loader
EY CFO Imperative: Functia financiara trebuie sa devina mai implicata in strategia de date, mai conectata si cu o strategie a talentelor care include diversitatea si schimbarile de cultura

EY CFO Imperative: Functia financiara trebuie sa devina mai implicata in strategia de date, mai conectata si cu o strategie a talentelor care include diversitatea si schimbarile de cultura

Functia financiara evolueaza in mediul de afaceri din prezent si trebuie sa devina mai implicata in strategia si analiza datelor

  • Tehnologia si inovatia digitala reprezinta principala prioritate pentru 82% dintre directorii financiari din Romania, fata de 43% la nivel global
  • 44% dintre directorii financiari din Romania sunt dispusi sa implementeze programe de transformare indraznete, asumandu-si riscuri, fata de 14% la nivel global
  • Calitati esentiale pentru directorul financiar de azi: colaborarea, sa fie conectat si sa adopte o transformare radicala a seturilor de competente traditionale
  • Prioritati in materie de transformare pentru functia financiara in urmatorii trei ani: transformarea tehnologica, analiza avansata de date, model de management

Functia financiara evolueaza in mediul de afaceri din prezent si trebuie sa devina mai implicata in strategia si analiza datelor, mai conectata cu intreaga organizatie si sa adopte o strategie de resurse umane care include atat diversitatea competentelor, cat si schimbarea culturala, sunt concluziile celei mai recente editii a studiului EY CFO Imperative: How bold mindsets lead transformation, lansat pe 1 februarie 2024.

Studiul cauta raspunsuri la nevoile stringente de transformare a functiei financiare in organizatiile din Romania, si serveste ca referinta prin faptul ca integreaza raspunsurile unor profesionisti de top din Romania. In aceasta editie a studiului au participat aproximativ 100 de CFO, directori financiari si persoane cu functii de conducere executiva in domeniul financiar, cu o larga distributie geografica, care a cuprins, printre altele, Bucuresti, Cluj-Napoca, Brasov, Timisoara si Iasi.

Bogdan Ion, Country Managing Partner EY Romania & Moldova si Chief Operating Officer al EY in regiunea Europei Centrale si de Sud-est si a Asiei Centrale (CESA): „Pentru o strategie organizationala eficienta, devine esentiala centralizarea datelor financiare, tehnice si de sustenabilitate intr-un sistem performant. Studiul nostru indica faptul ca directorii financiari din Romania sunt deja implicati activ in implementarea acestor sisteme in companiile lor. Colaborarea stransa cu departamentele comercial, sustenabilitate si juridic, sub coordonarea directorului financiar, are scopul consolidarii procesului de decizie, demonstrand integrarea sustenabilitatii in strategia de afaceri.”

Studiul CFO Imperative a evidentiat principalele aspecte care definesc functia financiara in mediul de afaceri actual din Romania. Potrivit concluziilor acestuia, directorii financiari din Romania evolueaza in linie cu tranzitia globala catre practici in afaceri mai durabile.

Studiul arata ca directorii financiari din Romania au o inclinatie mai puternica catre tehnologie si inovatie digitala, catre competente si cultura organizationala, precum si catre ecosisteme si parteneriate. Cu toate acestea, ei par sa acorde mai putina importanta programelor de mediu, sociale si de guvernanta, pe termen scurt, in comparatie cu omologii lor la nivel global.

Guillaume Macczak, lider Consultanta Financiara in cadrul EY Romania, a declarat: „Studiul CFO Imperative ofera o multitudine de informatii despre strategii si tendinte de impact in momentul de fata in cazul directorilor financiari din Romania. In esenta, studiul confirma ideea ca rolul vital al directorilor financiari merge dincolo de contabilitate si de managementul costurilor. Acestia sunt niste adevarati pionieri care isi conduc organizatiile spre un viitor dominat de inovatie, cu crestere si responsabilitate durabila. Ei inteleg ca integrarea factorilor de mediu, sociali si de guvernanta (ESG) in practicile financiare poate imbunatati performanta pe termen lung companiei. A fost pusa in evidenta importanta adoptarii de instrumente si tehnologii financiare de ultima ora. Instrumentele de afaceri inteligente, invatarea automata si proiectele digitale care permit automatizarea si eficientizarea departamentelor financiare nu mai reprezinta o optiune, ci un reper in mediul de afaceri in continua schimbare din prezent. Intr-adevar, utilizarea instrumentelor financiare de catre directorii financiari pentru a obtine informatii comerciale a devenit un catalizator esential in procesele decizionale”.

