loader

Hotarare de Guvern pentru instituirea unei scheme de ajutor de stat

(Hotarare de Guvern nr. 495 / 11 iunie 2014 publicata in Monitorul Oficial nr. 500 in data de 4 iulie 2014)

Hotararea de Guvern introduce o noua schema de ajutor de stat destinata anumitor persoane juridice, consumatori industrial electro-intensivi, ce isi desfasoara activitatea in anumite sectoare expuse riscului de a isi pierde competitivitatea din cauza finantarii sprijinului acordat producerii energiei din surse regenerabile.

 

Beneficiarii noii scheme de ajutor de stat sunt persoane juridice romane care indeplinesc anumite criterii de eligibilitate, printre care: 

  • activitatea principala sau una din activitatile secundare se incadreaza in codurile CAEN prevazute in ‘Orientarile privind ajutoarele pentru mediu si energie pentru perioada 2014-2020’; 
  • asigura realizarea activitatii de auditare energetica; 
  • pe durata schemei isi mentin activitatea in Romania si eventualele disponibilizari nu depasesc 25% din numarul angajatilor la momentul calificarii in schema de sprijin.

 

Ajutorul de stat consta in exceptarea partiala de la plata sumelor aferente certificatelor verzi. In cazul emiterii unui Acord de Exceptare, beneficiarul va notifica furnizorul sau de energie si ANRE. Astfel, in cazul emiterii unui Acord de Exceptare beneficiarii, in functie de electro-intensitatea intreprinderii, vor plati urmatoarele procente din numarul certificatelor verzi aferente cotei obligatorii:

  • 15% - in cazul unei electro-intensitati mai mari de 20%;
  • 40% - in cazul unei electro-intensitati cuprinse intre 10-20%;
  • 60% - in cazul unei electro-intensitati cuprinse intre 5-10%. 

 

Hotararea de Guvern intra in vigoare incepand cu 1 august 2014, schema fiind valabila pe o perioada de 10 ani. Bugetul prevazut pentru aceasta schema de ajutor de stat este de 750 mil EUR, numarul estimat al beneficiarilor fiind de 300.
 

Autori

foto
ERNST & YOUNG SRL