loader
ICCJ a dat o solutie care va fi punct de reper pentru industria care achizitioneaza servicii de reciclare/valorificare deseuri de ambalaje

ICCJ a dat o solutie care va fi punct de reper pentru industria care achizitioneaza servicii de reciclare/valorificare deseuri de ambalaje

De asemenea si pentru clarificarea unor aspecte importante in domeniul preturilor de transfer

Inalta Curte de Casatie si Justitie a pronuntat recent o solutie de referinta referitoare la tratamentul fiscal al serviciilor de transfer de responsabilitate pentru indeplinirea obiectivelor de reciclare/valorificare a deseurilor de ambalaje.

ICCJ a admis recursul declarat de societatea asistata de o echipa de avocati din cadrul D&B David si Baias si a anulat actele de impunere emise de organele fiscale pentru impozit pe profit si TVA in cuantum de aproximativ 13 milioane de lei.

Solutia ICCJ este de maxima relevanta intrucat a vizat doua dintre aspectele cele mai complexe si des intalnite in cadrul inspectiilor fiscale din ultima perioada. Speta a fost una complexa, aducand in discutie interpretarea atat a obligatiilor ce rezulta din legislatia de mediu (referitoare la indeplinirea obiectivelor de reciclare/valorificare prin transfer de responsabilitate), cat si a celor ce rezulta din legislatia fiscala, iar solutia ICCJ va fi un punct de reper extrem de important pentru contribuabilii care activeaza in industrii in care astfel de servicii sunt achizitionate in mod constant”, a declarat Ana Maria Iordache, Avocat Partener D&B David si Baias.

Pe de o parte, in etapa procedurala a recursului, Inaltei Curti i-a fost solicitat sa analizeze natura juridica a contractelor incheiate de societate cu organizatiile de implementare a raspunderii extinse a producatorului (OIREP), pe care organele fiscale si prima instanta de judecata le calificasera drept contracte de reciclare si nu contracte de transfer de responsabilitate, asa cum societatea a sustinut ca ar trebui calificate conform legislatiei in vigoare in perioada analizata. Aceasta chestiune a condus in prima instanta la negarea deductibilitatii cheltuielilor efectuate si la negarea dreptului de deducere a TVA aferenta, solutie motivata de imposibilitatea dovedirii prestarii efective a serviciilor de catre OIREP (nelegal calificate ca servicii de reciclare).

Pe de alta parte, in ceea ce priveste problematica preturilor de transfer, speta a adus in discutie, in fata Inaltei Curti, legalitatea utilizarii metodei multianuale, in detrimentului metodei an cu an, in situatia in care datele financiare ale societatilor comparabile nu au fost disponibile in fiecare an.

Metoda aleasa de societate a fost initial contestata, atat de organele fiscale, cat si de prima instanta, revenindu-i Inaltei Curti sarcina de a analiza legalitatea acesteia si de a anula obligatiile fiscale suplimentare stabilite in mod nelegal de catre ANAF.

Solutia Inaltei Curti este de bun augur si din aceasta privinta, intrucat va prezenta elemente importante cu privire la modalitatea de interpretare a legislatiei specifice in materia preturilor de transfer, mai ales in contextul in care, la nivelul instantelor de judecata din tara, se cristalizeaza o practica neunitara in spete similare. Desi hotararea nu are caracter obligatoriu, aceasta este in masura sa puna capat unei indelungate practici nelegale a organelor fiscale, mai ales in contextul in care spete similare urmeaza sa fie solutionate de Inalta Curte in urmatoarea perioada.

Echipa de avocati care a reprezentat societatea in acest caz este formata din Ana Maria Iordache, Avocat Partener D&B David si Baias, Andrei Iancu, Avocat Senior Coordonator si Valentina Pinta, Avocat Senior.

Despre D&B David si Baias

D&B David si Baias este societatea de avocatura corespondenta PwC in Romania si este parte din reteaua internationala PwC Legal, care cuprinde mai mult de 3000 de avocati in peste 90 de tari. Echipa D&B David si Baias este alcatuita din 50 de avocati (dintre care opt parteneri) si acorda consultanta si asistenta juridica societatilor locale si multinationale in domenii precum: fuziuni, achizitii si restructurari, societati comerciale si grupuri de societati, proprietati imobiliare, concurenta si ajutoare de stat, servicii financiare si piete de capital, relatii de munca si resurse umane, proprietate intelectuala, protectia consumatorului si a datelor cu caracter personal, litigii fiscale si comerciale.

Mai multe informatii pe www.david-baias.ro.

Autori

foto
D&B DAVID SI BAIAS SCA