loader
Comertul electronic international reprezinta una din cele mai rapide oportunitati de crestere in comertul cu amanuntul, potrivit raportului DHL

Comertul electronic international reprezinta una din cele mai rapide oportunitati de crestere in comertul cu amanuntul, potrivit raportului DHL

Magazinele online care vand in afara granitelor tarii au potential de a creste pana in 2020 de doua ori mai repede decat cele care vand doar intern (CAGR: 25%).

DHL Express, liderul mondial in servicii de curierat expres internationale anunta publicarea unui studiu care subliniaza oportunitatile de crestere semnificativa pe care le au retailerii si producatorii care isi vand online, la nivel international, produsele lor.

 

Raportul – care se numeste The 21st Century Spice Trade: A Guide to the Cross-Border E-Commerce Opportunity – analizeaza in detaliu pietele si produsele cu cel mai mare potential de crestere, motivatiile si preferintele clientilor care fac achizitii internationale online si factorii de succes pentru comerciantii care vand cu amanuntul online si care doresc sa se extinda in strainatate.

 

Studiul se concentreaza, in special, pe oportunitatille pe care le au cei care ofera produse si servicii premium, de o valoare mai mare, si care reprezinta un procent semnificativ mai mare din totalul comenzilor online internationale.


Comertul online in afara granitelor, arata raportul, ofera oportunitati de crestere importante care, in marea majoritate a cazurilor, nu sunt disponibile si in alte piete de retail: volumele vanzarilor cu amanuntul la nivel international se preconizeaza ca vor creste cu o rata medie anuala de 25%, intre 2015 si 2020 (de la 300 miliarde de dolari la 900 de miliarde) – adica de doua ori mai repede, comparativ cu ritmul de crestere al comertului electronic intern.

 

Totodata, retailerii online isi vor creste vanzarile cu 10-15%, in medie, doar prin extinderea portofoiului lor de produse si catre clienti internationali, ofertand si in afara granitelor. De o crestere si mai mare beneficiaza cei care includ servicii premium: comerciantii cu amanuntul si producatorii care au inclus o optiune de transport rapid in platformele lor online au crescut de 1,6 ori mai rapid, in medie, fata de alti jucatori.

 


"Transportul international este mult, mult mai usor decat cred multi dintre comerciantii cu amanuntul, iar noi vedem in fiecare zi impactul pozitiv pe care il poate avea asupra cresterii afacerilor clientilor nostri", a declarat Ken Allen, CEO-ul, DHL Express. "De asemenea, observam ca practic fiecare categorie de produse are potential de a se transforma in premium, atat prin dezvoltarea unor editii de lux, de o calitate superioara, cat si prin oferirea unor servicii net superioare din punct de vedere calitativ, pentru a satisface cerintele clientilor mai putin sensibili la pret. Oportunitatile "go global" si "go premium” exista pentru multi retaileri de pe toate pietele. Reteaua noastra globala pentru servicii in timp definit de la usa la usa este pozitionata perfect pentru a sprijini orice retailer care urmareste dezvoltarea unei oferte de servicii premium sau care se afla pur si simplu in cautarea unei modalitati de a ajunge pe noi piete de pe alte continente in mod direct, fara a-si investi resursele in depozitare sau distributie.”


Raportul are la baza o cercetare de piata si realizarea unor interviuri de catre o firma de consultanta de management, lider la nivel global, precum si peste 1800 de raspunsuri primite ca urmare a unui sondaj realizat in randul retailerilor si producatorilor din sase tari. Raportul aduce noutati legate de evolutia comertului electronic, unde atat cererea cat si oferta devin mai sofisticate. Producatorii beneficiaza tot mai mult de avantajele comertului elecronic pentru a trece la modele directe de vanzare cu amanuntul - ocolind "intermediarii" si oferind produsele online direct clientului final – si, astfel, acestia se asteapta sa creasca cu 30% mai repede utilizand comertul online international decat alte grupuri de retaileri.

 

Clientii de pe majoritatea pietelor au, de asemenea, din ce in ce mai mult discernamant, pretentiile lor fiind legate de disponibilitatea produsului si incredere, precum si oferte atractive, ca factori decizivi cand vine vorba de alegerea unui retailer online international.


Principalele provocari evidentiate de catre consumatori pentru achizitiile in afara granitelor sunt legate de logistica, incredere, pret si experienta clientilor. In acelasi timp, retailerii pot urma relativ usor o serie de pasi pentru a identifica, cultiva si a raspunde cerintelor din strainatate.

 

Raportul a remarcat faptul ca tendintele din e-commerce au dat nastere unui nou eco-sistem de ofertare si de solutii non-standard (cum ar fi furnizorii de programe pentru platile online, care trebuie integrate in website-ul retialierilor online), care ii ajuta pe acesti comercianti sa-si adapteze oferta la lumea digitala si sa tranzactioneze cu clientii de pe pietele externe. Partenerii logistici globali pot oferi sprijin in identificarea celei mai bune solutii cand vine vorba de depozitare centralizata si locala, in timp ce optiunile de livrare rapide, sigure si flexibile pot reprezenta un instrument important in transformarea unui interes speculativ in loializarea clientilor pe termen lung.

Autori

foto
DHL INTERNATIONAL ROMANIA SRL