• 90% din firmele europene de servicii financiare au adoptat inteligenta artificiala in operatiuni intr-o anumita masura, dar multe se afla inca in stadii incipiente, iar 8% nu au integrat-o deloc
• 72% dintre lideri planuiesc sa majoreze investitiile anuale in GenAI
• Numai 11% dintre lideri declara ca firma lor este pregatita pentru viitoarele reglementari, inclusiv Regulamentul UE privind IA, iar 15% nu au implementat un cadru privind riscul de reglementare in domeniul IA
• Numai 25% dintre firme dispun de programe de instruire in domeniul GenAI, desi 78% dintre lideri considera ca angajatii nu detin abilitati solide pentru GenAI
Liderii din intregul sector al serviciilor financiare din Europa continua sa integreze in operatiunile lor tehnologiile bazate pe inteligenta artificiala (AI) si inteligenta artificiala generativa (GenAI) cu scopul de a obtine cresteri ale productivitatii si eficientei, potrivit celei de-a doua editii a studiului EY European Financial Services AI Survey, dar numai 9% dintre acestia considera ca se afla intr-un stadiu avansat comparativ cu piata. Cu toate ca liderii au aspiratii ambitioase pentru o mai mare integrare a IA in activitatile comerciale, iar 28% dintre acestia afirma ca au accelerat per total adoptarea IA in ultimul an, majoritatea firmelor se mentin in stadii incipiente, experimentale, in special ceea ce priveste GenAI.
Datele noului studiu, care a sondat opiniile executivilor din domeniul serviciilor financiare europene provenind din peste 100 de firme, cu o capitalizare totala de piata de aproape 880 miliarde de euro, arata ca doar 31% dintre firmele din Europa considera ca sunt pe drumul cel bun in ceea ce priveste integrarea generala a IA. Doar 11% dintre executivi au declarat ca firma lor este pregatita pentru viitoarele reglementari privind IA si, desi 78% recunosc ca angajatii lor dispun doar de o experienta limitata, redusa sau inexistenta in cele mai recente tehnologii GenAI, doar un sfert dintre companii au implementat programe noi de instruire si perfectionare, in timp ce 60% se afla inca in faza de planificare.
Razvan Pirnac, Partener, Financial Services Risk Management, EY Romania: „Sectorul bancar din Romania face progrese semnificative in digitalizare, adoptand solutii bazate pe inteligenta artificiala, pentru a optimiza procesele interne, securitatea tranzactiilor si interactiunea cu clientii. Cu toate acestea, provocarile raman notabile, in special in ceea ce priveste conformarea la Regulamentul UE privind IA (AI Act), intrat in vigoare in 2024, care impune cerinte stricte pentru transparenta si securitate, dar si in asigurarea competentelor necesare in randul angajatilor. Desi exista initiative, precum Strategia Nationala pentru IA 2024-2027, care urmareste adoptarea tehnologiilor emergente in sectorul financiar, lipsa programelor de formare specifice pentru GenAI si competitia globala pentru talente pot limita ritmul adoptarii acestor tehnologii. Pentru a valorifica pe deplin potentialul IA, bancile din Romania trebuie sa prioritizeze investitiile in dezvoltarea competentelor fortei de munca, sa colaboreze cu autoritatile pentru alinierea reglementara si sa se concentreze pe integrarea unor solutii scalabile si sustenabile”.
Inteligenta artificiala ar putea afecta o treime dintre posturile din industria financiara europeana, in special cele la nivel de debutant
Majoritatea directorilor intervievati (66%) considera ca in anul urmator pana la un sfert (25%) dintre actualele posturi din sectorul european al serviciilor financiare ar putea resimti efectele integrarii IA, iar 93% dintre executivii respondenti au declarat ca pana la 10% dintre posturi ar putea fi desfiintate. In pofida acestui fapt, numai un sfert (25%) dintre acestia au mentionat ca firma lor a pus in practica un program de pregatire, 43% au spus ca planurile in acest sens se afla inca intr-un stadiu incipient, iar 29% au confirmat ca, in prezent, nu dispun de astfel de programe, dintre care 12% au declarat ca nu planuiesc sa elaboreze un astfel de program.
Se preconizeaza ca in special posturile la nivel de debutant vor fi afectate, 59% dintre lideri considerand ca tehnologiile bazate pe IA vor avea un impact semnificativ sau chiar transformator asupra posturilor si activitatilor indeplinite de noii angajati. Cu toate acestea, numai 24% dintre conducatorii executivi intentioneaza sa restructureze posturile si atributiile la nivel de debutant si doar 25% planuiesc sa integreze formarea in domeniul IA in programele lor de instruire (in scadere de la 35% in 2023). 35% au declarat ca nu au luat nicio masura pentru a contrabalansa potentialul efect de domino al adoptarii IA asupra angajatilor debutanti (in crestere de la 28% in 2023).
Domeniile de activitate care necesita cunostinte in domeniul IA si insusirile dorite de sefii de companii de la noii angajati
Pentru al doilea an consecutiv, domeniul de activitate in care competentele in materie de IA sunt la cea mai mare cautare este cel al stiintei datelor si inovarii (alegerea principala in cazul a 54% dintre respondenti). Domeniile clasate pe locul al doilea si al treilea anul trecut au facut schimb de locuri, operatiunile de back-office (46% dintre respondenti, in crestere de la 14% in 2023) situandu-se pe locul secund, urmate de tehnologia informatiei (40% dintre respondenti in 2024, in crestere de la 24% in 2023).