Tehnologia si inovarea digitala reprezinta principala prioritate pentru directorii financiari din Romania, cu o sustinere de aproximativ 82%, substantial mai mare decat procentajul de 43% la nivel global. Acest lucru evidentiaza un accent mai puternic pe adoptarea tehnologiei si a transformarii digitale.

Aproximativ 52% dintre directorii financiari din Romania participanti la studiu mentioneaza competentele si cultura ca fiind importante, mai mult decat dublu fata de procentajul global de 20%. Acest lucru indica o importanta mai mare acordata in Romania resurselor umane si culturii organizationale in stimularea transformarii pe termen lung.

Interesant este faptul ca, desi programele ESG sun considerate o prioritate mai putin stringenta de directorii financiari din Romania (32%), acest aspect este in concordanta cu gradul de prioritate inregistrat la nivel global (43%). Aceasta sugereaza un potential de crestere a importantei acordate sustenabilitatii in Romania, comparativ cu scena globala. La nivel mondial, 51% dintre directorii financiari se declara in totalitate de acord sa acorde prioritate investitiilor pe termen lung in programe ESG ca parte a strategiei companiei lor, comparativ cu un procentaj ceva mai mic, de 34%, in cazul Romaniei. Acest lucru sugereaza un acord mai puternic la nivel global cu privire la necesitatea de a prioritiza obiectivele ESG pe termen lung, atunci cand se doresc schimbari majore in organizatie.

Diferentele dintre directorii financiari din Romania si omologii lor la nivel global sunt si mai pronuntate in ceea ce priveste stringenta tot mai mare de a eficientiza costurile si de a indeplini obiectivele de profitabilitate pe termen scurt, 44% dintre directorii financiari la nivel global fiind ferm de acord, mult mai mult decat procentul de 12% dintre directorii financiari din Romania. Acest lucru indica un consens mai puternic la nivel global cu privire la gestionarea costurilor si accentul pus pe profiturile pe termen scurt, concomitent cu efectuarea unor schimbari importante.

Studiul identifica trei calitati evidentiate in mod special de catre directorii financiari ca fiind esentiale pentru un proces decizional progresiv in peisajul financiar aflat in continua evolutie: 

• A fi „abil”: elaborarea de strategii robuste de date si construirea unei capacitati eficace de analiza a datelor, care sa valorifice inteligenta artificiala, calitate indicata de un procent semnificativ de 88% dintre respondenti. Acest fapt semnaleaza importanta tot mai mare a procesului decizional bazat pe date si modul in care acesta este considerat un element esential al evolutiei rolului functiei financiare.

• A fi „conectat”: cuprinde dezvoltarea unui model financiar de generatie urmatoare, care sa promoveze colaborarea intre functii si reactivitate agila, considerate absolut esentiale de un procent substantial de 92% dintre participanti. Acest aspect sugereaza un consens puternic cu privire la modificarea paradigmei departamentului financiar, de la o functie in mod traditional izolata, la o pozitie mai integrata si mai conectata, care sa ii permita sa se adapteze rapid la schimbari radicale.

• Abordare „bazata pe competente”: schimbarea radicala a seturilor de abilitati din cadrul functiei financiare si incurajarea unei culturi a inovatiei si a comportamentelor bazate pe valori, considerate de o importanta critica de 68% dintre respondenti.

Studiul EY CFO Imperative a relevat ca prioritatile in materie de transformare pentru urmatorii trei ani pun accent pe cresterea productivitatii si dobandirea de informatii comerciale aprofundate.

