loader

Lumea viitorului in 2030 - Noua megatendinte globale

Potrivit raportului intocmit de KPMG International, Future State 2030, guvernele trebuie sa isi schimbe, uneori drastic, modul in care planifica, gandesc si actioneaza, daca doresc sa fie pregatite pentru megatendintele globale care exercita o presiune imensa asupra resurselor si capacitatii economiei mondiale.

Raportul intitulat Future State 2030, elaborat in colaborare cu The Mowat Centre - the School of Public Policy and Governance din cadrul Universitatii din Toronto, examineaza noua megatendinte cu care se confrunta guvernele din intreaga lume, si analizeaza politicile si actiunile strategice care ar trebui adoptate de autoritati inca de pe acum pentru a asigura un viitor stabil.   

 

Megatendintele reprezinta cateva dintre cele mai critice provocari la nivel mondial, printre care:

 

-       Insuficienta resurselor, in conditiile in care pentru a raspunde cererii din anul 2030, va fi necesara o crestere globala de alimente si apa de 50% si respectiv 40%;

-       Afluxul crescut de tineri care intra pe piata muncii in economiile in curs de dezvoltare alaturi de presiunea crescuta exercitata in majoritatea tarilor dezvoltate de populatiile aflate in proces de imbatranire rapida;

-       Dezvoltarea unei clase de mijloc cu un nivel crescut de relationare si cunostinte in tehnologia avansata, cu cereri mai mari din partea guvernelor confruntate cu o datorie publica in crestere;

-       Interconectarea si interdependenta crescuta a economiilor din intreaga lume.

 

“Guvernele s-au concentrat asupra obiectivelor pe termen scurt datorita unei multitudini de factori, inclusiv datorita crizei financiare si urmarilor acesteia, ceea ce este de inteles”, a spus Nick Chism, Global Head of Government & Infrastructure, KPMG International. “Acum am atins insa un moment critic in care guvernele trebuie sa adopte o viziune pe termen mai lung asupra provocarilor sociale si de mediu tot mai presante. in lipsa unor schimbari majore, impactul acestor noua megatendinte va depasi cu mult capacitatea guvernelor de a raspunde nevoilor si cererilor partilor interesate in urmatorii 10-20 de ani.”

 

Pentru a aplica programe eficiente intr-un mediu de operare in rapida schimbare, guvernele vor trebui sa isi analizeze in mod pragmatic si realist propriile capacitati si procese, sa isi evalueze riscurile, managementul schimbarii si angajamentul partilor interesate, sa devina mai receptive la evolutiile internationale, toate acestea insotite de o planificare pe un orizont de timp mult mai lung.”

 

“Guvernul se confrunta cu o provocare uriasa: sa continue urgent aplicarea unor programe strategice substantiale intr-un mediu de operare caracterizat de masuri fiscale severe, cereri ferme si vigilenta sporita din partea cetatenilor, cu un nivel crescut de angajament si relationare”, spune Daniela Nemoianu, Executive Partner KPMG Romania. “Pana in 2030, presiunea cresterii globale a populatiei la care se adauga un consum crescut al unei clase mijlocii tot mai numeroase, si schimbarile climatice vor exercita o presiune enorma asupra resurselor. Acesta este, posibil, megatrendul cu cele mai devastatoare efecte, iar Romania trebuie sa devina constienta despre implicatiile unei pozitionari competitive, protective si sustenabile”, a adaugat Nemoianu. 

 

Serban Toader, Senior Partner KPMG Romania, spune: “Acum este momentul sa incurajam oamenii de afaceri din Romania sa fie intreprinzatori. Guvernul si antreprenorii trebuie sa priveasca spre viitor, sa inoveze si sa isi urmareasca obiectivele de crestere. Noi le oferim liderilor in afaceri increderea necesara sa mearga mai departe, intr-un mediu economic inca dificil, iar acest studiu zugraveste imaginea clara a provocarilor viitoare. Guvernul si antreprenorii din Romania pot alege sa pastreze directia actuala si sa depuna eforturi pentru serviciile de baza sau se pot adapta si isi pot ajusta operatiunile pentru a se integra in noua realitate a pietei, rezultata din cele noua megatendinte.”

Autori

foto
KPMG ROMANIA SRL