Cand li s-a solicitat sa analizeze care sunt principalele insusiri pe care companiile le vor cauta in recrutarea de angajati la nivel de debutant pentru a obtine o forta de munca cu abilitati in materie de IA, principalele trei insusiri evocate de liderii din sectorul european al serviciilor financiare au fost capacitatea de adaptare si flexibilitate (77%), o mentalitate inovativa si experimentala (70%) si capacitatea de a colabora si lucra in afara domeniului de baza (44%). In acest an, aptitudinile tehnologice nu s-au clasat printre principalele trei prioritati (34%).
Liderii din sectorul financiar european intentioneaza sa majoreze alocarile financiare in mod punctual catre GenAI
Datele studiului au confirmat ca investitiile axate pe GenAI raman o preocupare centrala pentru firmele financiare din Europa, 72% dintre executivi planuind sa creasca cheltuielile in urmatoarele 6-12 luni. Acest procent este cu doar putin mai mic decat cel inregistrat in 2023, cand 75% dintre respondenti au declarat ca vor investi in mod activ in GenAI in anul urmator.
Principalele preocupari ale liderilor sunt intelegerea GenAI, viitoarele reglementari si mentinerea ritmului
Axate in mod specific pe GenAI, cele mai mari doua preocupari potrivit respondentilor in ceea ce priveste integrarea tehnologiei raman aceleasi ca anul trecut. Liderii din sectorul financiar european au invocat cunoasterea si experienta limitate in privinta aplicatiilor GenAI si impactul acesteia la nivelul intregii forte de munca (56% in 2024, in crestere de la 36% in 2023), urmata de incertitudinea legata de impactul reglementarilor existente si potentiale (38% in 2024, in crestere de la 29% in 2023). Aspectele etice, care s-au clasat pe locul al treilea in 2023, au cazut pe locul al optulea, iar liderii sunt in prezent mai preocupati de viteza evolutiei GenAI, comparativ cu cat de rapid pot integra ei aceasta tehnologie in compania lor (35%), urmata de costul implementarii si al sistemelor de control (26%).
In privinta tabloului general al IA, numai 11% dintre liderii respondenti au declarat ca firma lor este pe deplin pregatita pentru viitoarele reglementari, in timp ce 70% au spus ca firma lor este pregatita numai intr-o masura limitata sau partiala, iar 15% nici macar nu dispuneau de un cadru privind riscul de reglementare in domeniul IA.
Etica in integrarea GenAI
In ceea ce priveste GenAI, liderii continua sa fie preocupati de aspectul etic. In 2024, principala preocupare referitoare la adoptarea GenAI a fost calitatea rezultatelor (invocata de 56% dintre respondenti), urmata de transparenta si caracterul explicabil (54%), confidentialitatea datelor (53%) si potentialul de discriminare, lipsa de impartialitate si inechitate (47%). Pentru a gestiona posibilele implicatii etice rezultate din integrarea GenAI, 14% dintre respondenti au declarat ca au implementat deja un cadru etic general in privinta inteligentei artificiale, in timp ce, in cazul altor 31%, un astfel de cadru se afla in stadii incipiente de elaborare. Cu toate acestea, un sfert dintre respondenti (25%) au spus ca firma lor nu a elaborat inca un cadru etic in privinta IA, iar 24% au declarat ca nu au planuri sa elaboreze un astfel de sistem.
***
Despre EY Romania
EY este una dintre cele mai mari firme de servicii profesionale la nivel global, cu 392.995 de angajati in peste 700 de birouri in 150 de tari si venituri de aproximativ 51,2 miliarde USD in anul fiscal incheiat la 30 iunie 2024. Reteaua lor este cea mai integrata la nivel global, iar resursele din cadrul acesteia ii ajuta sa le ofere clientilor servicii prin care sa beneficieze de oportunitatile din intreaga lume.
Prezenta in Romania inca din anul 1992, EY furnizeaza, prin intermediul celor peste 1000 de angajati din Romania si Republica Moldova, servicii integrate de audit, asistenta fiscala, juridica, strategie si tranzactii, consultanta catre companii multinationale si locale.
Avem birouri in Bucuresti, Cluj-Napoca, Timisoara, Iasi si Chisinau. EY Romania s-a afiliat in 2014 singurei competitii de nivel mondial dedicata antreprenorialului, EY Entrepreneur Of The Year. Castigatorul editiei locale reprezinta Romania in finala mondiala ce are loc in fiecare an, in luna iunie, la Monte Carlo. In finala mondiala se acorda titlul World Entrepreneur Of The Year. Pentru mai multe informatii, vizitati: www.ey.com
Despre studiu
Studiul EY European Financial Services AI a sondat, in octombrie 2024, opiniile a 116 executivi din sectorul serviciilor financiare (provenind din 106 firme listate si nelistate care detin o capitalizare de piata totala de aproape 880 miliarde de euro) din intreaga Europa, cu scopul de a evalua impactul potential al integrarii AI si GenAI asupra productivitatii, resurselor umane, abilitatilor, alocarii de capital si gestionarii riscurilor.
ea extinsa a GenAI de serviciile financiare din Europa