• Pentru 75% dintre directorii financiari din Romania, transformarea tehnologica este cea mai importanta prioritate. Aceasta indica o inclinatie puternica catre transformarea digitala, valorificand tehnologiile emergente pentru a moderniza procesele, a automatiza sarcinile, a spori productivitatea si a dobandi informatii utile.

• Pentru 62% dintre respondenti, analiza avansata a datelor este mentionata ca prioritate principala. In contextul in care directorii financiari din Romania favorizeaza utilizarea instrumentelor financiare pentru a obtine informatii comerciale, acestia valorifica tot mai mult puterea analizei datelor. Datorita abilitatii sale de a oferi capacitati predictive, de a identifica tendintele si de a asigura decidentilor informatii in timp real, analiza datelor joaca un rol esential in luarea deciziilor strategice informate.

• 38% dintre respondenti subliniaza importanta tot mai mare a necesitatii de a reusi sa-si gestioneze cu succes activitatea in cadrul de reglementare complex si a administrarii eficace a riscurilor pentru cresterea sustinuta si sanatatea organizatiei. Este demn de remarcat faptul ca aceste functii, asociate in mod traditional cu rolul directorului financiar in contabilitate si fiscalitate, exista in primul rand pentru a proteja valoarea companiei, mai degraba decat pentru a sustine cresterea acesteia.

                                                                                                                ***

Despre studiul CFO Imperative

Studiul a fost initiat ca reactie la stringenta exigentelor de transformare a functiei financiare din organizatiile din Romania, pentru a servi ca referinta critica, integrand perspective profunde din partea unor profesionisti de marca. Au fost intervievati aproximativ 100 de CFO, directori financiari si persoane cu functii de conducere executiva in domeniul financiar. Respondentii au acoperit o larga distributie geografica, care a cuprins, printre altele, orasele Bucuresti, Cluj-Napoca, Brasov, Timisoara si Iasi. Studiul a avut si o componenta calitativa pentru a aprofunda informatiile obtinute. Aceasta a fost reprezentata de o serie de interviuri individuale in profunzime cu directori financiari (Chief Financial Officers, CFO) ai unora dintre principalele companii din Romania.

Peste 60% dintre participanti la studiu sunt angajati ai unor organizatii cu cifra de afaceri anuala mai mica de 50 milioane de euro, aproximativ 15% fac parte din organizatii cu cifra de afaceri cuprinsa intre 50 milioane si 100 milioane de euro si aproape 25% din organizatii cu cifra de afaceri mai mare de 100 milioane de euro. Studiul a cuprins zece sectoare de activitate, in principal industria auto, media si tehnologie, imobiliare, servicii financiare si productie avansata si produse industriale.

Despre EY Romania

EY este una dintre cele mai mari firme de servicii profesionale la nivel global, cu 395.442 de angajati in peste 700 de birouri in 150 de tari si venituri de aproximativ 49,4 miliarde de dolari in anul fiscal incheiat la 30 iunie 2023. Reteaua lor este cea mai integrata la nivel global, iar resursele din cadrul acesteia ii ajuta sa le ofere clientilor servicii prin care sa beneficieze de oportunitatile din intreaga lume.

Prezenta in Romania inca din anul 1992, EY furnizeaza, prin intermediul celor peste 900 de angajati din Romania si Republica Moldova, servicii integrate de audit, asistenta fiscala, juridica, strategie si tranzactii, consultanta catre companii multinationale si locale.

Avem birouri in Bucuresti, Cluj-Napoca, Timisoara, Iasi si Chisinau. EY Romania s-a afiliat in 2014 singurei competitii de nivel mondial dedicata antreprenorialului, EY Entrepreneur Of The Year. Castigatorul editiei locale reprezinta Romania in finala mondiala ce are loc in fiecare an, in luna iunie, la Monte Carlo. In finala mondiala se acorda titlul World Entrepreneur Of The Year. Pentru mai multe informatii, vizitati: www.ey.com

Pentru mai multe detalii puteti accesa si documentul de mai jos:

Autori

foto
ERNST & YOUNG SRL