loader

Integrarea tehnologiilor mobile in IMM-uri, o solutie pentru cresterea productivitatii in Romania

Conform unui studiu Ipsos MORI realizat pentru Microsoft in Europa, angajatii IMM-urilor din Romania continua sa creada in tehnologia mobila si in imbunatatirea relatiei cu clientii ca principale motoare pentru cresterea perfomantelor companiilor.

Un studiu Ipsos Mori realizat pentru Microsoft in anul 2015 arata ca Romania este tara europeana cu cel mai mare numar de angajati nevoiti sa fie prezenti la birou pentru a-si indeplini sarcinile de lucru (81%), la polul opus aflandu-se Norvegia, unde doar 51% dintre angajatii IMM-urilor trebuie sa fie prezenti la birou. In acelasi timp, datele Eurostat arata ca rata productivitatii in Romania era de 5,6 euro / ora in 2013, adica de sase ori sub media europeana si de aproape 12 ori mai mica decat rata productivitatii in Norvegia (59 euro / ora). Rezultatele celor doua studii sugereaza o corelatie pozitiva intre gradul de receptivitate la integrarea tehnologiilor mobile in mediul de lucru si productivitatea angajatilor din economie.

 

[#https://www.microsoft.com/ro-ro/business/customer-success-stories/#]

 

Acelasi studiu arata ca peste jumatate dintre angajatii romani (52%) considera ca investitia in IT reprezinta o prioritate pentru cresterea performantelor de business, iar 50% dintre ei considera ca o relatie mai buna cu clientii ar putea avea acelasi rezultat. Cercetarea a fost realizata in 16 tari din Europa, printre care si Romania, cu participarea a 5.555 de angajati din companii mici si mijlocii.

 

Prioritatile angajatilor romani

In Romania, mai mult decat in orice alta tara participanta la studiu, angajatii IMM-urilor pun pret pe echilibrul dintre munca si viata personala. Acesta este o prioritate pentru 87% dintre ei, spre deosebire de media europeana de 73%. Pentru a-si atinge acest obiectiv, cei mai multi dintre angajatii romani, respectiv 83%, considera ca tehnologia mobila i-ar putea ajuta sa fie mai productivi si sa intretina echilibrul dintre planul profesional si cel privat.

 

Bogdan Nitulescu, Director pentru Segmentul Companii Mici si Mijlocii in cadrul Microsoft: ”IMM-urile se confrunta cu o multitudine de provocari in Romania. In timp ce unele tin de factori pe care managerii acestora nu-i pot influenta, sunt si altele care pot fi rezolvate cu ajutorul tehnologiilor moderne, care le sunt la indemana, iar experienta a dovedit ca pot avea un impact semnificativ chiar la nivelul rezultatelor financiare. Un exemplu elocvent este adoptarea solutiilor cloud care, pe langa faptul ca nu necesita o investitie initiala, ofera o predictibilitate mai mare a costurilor (nu necesita intretinere, vin cu un cost lunar fix etc.). Mobilitatea este un alt scenariu care sustine adoptarea tehnologiei moderne: angajatii IMM-urilor acopera o arie mult mai larga de responsabilitati, iar faptul ca pot fi conectati mereu si de oriunde la e-mail sau alte instrumente de lucru are un impact pozitiv atat pentru companii, cat si pentru angajatii acestora, care reusesc un mai bun echilibru intre viata profesionala si cea personala. La Microsoft, credem cu tarie ca solutiile cloud sunt o reala oportunitate pentru IMM-uri.”

 

Alte rezultate ale studiului arata ca:

* E-mail-ul este considerat cel mai bun instrument de comunicare atat de catre angajatii din Romania (63%), cat si la nivelul intregului continent (67%). A doua optiune preferata de catre romani o reprezinta intalnirile (61%), in timp ce media europeana inclina spre convorbirile telefonice (53%).

* Data back-up. Aproape o treime din firmele mici si mijlocii din Romania nu fac niciun fel de back-up, ceea ce le expune la riscuri evidente.

* Viteza de raspuns este esentiala. 33% dintre respondenti sunt nevoiti sa raspunda la mesajele primite de la clienti in mai putin de o ora, iar 44% dintre ei au acelasi termen pentru a raspunde la mesajele primite de la colegi. La nivel european, termenul folosit de cei mai multi dintre angajati pentru a raspunde la mesajele primite de la clienti este de o zi (38%).

* 15% dintre romani lucreaza 51 de ore pe saptamana sau mai mult, procent aproape dublu fata de media europeana de 9%.

 

Profilul angajatilor IMM-urilor din Romania

Activ in afara programului de lucru obisnuit. Peste jumatate (51%) dintre angajatii IMM-urilor din Romania sunt activi uneori sau in mod regulat in afara orelor de lucru obisnuite.

 

Nevoiti sa isi aduca dispozitivele mobile de acasa. 38% dintre angajati folosesc un laptop personal la birou, iar 30% folosesc propriul PC sau smartphone-ul personal. Mai putin de 10% dintre angajati utilizeaza un smartphone oferit de angajator, fiind rata cea mai scazuta din Europa, dupa Ucraina.

 

In cautare de solutii pentru cresterea productivitatii. Pentru o treime dintre respondenti, tehnologia moderna si aplicatiile software mai eficiente sunt raspunsul pentru problema productivitatii, in timp ce o alta treime dintre respondenti afirma ca i-ar ajuta un mediu de lucru flexibil.

 

Solutii tehnologice disponibile firmelor romanesti

Microsoft si cei peste 3.000 de parteneri comerciali locali au pus la punct un set bogat de solutii de crestere a eficientei in afaceri pentru firmele romanesti, disponibile pe www.microsoft.ro/imm. Solutiile de mobilitate Microsoft pentru afaceri sunt descrise pe acest site.

 

Firmele mici si mijlocii au la dispozitie un serviciu de contact specializat la Microsoft Romania pentru informatii suplimentare si consultanta (021 529 7174) si pe www.microsoft.ro/studiidecaz sunt disponibile exemple de companii romanesti care folosesc solutii de mobilitate si cloud pentru a-si creste competitivitatea.

Autori

foto
MICROSOFT ROMANIA SRL