Daca actiunile tale inspira pe altii sa viseze mai mult, sa invete mai mult, sa faca mai mult si sa devina mai mult, esti un lider, spune Simon Sinek in cartea “Liderii mananca ultimii”.
Despre lideri si leadership s-a scris, se scrie si se va scrie si, cu toate ca exista multe opinii in ceea ce priveste rolul acestora in societate, un lucru este cert: nevoia de a avea lideri este constanta nu doar in viata profesionala cat si, poate de cele mai multe ori, in cea personala.
Companiile, guvernele au nevoie de lideri care pot crea un impact pozitiv si de durata in intreaga societate prin deciziile pe care le iau si actiunile pe care le intreprind, mai ales in contextul problemelor tot mai complexe si schimbarilor rapide cu care societatea se confrunta.
Disparitatile de bogatie nu au fost niciodata mai mari, divizand comunitati si avand impact asupra gradului de dezvoltare a statelor. Pe de alta parte, viteza si amploarea dezvoltarii tehnologice au provocat consecinte neprevazute care s-au manifestat prin tulburari civile, dezechilibrul demografic din intreaga lume pune o presiune suplimentara asupra societatii, iar erodarea increderii fractureaza lumea si contribuie la cresterea nationalismului.
Aceste tendinte se manifesta rapid si influenteaza orice decizie. In acest context, profilul unui lider de succes trebuie adaptat noilor realitati, in caz contrar, existand riscul ca liderii sa creeze daune, nu doar pentru organizatia sau institutia pe care o conduc, ci si pentru societate in general.
PwC a definit sase paradoxuri ale leadershipului, pe care liderii trebuie sa le gestioneze si sa le echilibreze pentru a avea performante atat la nivel organizational, cat si la nivel societal.
Localist cu mentalitate globala
Paradoxul consta in necesitatea de a fi in acelasi timp ancorat pe piata locala si conectat la nivel mondial. Cu alte cuvinte, liderul trebuie sa isi recunoasca prejudecatile care rezulta din perspectiva prin care priveste lumea si sa invete cum sa opereze eficient in orice teritoriu , fara a compromite succesul unei alte piete in care doreste sa activeze. In plus, trebuie fie capabil sa valorifice puterea organizatiei in sensul cel mai larg al cuvantului pentru a face progrese semnificative chiar si in piete pe care nu le cunoaste foarte bine. Acest lucru necesita atat conectivitate globala, cat si locala, precum si capacitatea de a negocia.
Politician de inalta integritate
Competenta politica devine din ce in ce mai importanta, asteptarile fiind ca liderii sa obtina sprijin, sa negocieze, sa formeze coalitii, sa anticipeze contraactiuni si sa depaseasca rezistenta.
Paradoxul este ca, intr-un mediu profund politic, oamenii isi pot pierde uneori integritatea.
Pentru ca toti oamenii sa ramana implicati in obtinerea unui rezultat optim pentru organizatie in perioadele de schimbare, integritatea liderului este foarte importanta - oamenii nu vor urma pe cineva in care nu au incredere. Iar increderea se castiga atunci cand cuvintele si faptele noastre sunt in concordanta cu intentiile noastre.
Eroul umil
Din ce in ce mai multi lideri simt ca trebuie sa se comporte ca niste eroi - emanand incredere in aceste vremuri care induc anxietate. Dar a inspira incredere nu este acelasi lucru cu a presupune adevarul sau cu lipsa initiativei de a schimba cursul atunci cand apar provocari insurmontabile. Leadershipul, in acest context, necesita capacitatea de a accepta sfaturi din mai multe parti, de a cere ajutor atunci cand este nevoie si de a lua decizii pe baza mai multor surse de informatii. Liderii trebuie sa invete sa recunoasca atunci cand gresesc, pentru a le permite si celorlalti sa greseasca si pentru a incuraja increderea si initiativa.
Executor strategic
Oamenii au o inclinatie spre strategie sau spre executie. Cea mai puternica abordare este aceea de a folosi provocarile de astazi pentru a pregati organizatiile pentru viitor, iar pentru a face acest lucru este nevoie ca un lider sa articuleze o strategie, sa inteleaga cum trebuie sa evolueze si sa o execute avand in vedere atat nevoia imediata, cat si viitorul in schimbare. Executarea fara o strategie creeaza o probabilitate mai mare de aparitie a unei crize in viitor si necesitatea de a aborda problemele urgente cu si mai multa atentie.
Umanistul pasionat de tehnologie
In mod traditional, cei cu competente tehnice nu au dobandit si abilitatile necesare pentru a intelege nevoile oamenilor sau pentru a-i conduce. Prin urmare, multe persoane care conduc progresul tehnologic nu sunt inzestrate pentru a lua in considerare implicatiile umane ale muncii lor, acest lucru fiind valabil si in sens invers, deoarece aceia care sunt responsabili de conducere nu au inteles intotdeauna impactul pe care tehnologia il va avea asupra afacerii si fortei de munca, ratand astfel oportunitati strategice esentiale de viitor. Rolul liderului este de a conduce si de a sustine succesul afacerii si, in acest fel, de a oferi un viitor mai bun echipei sale. In contextul actual, acest lucru inseamna ca trebuie sa se gaseasca un echilibru intre a fi priceput din punct de vedere tehnic si a demonstra calitati interumane.
Inovator cu traditie
Inovarea este un element ce nu se poate negocia. In prezent, liderii au misiunea de a construi o cultura care va conduce organizatia spre noi domenii, tehnologii si metode, produse si servicii. Paradoxul este ca liderii pot avea tentatia de a continua lucrurile pe care le fac foarte bine si sa rateze oportunitati care ii vor ajuta sa ramana relevanti. Este nevoie de capacitatea de a respecta trecutul si de a decide ce trebuie adus in viitor, avand in acelasi timp curajul de a incerca lucruri noi si de a depasi limite.
Lumea are nevoie de oameni care sa conduca intr-un mediu din ce in ce mai complex si exigent la toate nivelurile, in organizatii, guverne si in societate. Provocarea cu care se confrunta liderii in toate aspectele societatii este sa recunoasca faptul ca exista paradoxuri, sa invete sa se simta confortabil cu aceasta realitate si sa se adapteze la noutatile pe care le aduce o lume divizata de numeroase provocari economico-sociale si totusi din ce in ce mai conectata de tehnologie.