loader
Instabilitatea geopolitica nu afecteaza apetitul pentru investitii in Europa

Instabilitatea geopolitica nu afecteaza apetitul pentru investitii in Europa

Peste 70% din investitori au resimtit deja un anumit impact dupa votul Marii Britanii de iesire din UE.

Planurile de investitii in Europa pentru urmatorii trei ani sunt puternice, 56% din investitorii globali intentionand sa-si extinda prezenta pe piata europeana, in pofida curentei volatilitati geopolitice si a pietei financiare, se arata in studiul EY ‘2017 European attractiveness survey – Plan B for Brexit’. Un astfel de rezultat vine in contradictie cu rezultatele studiului EY din luna mai 2016, cand doar 36% din investitorii europeni aveau o perspectiva pozitiva pentru Europa.

 

Investitorii considera instabilitatea de pe continent principalul motiv de ingrijorare pentru planurile lor viitoare de investitii. Cu toate acestea, resursa de talente, capacitatea de inovatie si sistemul integrat de productie, precum si piata de mari dimensiuni continua sa fie considerate valoroase de catre investitorii globali.

 

Din cei 254 de investitori globali intervievati, mai mult de o treime (37%) au identificat volatilitatea crescuta a valutelor, a marfurilor si a pietelor de capital drept cel mai mare risc la adresa deciziilor de a investi in Europa, in vreme ce instabilitatea economica si politica din interiorul Uniunii Europene, excluzand Brexitul si impactul lui, au fost socotite drept al doilea, respectiv al treilea mare risc (32%, respectiv 28% din respondenti).

 

Riscurile geografice si politice accentuate din Europa si din Marea Britanie determina una din zece companii prezente in Europa sa-si revizuiasca amprenta geografica. Cu toate acestea, studiul arata ca rezultatul referendumului britanic de iesire din UE reprezinta un motiv mult mai mare de ingrijorare pentru companiile straine stabilite in Marea Britanie (33%) decat pentru cele care nu au sediul aici (15%). Companiile care nu s-au stabilit in Marea Britanie sunt ingrijorate mai degraba de cresterea instabilitatii geopolitice si a Uniunii Europene (31%), cuplate cu incetinirea fluxurilor comerciale (30%).

 

14% dintre investitorii straini cu prezenta in Marea Britanie intentioneaza sa-si schimbe sau sa-si relocheze o parte din operatiunile europene in urmatorii trei ani daca Marea Britanie va parasi in cele din urma piata unica europeana. Per ansamblu, 11% vor sa isi reconsidere prezenta britanica in Europa ca urmare a Brexitului. Rezultatele studiului arata ca Germania este destinatia preferata a investitorilor care pleaca din Marea Britanie (54%), urmata de Olanda (33%) si Franta (8%).


Impactul Brexit asupra companiilor de servicii financiare, de tehnologie si al celor de dimensiuni medii

Companiile de servicii financiare (FS) sunt cele mai putin optimiste in privinta perspectivelor lor de crestere in Europa, in urmatorii trei ani: doar 12% dintre ele anticipeaza o crestere puternica, in vreme ce 6% se asteapta sa isi "reduca usor" prezenta in regiune. Firmele de servicii financiare sunt aproape de doua ori mai inclinate decat cele de productie sa considere instabilitatea UE (51%) si Brexitul (41%) drept cele mai mari riscuri in crestere, volatilitatea fiind privita ca un risc mult mai putin sever.

 

Sectorul tehnologic este lider de crestere in Europa, 72% din respondenti intentionand sa investeasca in Europa in urmatorii trei ani. Dintre acestia, 33% se asteapta sa-si intensifice semnificativ prezenta aici – identificand Europa drept o locatie cheie pentru dezvoltarea de tehnologii emergente precum inteligenta artificiala (IA), Internet of Things (IoT) si robotica. Cresterea este alimentata si de companiile de dimensiuni medii, mai mult de doua treimi din ele asteptandu-se sa-si creasca prezenta in Europa si 26% intentionand sa se extinda in mod semnificativ.

 

Brexitul remodeleaza agendele consiliilor de administratie

Peste 70% dintre investitorii straini sustin ca deja au resimtit un oarecare impact in urma referendumului britanic privind apartenenta la UE. Acesti investitori au fost afectati in cel putin una din zonele de operatiuni din Europa si au mentionat mai ales marjele operationale, costurile achizitiilor si vanzarile. Companiile cu o prezenta puternica in Marea Britanie au fost cel mai crunt lovite, 31% dintre ele raportand o crestere a costurilor de achizitii si tot 31% identificand presiuni exercitate asupra marjelor operationale.

 

Evaluarea si gestionarea impactului imediat al Brexitului asupra costurilor (in cea mai mare parte alimentate de importuri) si asupra lantului de aprovizionare reprezinta principalele motive de ingrijorare pentru respondenti, 32%, respectiv 27% dintre ei subliniind ca acestea sunt prioritatile agendei lor de business. In pofida preocuparilor legate de mediul geopolitic, doar 4% din respondenti declara ca sunt bine pregatiti sa opereze intr-un context incert generat de riscuri noi si de un mediu de reglementare in schimbare.
 

Autori

foto
ERNST & YOUNG SRL