea virtuala a unui angajat pentru proiectele care au loc in alta tara poatet reduce costurile si poate fi mai atractiva decat o detasare fizica pentru un angajat care are angajamente familiale. In plus, angajarea transfrontaliera poate extinde potentialul de talente de care un angajator poate beneficia.

Astfel, conceptul de ,,munca de oriunde’’ prezinta numeroase avantaje, atat pentru angajati, cat si pentru angajatori. Cu toate acestea, exista unele provocari, in principal legate de aspecte fiscale si juridice, asa cum explica Madalina Racovitan, Tax Partner, Head of People Services, KPMG in Romania: ,,Sunt sigura ca angajatii se vor astepta din ce in ce mai mult sa poata lucra de oriunde, iar angajatorii vor dori si ei sa beneficieze de acest lucru. Pentru succesul acestei abordari, este important sa acordam atentie anumitor aspecte. In mod evident, angajatorii vor trebui sa aiba grija la statutul de rezidenta fiscala al unui angajat care petrece mult timp in afara tarii locului de munca. Regulile sunt destul de complexe si depind de o serie de factori. Ar putea exista si implicatii din domeniul securitatii sociale. Ar trebui luate in considerare si regulile de imigrare, precum si problemele juridice legate de dreptul muncii si contractele de munca. In unele cazuri, poate fi necesara o detasare formala, in special pentru o perioada mai lunga petrecuta in afara tarii in care a fost angajat. Cu toate acestea, nu ar trebui luate in considerare doar aspectele fiscale personale si securitatea sociala. In unele situatii, un angajat, care isi petrece timpul lucrand in alta tara poate crea un sediu permanent pentru angajator, care ar putea genera obligatii privind impozitul pe profit si cerinte de conformitate pentru companie. Tendintele globale in ceea ce priveste munca la distanta sunt extrem de relevante si pentru Romania. Vedem din ce in ce mai multe companii locale in Romania care cauta posibilitatea de a le oferi angajatilor beneficiile muncii de oriunde. Lucrul la distanta in tara a devenit mai mult o norma decat o exceptie in timpul pandemiei si nu anticipam ca aceasta tendinta se va schimba semnificativ pe termen scurt si mediu. Desi unele companii depun eforturi pentru revenirea angajatilor la birou, o astfel de intoarcere trebuie planificata atent pentru optimizarea beneficiilor oferite de flexibilitate, actionand asupra nivelului de angajament si in concordanta cu nevoile organizatiei’’.

Puteti citi articolul pe larg si in documetul de mai jos:

Autori

foto
KPMG ROMANIA SRL